Vaše příběhy

- Něčí přítomnost -

Vojenská služba
    Už je to dlouho, ještě v době minulého režimu. Byl jsem mladý jak se tenkrát říkalo perspektivní důstojník ČSLA. Byl podzim a nastoupil do služby dozorčího útvaru. Rozdílení směny proběhlo v pořádku a už jsem se těšil na noc, až bude po večerce a bude všude klid. Ve 22:00 trubač ohlásil večerku, na několika jednotkách jsem si udělal kontrolu pořádku a vrátil se na stanoviště dozorčího útvaru.

    Bylo pár minut před druhou hodinou ranní, tedy doba, kdy jsem mohl podle vnitřního řádu jít odpočívat a předat službu svému pomocníkovi. V té době začal zvonit telefon, zvedl jsem sluchátko a ozval se dozorčí parku techniky, "Soudruhu poručíku v parku se ozval výstřel ze samopalu." Na chvilku jsem strnul, ale pak ani nevím jak to šlo přesně podle předpisů, vydal jsem povel veliteli stráže: " Stráž do zbraně!" a pak spolu s ním a jedním ze strážných jsme běželi do parku techniky. Strážný uzavřel vstup do parku a já s velitelem stráže jsme po určené trase obchůzky běželi k místu, kde jsme potkali strážného, který vystřelil. Převzali jsme od něho hlášení o proběhlé události.

    Z jeho slov bylo jasné, že došlo k narušení střeženého prostoru, proto jsme začali prohledávat místo události, jelikož podle jeho slov narušitele zasáhl. Asi po hodině hledání jsme našli jen díru po kulce, která prošla cca 5 cm betonovou deskou stěny oplocení.

    Strážný neustále tvrdil, že viděl postavu, která chodí okolo zdi a nereagovala na výstražná zvolání a proto vystřelil.
    Snad proto, že jsem byl jen o několik let starší a sám jsem byl kdysi vojákem základní služby a spíše jsem byl nakloněn k těmto klukům než k lampasákům doplnil jsem vystřelený náboj, aby nebyly problémy při jejich odevzdání a kontrole a o celé události jsme já, dozorčí parku a celá stráž pomlčeli.

    Za pár dní jsem se při jednom školení setkal se starým praporčíkem, který odcházel do důchodu. Od něj jsme se dozvěděl, že kasárna, ve kterých jsem sloužil, se nacházejí na vězeňském pohřebišti, které ve II.sv. válce využívalo gestapo.

    Později, když jsme prováděli malování místností a seškrábali starou malbu byly nad dveřmi jednotlivých místností vidět dubové ratolesti a svastiky. Dokonce místnost, kde měla kancelář naše Vojenská kontra rozvědka, byla podle starých plánů vyšetřovnou gestapa.

    A ten výstřel? Později mi několik dalších vojáků, kteří chodili do stráže sdělili, že viděli také postavu chodící okolo zdi, ale báli se cokoliv udělat jednak ze strachu a taky z ostudy, že viděli asi ducha.

    Je zajímavé, že toto zjevení se objevovalo jen na podzim.

Vydáno:   20. 11. 2010

Přečetlo:  2500 čtenářů
Autor (vložil): Milan1805

TIP: Pro zobrazení všech příběhů autora klikněte na jméno



Komentáře k příběhu...
Předmět:
Datum:
Jméno:
¤ Událost..
21. 11. 2010 10:36
Alef