Články

- Zajímavosti -

Paranormální jevy 3. část
10) Exorcismus
Dle Wiki se jedná o náboženský úkon, jímž se z lidí, zvířat či věcí, označených za posedlé, vyhání ďábel nebo jiné zlé síly. Tato idea je velice stará a je i v současnosti součástí obřadů mnoha náboženství.

Tento jev je popisován v mnoha historických spisech, včetně Bible, která je jí plná. Co se týče např. křesťanství, tak v rámci exorcismu jsou k tomuto "povolání" učeni speciální kněží. V Čr jich je jen několik.

Velmi důležité je (tvrdí exorcisté), rozeznat skutečnou posedlost od psychických problémů, toho si jsou církve vědomy a proto často přistupují k těmto krokům velmi obezřetně.

Některé pozorované projevy:

- mluví o okultních věcech
- mluví často v neznámých jazycích
- mučí tělo oběti
- uvolňuje v oběti ohromnou fyzickou sílu, nad kterou nechápavě kroutí hlavy vědci
- mnohdy plivou a "zvrací" různé předměty, jako např. hřebíky, budíky, nástroje...prostě věci, které se do žaludku nemohly dostat
- obrovský strach z posvěcených věcí a samotných slov o Bohu a svatých
- atd.

Speciální pro posedlost je právě její okultní zaměření a odpor ke všemu posvátnému (posvěcené předměty apod.). Pokud si odmyslíme jevy zjevně se vymykající přirozenosti (jako je např. hovoření o detailech z minulosti exorcisty, o nichž s jistotou lze prohlásit, že je dotyčný nemohl znát, vyhýbání se posvěceným předmětům, o nichž osoba vůbec neví, že jsou posvěcené, levitace nebo plivání součástek budíku), bylo by tedy možno na posedlost možno pohlížet jako na speciální případ mnohočetné osobnosti. Problémem jsou právě ony zmíněné, lidskému chápání nepřístupné, jevy.

Možné vysvětlení paranormálního jevu

- posedlost ďáblem
- psychické poruchy (v některých případech, kde nejsou paranormální doprovodné jevy)
- ona schizofrenie
- extrémní (nadlidskou) sílu se vědci snaží vysvětlit enormní přítomností adrenalinu
- cizí jazyky, které daná osoba nezná, se snaží vědci vysvětlit náhodným a záměrným mumláním
- strachem ze svatého si podvědomě psychicky narušená osoba snaží vsugerovat, že je posedlá
- vymyslel jsem si to a nic takového neexistuje
- nápad?

otázky

a) Mnoho názorů, kterými se snaží vědci "umlčet" tento jev je, že je všechno nahrané a nasimulované. Opravdu v tisících případech po celém světě? Jak by to vysvětilo nevysvětlitelné doprovodné jevy?

b) Síla se vyřeší adrenalinem, mumlání zase snahou o podvod....a co pak "kosení" věcí, které v sobě člověk mít nemůže? Strach z posvěceného, o čemž neví, že posvěcené je? Znalosti exorcisty? atd. atd....

Možnost zkoumání

Velmi problematická. Existují návrhy, aby bylo před provedením tohoto obřadu vyzkoumáno, zda-li posedlý/á opravdu dokáže uhodnout, aniž by to věděl/a, co je posvěcené apod....To však nemůže být řešením, neboť pokud se opravdu jedná o Satana (ďábla) a pokud je opravdu takový, jak se o něm říká, nebude tak hloupý a tupý, aby nahrál do karet jeho nepřátelům. Určitě by ale byl tento výzkum zajímavý alespoň v rámci výzkumu doprovodných jevů.
11) Netlející těla světců
Po celém světě jsou hlášeny desítky případů, které moderní věda nedokáže vyřešit a nevěřícně kroutí hlavou. Jedná se o netlející těla světců - v některých případech mnoho stovek let.

Nejsou nijak balzamovaní, nijak chráněni před vlivy prostředí - a přesto odolávají rozkladu. Je to nepopiratelná, objektivně reálná a snadno ověřitelná skutečnost, která se zcela vymyká biologické zkušenosti.

Některé "těla" jeví částečně známky rozkladu, jiné téměř nikoliv...nicméně i při částečném rozkladu po objektivním zkoumání prostředí, ve kterém jsou pohřbeni, nenachází vědci přirozené vysvětlení.

U mnoha případů naopak prostředí, ve kterém těla přebývají podporuje biologický rozpad. Na řadu tak přichází řada teorií o kombinaci různých faktorů, které mají údajně zachovávat tento stav, jinde přišla hypotéza tzv. "mýdelnatění", která byla inspirována stavem některých těl, kdy vypadaly částečně jako mýdlo...nicméně žádná z těchto teorií nemůže obstát při vysvětlení všech případů (mnohdy ani mála z nich).

Pro objektivitu nutno uvést, že netlející těla existují i mimo světce, u světců je jich však asi nejvíce. Za zmínku ale stojí např. jeden tyran, který zneužíval a zavraždil svoji družku a u soudu tvrdil, že on je nevinen...pokud je vinen, ať jeho tělo nikdy nezetleje....Jiné jsou hlášeny případy uvrhnutí kletby, které mají být příčinou tohoto jevu.

Velmi zajímavé jsou také nálezy masových hrobů, kde byly mrtvoly naházeny a zahrabány v hlíně přes sebe...jsou evidovány případy, kdy jedno tělo naprosto nepodléhá rozkladu, zatímco ostatní jsou téměř rozložené...tudíž samotné prostředí silně podporuje rozklad, ale nestane se tak...

Možné vysvětlení paranormálního jevu

- boží zásah
- zatím nevyzkoumané a záhadné faktory, které by měly vliv na přirozenou konzervaci
- mýdelnatění, kterému vědci zatím nepřišli na zoubek (u některých případů)
- vymýšlím si
- někdo vynalezl látku, se kterou tajně chodí po světě a očkuje mrtvé, aby pak mohl prohlašovat tyto lidi za záhadné:)
- nějaký nápad?

otázky

a) Proč u většiny jen světci?

b) Proč na to není spolehlivé vysvětlení?

Možnost zkoumání

V kontextu jiných paranormálních jevů je tento jev velmi dobře zdokumentován a velmi spolehlivě doložen, neboť zde není ona náhodnost a nepředvídatelnost, jako tomu je jinde.

Proto mnoho vědeckých týmů na těchto případech pracovalo, pracuje a pracovat asi bude, neboť se budou snažit přijít záhadě na kloub.
12) stigmata
Jako stigmata se v křesťanství označují rány na těle v místech, kde byl podle Bible zraněn Ježíš Kristus. Křesťané věří, že stigmata se mohou projevit na velmi omilostněných věřících, u nichž jsou podle tajemství křesťanské mystiky symbolem ran Kristových během ukřižování.

Obvykle se rány objevují na rukou (na dlaních), na nohou (na kotníkách), na boku a jako krvavý kruh po trnové koruně. Rány na rukou a nohou obvykle sahají až na druhou stranu, stále krvácí, podle výpovědí způsobují svým nositelům bolest. Podle tvrzení nositelů se rány na těle vyskytnou náhle.

První stigmatik měl být údajně František z Assisi (asi 1181 - 1226), přičemž se mají na jeho rukách objevovat dokonce hřeby! Toto skeptikové zásadně odmítají a tvrdí, že církev přehání. Asi nejslavnější případ stigmat pochází z 20. století, kdy Tereza Neumann má údajně zjevení, přičemž následně poté ji pronásleduje záhadné krvácení, které se vyskytuje každý pátek - přesně z těch míst, kde měl být zraněm i Ježíš. Tento stav ochromil ženu na dalších 23 let, kdy je pod neustálou lékařskou kontrolou. Žádné vysvětlení jejího krvácení však nebylo předloženo! Krom toho, do své smrti Tereza nejedla a nepila nic jiného než svaté hostie a víno. Tuto stravu přežila více než 30 let! při průběžném oslabováním organismu ztrátou až půl litra krve.

STIGMATICKÁ KREV VONĚLA

Jinou zvláštností byla vůně, která provázela Pátera Pia a vycházela z jeho krvavých ran. Tato vůně byla v protikladu s tím, že krev se rozkládá nejdříve, přičemž páchne. Kapucín John A. Schug: "Mnoho lidí (jich jsou tisíce) říkalo, že ucítili vůni, která byla nějakým způsobem spjata s Páterem Piem."Mezi těmi, kteří tuto vůni ucítili, byli kněží, laici, ateisté i lidé ze zámoří. Když ucítili vůni, ne vždy si vzpomněli na Pátera Pia. Mnozí z nich ani nikdy neslyšeli, že takovýto úkaz se s ním spojuje. Byly to např. vůně růží, kadidla, levandule, lilií, fialek, borovice a síry. Nejméně čtyři lékaři nám potvrdili tento jev.

Dr. Romanelli: "Krev kapající ze stigmat Pátera Pia má charakteristickou vůni, kterou ucítí i lidé bez čichu. I když je krev sražená anebo zaschlá na nějakém oděvu, který měl na sobě, zůstává na něm jeho vůně."

Dr. Festa: "Při své první návštěvě jsem mu vzal z boku kousek plátna nasáklého krví. Lidé, kteří jeli se mnou v autě, ucítili neobyčejnou vůni. Přitom nevěděli, že jsem vzal s sebou zvláštní kousek plátna. Ucítili to, přestože auto bylo v pohybu a uvnitř cirkuloval vzduch. Tento jev je v protikladu ke všem přírodním a vědeckým zákonům. Zachází až za hranice možností logické diskuse."

Dr. Amanzio Duodo: "Dne 15. února 1950 jsem byl v rodině Battisty Bertola. Jistý přítel nám vyprávěl o velké pokoře Pátera Pia, když nás náhle a nečekaně obklopila silná vůně fialek. Trvalo to asi půl hodiny, i když dveře a okna byly otevřeny dokořán. Později nás ovanula silná a ostrá vůně parfému."

Existuje několik málo případů podvodů (jako u každých paranormálních jevů), mnoho dalších stigmantů však bylo (někdy i po několik! let) podrobeno lékařskému dohledu a výzkumu a nenašli žádné! zjevné vysvětlení a příčiny, které mohli jev způsobovat.

Vědecké a skeptické vysvětlení má tedy vesměs jen jeden názor - psychosomatické problémy takto postižených osob, které si (nějakým záhadným způsobem) tyto osoby přivodí. Někteří skeptici navzdory mnoha lékařským pozorováním však tvrdí, že se jedná jen o podvod a tyto rány si lidé způsobují sami. (nicméně se nepozastavují nad tím, jaktože v některých případech otevřené rány záhadně zmizí atd.).

Velmi důležitá je také skutečnost, že tyto rány, jež vznikají často v dlaních údajně ani na těchto místech být nemají, neboť to neodpovídá principům, jaké často dodržovali římané při ukřižovávání (hřeby byly vtlučeny do zápěstí, aby lépe držely váhu těla - což bylo potvrzeno při studiích na Turínském plátnu, které bylo vědecky prokázáno za pravé (více ZDE)).

Možné vysvětlení paranormálního jevu

- Skutečné Ježíšovy rány
- Psychologická podstata
- V některých případech podvod
- ???

otázky

a) Co ten zápach?

b) Co případy mnohaletého pozorování při absolutním vyloučení podvodu?

c) Co "přežití" bez normálního jídla po desítky let?

d) Proč dlaně?

Možnost zkoumání

Problematické, prakticky "prozkoumané" s výše uvedenými závěry. Aspekty, které nelze vysvětlit přirozenou cestou jsou však často opomíjeny.
13) Plačící a krvácející sochy, obrazy a hostie
Nejen u lidí se objevují záhadné krvácení. Fenomén krvácejících sošek a obrazů (případně slzících) je znám mnohem více. Po celém světě je hlášeno nespočet takových případů. Např. Olga Rodriguez ze Santiaga de Chile vlastní porcelánovou sošku Panny Marie. Ta 14. listopadu 1992 začala ronit krvavé slzy. Laboratorní rozbory Dr. Inelie Chacon se jedná o skutečnou lidskou krev skupiny 0.

Podobných případů je nespočet. Jak už to ale bývá, i zde se najdou možné podvody. Někteří lidé tvrdí, že znají způsob, jak "donutit" ronit sošku vodu, ale nechtějí jej prozradit...jedná se údajně o princip kondenzace vody. Nicméně by toto vysvětlení neobstálo při mnoha tisících případech, kdy byly tyto fenomény zkoumány i vědecky a nebyla nalezena zjevná příčina (zdroj) buďto vody, nebo krve...nemluvě o vždy konkrétních místech, ze kterých "tekutina" vytéká.

Nejčastějším plačícím zobrazením je socha Panny Marie. Pláčí ale i její jiné sochy, plastové, keramické, skleněné, obrazy na plátně i korunové reprodukce, a také sochy a obrazy světců, např. P. Pia z Pietrelciny.

Roněny bývají čiré slzy, krev, ale i např. pocení oleje u obrazů.

Konkrétní příklady:

OHROMUJÍCÍ FENOMÉN
Renzo Allegri

Událost se týká dvou obrazů, které ronily krev v rozdílném čase. Oba obrazy náležejí P. Petrovi Marii Chiarattimu, kterému je 59 let, je knězem od roku 1990, je zakladatelem nevelké kongregace "Misionářů Panny Marie della Cava" a žije v chudém domě v Alberobello v Puglii. P. Petr vypráví: "3. května 2003 kolem šesté hodiny večer jsem šel do jednoho pokoje, abych si vzal léky, a tu jsem viděl, že Panna Maria s Dítětem na obraze, který mám nad klekátkem, má na své tváři dvě skvrny. Protože jsem špatně viděl, dotkl jsem se obrazu a pocítil jsem, že je mokrý. Zavolal jsem spolubratry a konstatovali jsme, že obraz roní krvavé slzy."

Fenomén trval asi třicet minut, vidělo ho několik jiných osob a byl zaznamenán na videokameru. P. Petr setřel krev kapesníkem a poslal ho do laboratoře na vyšetření.

Za rok nato 27. května 2004 se fenomén opakoval na jiném obraze, který představuje Kristovu tvář, tak jak se jeví na Turínském plátně. Tentokrát se spíše než o slzy jednalo o krvavý pot. Ježíšova tvář byla pokryta sedmi potůčky krve, které pramenily na čele, stékaly po tvářích na bradu a vycházely přímo z obrazu. P. Petr se polekal, svolal všechny osoby, které byly v domě, policii a místního faráře. Fenomén trval asi půl hodiny a vidělo ho na padesát osob.

Řeholník také tentokrát sebral krev do tamponu a poslal do vědecké laboratoře, kam poslal již předtím krev z obrazu Panny Marie. A právě v laboratoři se prokázala mimořádnost celé události.

Je třeba říci, že se jedná o jednu z nejprestižnějších vědeckých laboratoří v Evropě. Je to laboratoř forenzní genetiky na univerzitě v Bologni, kde pracují lékaři a univerzitní vědečtí pracovníci. Je zde personál i vybavení vynikající úrovně. Laboratoř se specializuje na vyšetřování DNA. Spolupracuje s tajnými službami celého světa a má kontakty s podobnými laboratořemi na světě. Je tou nejlepší z nejlepšího a výrok takové laboratoře má nespornou hodnotu.

Po provedení všech analýz poslali výzkumníci této laboratoře P. Petrovi úřední certifikát, podle kterého zkoumaná tekutina je lidská krev skupiny B, mužská, a je identická na obou vzorcích, tzn. jak na tom, který vytékal z obrazu Panny Marie, tak z obrazu božské tváře. Až potud by to nebylo ještě nic tak mimořádného. Dokument však pokračuje v hodnocení, které je opravdu neuvěřitelné. "Genetická konfigurace chromozomu typu Y neodpovídá žádné konfiguraci, která se zatím nachází ve světové bance dat, v níž je shromážděno 22 000 vzorků mužské krve pocházejících ze 187 různých populací," praví se v dokumentu. A dále čteme: "Tato krev je tak jedinečná, že je nutno ji pokládat takřka za neopakovatelnou. Zvláštním matematickým výpočtem statistické pravděpodobnosti je možno zjistit, že se jedná o pravděpodobnost 1 ku 200 miliardám všech možných pozorovaných případů."

Co to znamená? Především tato data vylučují více než absolutním způsobem, že by se mohlo jednat o podvod. Nikdo na světě by nebyl schopen vyprodukovat krev s podobnými charakteristikami. Znamená to, že se jedná o krev "jedinečnou", která se nevyskytuje u žádné lidské osoby v dějinách lidstva. Je to krev člověka, který neměl předky ani potomky. Je pochopitelné, že se myšlenky obracejí k tomu, co evangelium píše o Ježíši Kristu, jediném člověku s těmito charakteristikami.

Austrálie - Experti nemohou vyvrátit, že socha pláče

"Testy selhaly při hledání zdroje slz pramenících z očí sochy Panny Marie, která je nyní vystavena v katolickém kostele v australském městě Perth," řekli dva experti v pátek.

Laminátová Madona byla atrakcí poutníků, kteří přišli v tisících k Panně Marii Lurdské do kostela na perthském předměstí Rockingham, od té doby, co její majitelka zjistila její pláč voňavých slz.

Zbožná katolička Petty Powellová (47), která zaplatila A$150 (US$82) za sochu v Bangkoku před osmi lety, nedávno objevila, že Její oči začaly kapat růžemi navoněnou olejovitou substanci.

"Poprvé začal pláč v březnu na slavnost sv. Josefa, potom znovu o Velikonocích, a to začal pláč nepřetržitý, trvající po celý minulý měsíc," jak řekla. Od té doby se stal pláč zdrojem mystéria, zázraků a neurčitých nadějí, ale i podezírání a zvědavosti jiných, kteří si myslí, že to může být padělek, a kteří by chtěli najít odpověď.

Vědecké testy selhaly při dokazování, že jde o padělek. Proto si farář Finbarr Walsch vyžádal na dvou vědcích z místních univerzit testy; ty ale selhaly při dokazování, že socha je padělek, a on je nyní v sevření stále větší frontou lidí.
Rob Hart z Curtinovy univerzity rentgenoval sochu, ale nemohl najít žádnou dutinu nebo náznak tekutiny uvnitř sochy, ačkoli nejprve hlásil stopy nějaké blíže neurčené hmoty v soše. Chemik Doug Clarke z Murdochovy univerzity, který testoval Mariin po růžích vonící olej slz, řekl reportérům, že si myslel, že někdo byl "velmi důkladný", aby nemohl najít důkaz, že socha doopravdy nepláče.

Možné vysvětlení paranormálního jevu
- Upozornění Ježíše Krista a Panny Marie na sebe sama
- Podvody
- Vymyslel jsem si to
- ?

otázky

a) Skeptici, co ta krev, která nemá existovat?:)

Možnost zkoumání

Rozbor takto "inkriminovaného" předmětu. Nic jiného pravděpodobně nelze s danou věcí podniknout. Takovýto výzkum je prováděn, ale nenalézá (krom možnosti podvodu) žádné racionální vysvětlení.
14) Zázračná zjevení a fenomén zázračných uzdravení
Během posledního století se zvýšil fenomén zjevení po celé planetě. Tyto události jsou zřídka zmiňovány v médiích, ve filmech a TV, které se zabývají touto tématikou. Tyto paranormální jevy jsou dokonce vyhledávány desítkami milionů věřících následovníků. Dále stojí za zmínku, že tato místa zjevení se nacházejí v tisícovkách různých částech země. Tímto nejvíce rostoucím fenoménem jsou zjevení Panny Marie. Známá místa jsou např. zjevení v Bosenské Medjugorji nebo na některých místech s nejčastějšími zjeveními jako je Tatina v Portugalsku nebo Lurdy ve Francii.

Vizionáři, kteří viděli zjevení Panny Marie, popisují toto zjevení jako krásnou mladou ženu zahalenou v zářivém třpytu. Vypadá jako živá, dýchající a trojrozměrná žena zahalena v intenzivním světle. Ti, kteří ji viděli, ji popisovali jako v nádherném šatu a celá zářila. Všichni se shodují, že se její krása nedá lidským okem popsat.

Vizionáři také podávají zprávy o tom, že zahlédli světla a skvostné úkazy, které doprovázejí tato zjevení. Vize zahrnují vidění andělů, žhavých koulí, plameny ohně, tajemné sluneční úkazy a zvláštní světélkující mraky. Kvůli tomuto obrovskému potěšení a radosti, které zažívají, termín "extáze" je nejčastěji užíván při této příležitosti. Ročně navštíví pět a půl milionů lidí jediné místo ve Franc. Lurdech. Ostatní místa nejsou výjimkou.

Od doby Krista se Panna Maria zjevila králům, papežům, svatým a rolníkům. Autor několika titulů, které se zabývají touto tématikou Michal H.Brown shrnul historii mariánských zjevení ve své knize Poslední tajemství takto: "Podle mezinárodního mariánského institutu na univerzitě v Daytonu, bylo zaznamenáno nejméně osm set významných zjevení od raných století. Nicméně běžný lid to nikde nezaznamenával, proto může být počet takřka astronomický". Francouzské periodikum Le Monde odhadlo jednadvacet tisíc zjevení mezi rokem 1976 a 1986!!

Skeptikové se často posmívají, ale analýza dětí (u některých případů) během zjevení ukazuje na to, že jsou ve skutečnosti ve změněném stavu vědomí. Tyto vizionáře během extatického vidění nejde vyrušit. Zkoušeli do nich píchnout i špendlíkem. Jejich vize nebyla přerušena. Někteří z ostatních si popálili rty, když jim strnutím vyhořela celá cigareta v ústech. Všechny testy neměly vliv na vizionáře a jejich strnutí. V mnohých případech výzkumníci (lékaři) svítili těmto osobám do očí, ale na to vůbec nereagovali, vzali děti do rukou a pustili dolů, dopadly tvrdě na kolena, ale nereagovaly.

Je však nutné poznamenat, že tato zjevení vidělo dohromady miliony svědků! Mnoho těchto případů prostě nelze přičítat masové histerii. Nicméně výpovědi i mnoha vizionářů nemusejí být argumentem pravosti a jak to bývá, skeptici mávnou rukou?Samotná církev si dává velmi pozor na to, která zjevení prohlásí za věrohodná.

Spolu s tímto fenoménem jsou však známá tzv. zázračná uzdravení, nad kterými mávnout rukou nelze!

Např. Zeitounská zjevení měla dopad na všechny svědky, včetně těch, kteří byli spontánně uzdraveni. Mnoho těchto případů bylo dokumentováno Dr. Shafik Abd El Malikem, M.B., B.Ch., M.D., lékařské fakulty v Ain Shamá Univerzitě, který byl pověřen hlavní komisí zkoumáním zázračných uzdravení. Rakoviny různého druhu, nemoci štítné žlázy, revmatické artrózy, slepota, němota, vysoký KT, ochrnutí, paralýzy rukou, bronchitidy, kýly, ztuhnutí svalů, záněty ledvin atd?Všechno toto mělo být odstraněno! Stovky svědků bylo spontánně uzdraveno od mnoha neduhů. Mohly mít stovky tisíc lidí stejné halucinace? Včetně lékařské komunity??

Proběhlo mnoho studií u různých zjevení?i když byly profiltrovány případy, kdy by teoreticky mohlo uzdravení způsobit něco jiného než zázrak, často se vždy v rámci jednotlivých případů našly desítky, které si pověření lékaři nedokázali žádným způsobem vysvětlit! Zázračná uzdravení jsou v této spojitosti hlášena také v ojedinělých případech při plačících sochách apod.

Navzdory těmto skutečnostem jsou tyto fenomény extrémně mediálně podceňovány a nedostává se jim ani zdaleka takové pozornosti, které si zasluhují.

Možné vysvětlení paranormálního jevu

- Zjevení jsou skutečná
- statisíce lidí lže a popisuje v rámci jednotlivých zjevení (pokud je hromadné) stejně
- hromadná iluze
- vymyslel jsem si to
- nápad?

otázky

a) Myslím, že nemají smysl...

Možnost zkoumání

Děje se, pokud se jedná o hromadná a déle trvající zjevení. U vizionářů v tranzu jsou dělány různé testy (v textu), jsou vyslýcháni náhodně lidé, kteří potvrzují co vidí všichni. Studiím jsou také podrobováni lidé, jež jsou zázračně uzdravováni.

Vydáno:   11. 11. 2009

Přečetlo:  3675 čtenářů
Zdroj: http://zivot-nazory.blog.cz

Autor (vložil): Marpefi



Komentáře k článku...
Předmět:
Datum:
Jméno:
¤ svetlo...cz
16. 11. 2009 17:52
Marpefi
¤ svetlovdusi.cz
15. 11. 2009 18:58
Tommik15
¤ Marpefi
15. 11. 2009 17:38
Věra
¤ kde je buh
15. 11. 2009 15:45
svetlovdusi.cz
¤ svetlovdusi.cz
15. 11. 2009 15:00
Tommik15
¤ Marpefi
15. 11. 2009 14:50
Tommik15
¤ cítit Boha
15. 11. 2009 11:54
svetlovdusi.cz
¤ tomík
15. 11. 2009 10:13
Marpefi
¤ Marpefi
15. 11. 2009 0:23
Tommik15
¤ Věra
14. 11. 2009 22:19
Marpefi
¤ Exorcismus
14. 11. 2009 17:50
Syraell
¤ k článku
13. 11. 2009 23:36
Věra
¤ svetlo...cz
13. 11. 2009 16:51
Marpefi
¤ děkuji
13. 11. 2009 12:19
svetlovdusi.cz
¤ svetlo...cz
13. 11. 2009 11:08
Marpefi
¤ marpefi
13. 11. 2009 9:52
svetlovdusi.cz
¤ svetlo...cz
13. 11. 2009 1:26
Marpefi
¤ reakce
13. 11. 2009 1:22
Marpefi
¤ Bůh
12. 11. 2009 21:35
svetlovdusi.cz
¤ Pro Marpefi
12. 11. 2009 21:05
Zbyněk P
¤ moderní exorcismus
12. 11. 2009 19:37
svetlovdusi.cz
¤ Marpefi
12. 11. 2009 19:27
svetlovdusi.cz
¤ tommik15 - reálný satan
12. 11. 2009 19:07
svetlovdusi.cz
¤ svetlovdusi.cz
12. 11. 2009 18:39
Marpefi
¤ svetlovdusi.cz
12. 11. 2009 18:03
Tommik15
¤ Diskusní příspěvek
12. 11. 2009 14:41
Zbyněk P
¤ to tommik15, Marpefi
12. 11. 2009 14:30
svetlovdusi.cz
¤ exorcismus
12. 11. 2009 14:24
svetlovdusi.cz
¤ tommik15
12. 11. 2009 0:25
Marpefi
¤ satan jako anděl světla
12. 11. 2009 0:18
Tommik15
¤ zazracne uzdraveni
11. 11. 2009 19:54
Jelitko