Vaše příběhy

- Sny a realita -

Zvláštní věci a sny
Dobrý den, stávají se mi zvláštní věci. A diné sny...

1. sen - Hledání...

Jsem žena, mladá - myslím, že to jsem já. A jsem v domě, který jakoby pocházel z 30. let 20. století. Mám tam zvláštní stísněný pocit. Ten dům je něco jako dům činžovní, je tam více bytů, poschodí. Loučím se s rodinou a se známými, ale jsou to cizí lidé, znám je jen v tom snu, ale mám pocit, že je znám. Odcházím pryč, že něco ještě musím zařídit, někomu předat tajnou zprávu, nějaký dopis? Nevím a pak odcházím. Mám strach, chodím kolem lidí a tramvají, ale není jich moc, ulice jsou prázdné a působí to jako třicátá léta. Pak se zničeho nic rozhodnu vrátit se domů. Vcházím do toho domu a nemohu najít své blízké. Tukám na ostatní dveře od bytů, nikdo neotvírá a nebo někdo cizí, všechno je najednou strašně neznámé a já mám hrozný strach... Scházím dolů a bloudím po domě, ale nikde nemůžu najít své blízké...

2. sen - Let...

Zdálo se mi, že jsem zemřela. Letím vzduchem a mám pocit, že jsem zemřela jako pětiletý chlapec v padesátých letech dvacátého století, je to jen pocit. Něco mi říká, že jsem žila ve Francii.

Francii miluji, stejně jako Španělsko, Itálii a Řecko... Také mě přitahuje latinská amerika.

3. příběh - Duch babičky?

Babička zemřela v hostinském pokoji. Pár týdnů na to jsem tam spala se svou sestrou a usínaly jsme, náhle jsem uslyšela něčí dech, jako babičky, poslední léta dýchala těžce, měla špatné plíce a dýchací cesty. Jakoby trochu sýpala... "Slyšíš to?" zeptala jsem se sestry. "Myslíš to dýchání?" řekla, a v ten okamžik jsme se vyděsily. Rozsvítily jsme a naráz vše ustalo... Mohla to být babička?

4. sen - Odpojení babičky

Babička ztratila vědomí 12. 12. roku 2000, byla odvezena do nemocnice a dva dny před Vánoci zemřela. Krátce na to se mi zdál sen:

Šla jsem do chalupy ve Vamberku, která nám kdysi patřila. Vše bylo při starém, babička mi uvařila v pokoji kafe a povídaly jsme si. Stěžovala si, že ještě mohla žít, ale že jí před Vánoci odpojili od přístrojů, aby ušetřili peníze a aby měli méně práce... že nechtěla ještě odejít, ale musela. Pak mi řekla, že už by se měla vrátit. Nechápala jsem kam a ona, že je čas vrátit se, že už musím jít...

Probudila jsem se a zeptala se dědy na to, jestli babičku odpojili - nevěděla jsem to. Děda řekl, že ano... že prý neměla moc šancí - podle doktora.

5. sen - Úmrtí člena rodiny

V deseti jsem měla sen, kdy jsem se bavila s rodiči, dědou a všichni byli smutní. "Co se stalo?" "Zemřel člen rodiny," řekla mamča. "Kdo?" ptala jsem se. Následně si všichni po jednom lehli do rakve, ta rakev byla jen jedna a otevřená, taková hnědá. Nikdo se do ní nevešel a nebo byla příliš velká a každý pak řekl něco v tom smyslu, že není pro něho. Chtěla jsem si to zkusit taky, ale máma řekla, že je to zbytečné... Jen babička od táty tam nebyla (mamka táty). Dva dny na to zemřela...

6. sen - Svůj osud

Zdál se mi sen - asi jako malé osmileté holce. Vyvolávala jsem v pokoji duchy, najednou se rozevřelo okno a viděla jsem zlatobílé a mohuté světlo. Papíry se náhle zvedly a poletovaly vzduchem. Nějaký mocný a autoritativní a zároveň milý hlas mi říkal, že nemám duchy vyvolávat. Já že chci znát svůj osud a hlas odpověděl, že to nemůžu. "A mohu se alespoň na něco zeptat? Stanu se spisovatelkou?" "To záleží na tobě, "zněla odpověď, a pak jsem se probudila.

7. příběh - Zvláštní věci

Kolem puberty, když jsem usínala, jsem měla pocit, že někdo po pokoji chodí kolem mé postele. Nebo že je někdo se mnou a hlídá mě a pozoruje... Sestře někdo v noci hrabal pod polštářem. Nikoho neviděla a nějaký hlas jí říkal, aby se nebála.

Několikrát se mi stalo, že jsem seděla v pokoji na posteli a četla si, najednou ze stolu spadla tužka, nebo kniha, aniž bych se jí dotkla a nikdo tam nebyl, daný předmět ležel na stole třeba půl dne.. Ale najednou spadl.

Vydáno:   26. 4. 2009

Přečetlo:  1863 čtenářů
Autor (vložil): klara

TIP: Pro zobrazení všech příběhů autora klikněte na jméno



Komentáře k příběhu...
Předmět:
Datum:
Jméno:
¤ Pocit samoty
20. 07. 2009 15:35
Nicoolka
¤ DÍK
17. 05. 2009 12:50
klara
¤ sensitivita
14. 05. 2009 14:12
isilme