Vaše příběhy

Sny a realita

Dvakrát ten samý sen - (komentáře)

the cell
Oba
10. 10. 2012 21:55

Já ten význam znám, a dalo mi práci, než jsem na to přišla. Jen mne zajímala interpretace jiných, protože skoro očekávám, že bude značně odlišná.
Jiný člověk může být pouze průvodce a pomocník. Na skutečný význam musí vážně člověk přijít sám. Nejinak je to třeba i v psychoterapii a jinde. Tam také člověk nechodí pro vysvětlení od jiných, ale aby ho pro sebe našel sám.
Zbyněk P.
Pro the cell
8. 10. 2012 13:28

Jak správně poukázaa koelgyňka Dana P. ve svém vstupu (07.10.´12 - 16:22), tak zcela shodný názor mám i já. Nebo-li, je ve Vás rozpor, který se u Vás projevuje nejen ve Vašich názorech, ale dozajista i ve Vašem vlastním konání! Nebo-li: býváte "hračkou" jiných. Přeji hezký den. Zbyněk P.
Dana P.
... nebo
7. 10. 2012 18:00

přece jen rozklíčovat nejde? To se může stát, třeba se tu někdo zkušený ozve a poví?
Dana P.
the cell 17:04
7. 10. 2012 16:22

v první větě v podstatě říkáš, že člověk si může rozklíčovat svůj sen. Proč se o to teda nepokusíš v případě toho svého, o kterém píšeš na konci...???
the cell
ZbyněkP.
6. 10. 2012 17:04

Nesouhlasím s tím, že člověk nemůže rozklíčovat svůj sen. Vždy a nakonec to bude sám snící. Samozřejmě je vhodné vedení člověka, který umí "procítit" snové symboly, ale ani ten nemůže vyložit sen bez toho, že by znal aspoň minimální údaje o životě žadatele, něco o něm... Vyložit sen jen na základě suchopárného výkladu nelze. Vždy je k tomu nutno znát aspoň to, jak se sen dotyčnému líbil, jaký má z toho pocit... Už údaj Monis o končení mateřské je zásadní a může výklad hodně ovlivnit. Je to zlomové období, hodně věcí se mění, navíc to řekne trochu i o tom, že Monis není ani puberťačka, ani žena ve středním věku, kde bývá životní situace jiná a řeší se jiné otázky a problémy... A už jsme zase u toho, že skutečnou situaci, své prožívání a obavy zná jen a jen tazatel.
Ale jinak poslední sen se mi líbil, vyloženě příjemně na mne působila ta část s církví a jeptiškou. S výkladem v zásadě souhlasím. Chtěla jsem napsat něco podobného, než jsem četla Váš výklad - retardovaná osoba by mi značila lidi a osoby, které mají značně jednoduché myšlení a názory a není možné je přesvědčit o tom, že situace je jiná (což lidi s psychomotorickým postižením skutečně často nejde), navíc ta osoba má značnou moc se prosadit (sekera) a únik není možný (propočítávání). Církev mi symbolizuje spíš snahu přiklonit se k tradici a potíže řešit tradičním, konzervativním způsobem.
Ale schválně: mně se často zdá (zdávalo, teď už dlouho ne), že jsem těhotná. Nebo mi rovnou položili do náruče dítě a řekli, že je moje. Ty sny nebyly moc hezké, často to bylo takové, že jsem byla kvůli těhotenství někam zavřená, internovaná, hlídaná, abych si těhotenství nějak "nenabourala" nebo s plodem něco nevyvedla. Proč? Co má takový sen znamenat?
Adanom
I
24. 09. 2012 18:15

Ty jeden... :DD
Zbyněk P.
Pro Adanom
24. 09. 2012 18:07

Ne, ne, ne , ne , ne a ne, to dělat nebudu, ne a ne a ne!!! Přeji hezký den. Zbyněk P.
Adanom
Zbynku
24. 09. 2012 18:02

Tak co kdyby jsi jej vykopal? :-))))
Zbyněk P.
Pro Adanom
24. 09. 2012 17:50

Zde je právě ten zakopaný pes. Právě v té otázce "Proč asi?"... Přeji hezký den. Zbyněk P.
Adanom
Zbynku
24. 09. 2012 15:51

Ja Ti nevim clovece proc asi. Ja sebe lecit umim a sny si take od nikoho nenecham vykladat. Proc asi? :))))
Zbyněk P.
Pro Adanom
24. 09. 2012 14:12

Svým způsobem můžete míti pravdu. Ale přesto všechno si dovolím pevně tvrdit, že je to jen ryzí teorie. To je stejné, jako v případech lidových léčitelů : léčí druhé, ale sebe nevyléčí. Proč asi? Přeji hezký den. Zbyněk P.
Adanom
No ano
24. 09. 2012 13:20

Tech kteri si umi sami prakticky rozklickovat sen, tech je rekneme malo, ale to nemeni nic na tvrzeni ( na te nejhlubsi podstate tvrzeni ) ze skutecne jediny clovek ktery muze rozklickovat poselstvi SVEHO snu je on sam.
Nekdo jiny sice muze snicimu napomoci ale skutecne poselstvi snu lezi uvnitr toho kdo snil svuj sen. At jiz ho umi nebo neumi rozklickovat.
Zbyněk P.
Pro Gariase a the cell
24. 09. 2012 11:18

Vážení, Vaše tvrzení o tom, že jediný člověk na rozkličování snu jest ten, kterému se ten sen zdál, jest pouhá teorie, která s praxí moc neladí. To tvrdím ze své zkušenosti. Teoreticky by tak mělo býti, ale nená tomu tak, neboť je až přehršle faktorů, které tomu brání. A z toho tudíž předpokládám, že těch, kteří si sami rozkličují svůj sen, jest velice pomálo. Přeji hezký den. Zbyněk P.
Dana P.
garias
23. 09. 2012 11:09

nevím kde jsi vzal tyto informace? Rozhodně nejsou pravdivé mnoha bodech. Zdá se, že jsi čerpal ze starých překonaných materiálů? Sny se nezdají pouze před probuzením, ale po celou noc, fází REM může být několik, to už víme. Že se nám vnější hluk někdy promítne do snu můžu také potvrdit, ale jak se to děje neznáme. Myslím, že je to i důkaz o bdělosti mozku při spánku a mechanismus, který zabrání, abychom se vzbudili, což se přesto občas stane.
Monis
Opět se klaním...
22. 09. 2012 8:36

Zbyňku, přirovnám Vás k Josefovi ze starého zákona!!!A to byl nějaký kumštýř ve vykládání snů :) Jak jsem tak četla Váš výklad, tak mi postupně docházelo o co jde, je to fakt věc, co teď řeším, a to jsem si myslela, že ten sen byl jen taková patlanina...Já v sobě v podstatě řeším svůj duchovní růst.Vím, že je čas postoupit do další úrovně, ale nemůžu najít učitele, který mi pomůže se tam posunout. Můj manžel mi v tomto opravdu nemůže pomoci, je to ryze realisticky založený člověk a nemůže mě podporovat v něčem, o čem nemá ani tucha...takže mi pouze nechává volný prostor, ale o pomoc v tomto směru ho skutečně požádat nemohu. Tak uvidíme, jestli se můj sen nekoukl kousek do budoucna a chtěl mi říct, že můj učitel, se brzy doastaví :) Děkuju Zbyňku!
Zbyněk P.
Pro Monis.
21. 09. 2012 21:07

Opět pěkný, zajímavý a poučný sen. Respektive dva na sebe navazující sny. A opět upozorňuji na to, že co zde píši, tak že jest to pocit a vjem cizího pozorovatele, který nezná všechny podrobnosti. Ale pojďme to společně rozkličovat. Jen ještě upozorňuji na to, že se ten sen týká výhradně jen Vás samotné, ikdyž se tam krátkodobě vyskytují Vaší blízcí. Takže:
U babičky = může to býti vskutku u Vaší babičky, ale také to může býti kdekoliv jinde, kde jste byla či budete na návštěvě s manželem. Když píši jinde, tak to míním situaci, že budete u nějaké ženy, která Vám bude něčím velmi připomínat Vaší babičku.
Retardovaná dívka = názory či úvahy někoho na velmi nízké, až primitivní úrovni. Cítil bych to tak, že při té návštěvě „u babičky“, Vám ta žena začne vnucovat své názory bez ohledu na to, zda-li s nimi souhlasíte, či nikolivěk. A zároveň, aby Vás dostala (či získala na svou stranu pro oné „nesmysly“), tak Vás začne „vydírat, či jinak psychicky utlačovat, a to tak, aby jste dostala strach.
Propočítávání = Vaše určitá pasivita, která bude míti za následek, že Vás ty „nesmysly“ doběhnou, osobně dotknou a raní. Vzhledem k tomu, že ikdyž jste vdaná, tak přesto jste osamělá a hledáte „pomoc“ a „ošetření“, neboť toto od manžela nemůžete očekávat (Přiznám, že nevím proč).
Tak a tady končí první sen a začíná druhý, když navazuje na ten první.
To poranění (podle mne) není ani tak fyzické, jako spíše v oblasti myšlenkové, názorové, či v oblasti víry. Takže:
Ježdění v buse = ačkoliv by Freud řekl, že by tato pasáž mohla býti určitá sexuální potřeba a ukojení, tak já si dovolím uvésti poněkud jinou verzi výkladu. Krátce před oním atakem, jste si něco uvědomila, a vytvořila si nějakou novou ideu, názor či myšlenku, která jest pro Vás velmi důležitá a kterou potřebujete uchránit, tak proto ji vozíte s sebou jako malé dítě (to je to dítě ve snu).
Všimněte si, že se zde již nevyskytuje Váš manžel!! Takže se jedná ryze o Vaše úvahy, názor, ideu, poznání. Zároveň ale toužíte a chcete, aby Vás někdo ošetřil, a pomohl Vám (myšleno psychická či duchovní podpora). Při shánění této podpory se setkáváte se starými, tedy věkem sešlými názory, ale také s mrtvými, resp. s uměle vytvořenými modlami a myšlenkami církví (to je ta socha svatého v rakvi, překrytá oním plátnem). A konečně se potkáte s člověkem (to je ta budova se zeleným křížem), který Vás vyslyší a pomůže Vám.
Tak, a to by tak mohlo býti vše. Zapotil jsem se. Ale opět upozorňuji na to, že to takto cítím já, a tudíž, že Vy s tímto výkladem nemusíte až tak přímo souhlasit. V každém případě Vám přeji pevnou víru v sebe, a nenechte se nikým a ničím odradit. Přeji hezký den. Zbyněk P.
Monis
Hrubice
21. 09. 2012 19:32

jo a tu ošklivou hrubku, kterou jsem nechtěně zanechala ve svém předchozím příspěvku mi prosím shovívavě odpusťte :)
Bigbiz
Souhlasím s Danou
21. 09. 2012 17:50

Rozhodně sem své sny dávej. Umíš to velmi dobře popsat a moc hezky se to čte.
Dana P.
Monis
21. 09. 2012 17:18

sen ti nevyložím, od toho jsou tu jiní machři :o)
ale určitě sem svoje sny dávej, čte se to jako správný thriller (promiňte to cizí slovo, nějak nepřicházím na správný výraz po našem)
Monis
Můj sen
21. 09. 2012 15:06

Přátelé jen pro upřesnění, vztah s mým bratrem je naprosto v pořádku :)
Všem děkuji za odpovědi, vybrala jsem si z toho to, co jsem potřebovala....
Jen když bych chtěla tuto diskuzi trochu rozdmýchat, zajímalo by mě, jak by jste si vyložili sen, který se mi zdál před dvěma dny ( mám velice živé noci)...U mojí babičky, kde jsem byla s manželem, jsem viděla nějakou retardovanou dívku, moc jsem ji nebrala na vědomí, dokud mě nezačala pronásledovat se sekyrou v ruce :D chtěla jsem utéci oknem, které bylo otevřené, ale propočítala jsem si, že bych to nestihla a mé váhání, při tomto propočítávání mě stálo ránu sekyrou do hlavy :) mno, pak mě nechala být a já po zbytek snu jezdila autobusem s ránou na čele a svou malou dcerkou vedle sebe a hledala, kde budou mít otevřenou nemocnici, protože z nějakého důvodu byla noc a nemocnice byly zavřené....vystoupily jsme u jakéhosi kostela, byl to kostel, kam se dávali na dožití staří a nemocní lidé...tam jsem potkala jeptišku a všimla si sochy nějakého svatého, která ležela v rakvi a byla překrytá po pas bílím plátnem. Jeptiška mě poslala o několik desítek metrů dál, kde měla být otevřená nemocnice. Ruku v ruce s dcerou jsem odkráčela k budově, na níž zářil zelený kříž (znak nejedné lékárny...). A v této budově byla opravdu nemocnice, ve které mě ošetřili... když budu mít více času, budu sem své sny psát pravidelně, kolikrát se mi zdá i něco jako film, s dějem, zápletkou i rozluštěním :) Krásný den všem.
Adanom
Zbynku
20. 09. 2012 11:05

"Omlouvám se. To bylo určeno všem ostatním; Za což se Ti omlouvám! "

Vtipkár. :D
Sylvia
Zbynek
19. 09. 2012 21:36

Naprosto s Vami suhlasim, som rada, ze ste to napisali takto jadrne, aby to bolo jasne :-)
iveta
Zbyněk P.
19. 09. 2012 21:33

nemusíš se omlouvat,není za co :-)
To mě jen tak v tu chvíli napadlo,samozřejmě, že to nemusí být pravda.
Zbyněk P.
Pro Ivetu
19. 09. 2012 21:03

Omlouvám se. To bylo určeno všem ostatním; Za což se Ti omlouvám!
Nicméně, jestliže ale něco uvádím (třebas i jen "jako", či "možná"), tak bych měl míti k tomu nějaké argumenty, na nichž tvořím onu úvahu. Není možné jen tak střelit od pasu a doufat, že zasáhnu třebas pánaboha do řiťky. Přeji hezký den. Zbyněk P.
iveta
Zbyněk P.
19. 09. 2012 20:40

napsala jsem třeba nemá dobré vztahy.
Jinak já to nepitvám,naopak nevidím v tom nic neobvyklého.:-)
Zbyněk P.
Pro Ivetu
19. 09. 2012 18:29

Kolegyňko, podle čeho usuzujete, že má Monis špatné vztahy se svým bratrem? V tom snu není nic takového!! A to, že se ji zdál jeden sen vícekráte, tak v tom není nic divného - jedná se pouze o urgenci podávané informace. O nic jiného se nejedná! Proboha, lidičkové, nepitvejte kdejaké to hov.., protože by jste se dostali do stavu, že přes strom neuvidíte les. Toto jest cesta do pekel a do blázince!! Přeji hezký den. Zbyněk P.
iveta
Danuš
19. 09. 2012 16:09

no já si právě myslím, že opakovaný sen ikdyž je naprosto identický nemusí vždy znamenat nějaký "nový" fenomén.
Tam musí jít jedině o problém osobního rázu,tedy že asi Monis nemá třeba dobré vztahy s bratrem....
Jiné vysvětlení mě pro toto nenapadá.Snad jen to že "mozek si zapamatoval a přehrál to pro jistotu ještě jednou"aby se na to nezapomělo a řešilo se proč tomu tak je.
Jinak našla jsem pár lidiček na netu,kteří měli takovéto opakované sny.
Dana P.
Přátelé
19. 09. 2012 11:30

myslím, že Monis nešlo ani tak o výklad snu, ale o skutečnost, že se jí zdál 2x naprosto totožný sen. Nemyslela bych, že je to možné, ale věřím, že se stalo. Co to tedy může být za fenomén - to vysvětlete :o)
Vasekk
Monis
18. 09. 2012 18:29

Mončo (asi se tak fakt jmenuješ), souhlasím s výkladem pana Zbyňka P.
Ale jen ti chci říct, že když se mě něco takového zdá, tak si vyložím nejprve několik variant a poté se přikloním k té, která je mi jakoby nejblíž. Prostě ta, z které cítím, že to je ona.

Ale třeba to tak dělám jen já a teď Ti tu pletu hlavu, já jen, kdyby sis někdy nevěděla rady, tak zkus i tohle :)
Nashle :)
Monis
TO Zbyněk:
17. 09. 2012 15:24

Drahý kolego :) děkuji za Váš výklad, možná na tom něco bude, jen to, že se nevěnuju sama sobě,po duchovní stránce, bych možná doplnila, zrovna mi končí MD a nastupuji do zaměstnání, takže se to možná točí okolo tohohle. S něčím z toho co jste popsal, se dokonce ztotožňuji, takže ještě jednou děkuji :)
A ráda bych poděkovala i Vám všem za komentáře a rady.
Monis
TO Houba:
17. 09. 2012 15:14

Pamatovala jsem si i ten první sen, i ten druhý, proto mě to tak zarazilo :)
Zbyněk P.
Pro Monis
17. 09. 2012 14:52

Kolegyňko, pěkný sen ukazující Vaše stávající duchovní rozpoložení. V žádném případě bych se jej nebál!! Pokusím se jej trošičku vysvětlit − ale mějte na zřeteli, že to bude pohled pouze pozorovatele, tedy jak to vnímám já, a tudíž, že to může býti i trochu jinak. Takže:
Běhání po kopcích (tedy venku, volně po krajině) = určitý způsob poznávání Vaší reality
Starý most + vlak na něm = běžné a každodenní realita probíhající kolem Vás
Budova = to jste Vy sama. Proto se krátce po vstupu do této budovy od Vás ztrácí Váš bratr. Nebo-li: on do Vás nemůže. Vzhledem k tomu, že se moc nevěnujete sobě-samé (po stránce duchovní obnovy), proto je ta budova opuštěná. Jakoby jste poněkud pozapomněla na sebe-samu, neboť jste hodně přesvědčena, že venku (tedy okolo Vás) je plno pro Vás důležitějších informací a „pravd“, než-li v té budově. Přitom opak jest pravdou.
Okovy a klíč = to jsou omezení a nebezpečí vnějšího světa
Muž a ta dívka = Vaší duchovní „průvodci“. Mohou to také býti Vaše vnitřní poznatky, či postoje, které jsou vskutku nevinné, a na které nazíráte pohledem vnějšího světa. Je zcela jasné, že si s tím mužem nemůžete dlouho povídat, a že se ihned objevila skupina lidí se „starostou“. Nebo-li, vnější okolnosti a sled vnějších událostí si nepřály, aby jste se toho více dozvěděla! Obzvláště, když máte neustále strach z policie, z dnešního stavu zákonů, a hlavně, z dnešního nazírání na náš svět.
Pistole = Vaše tajné poznatky, či prožitky, které jsou velmi „nebezpečné“ pro dnešní vykládání světa, či pro dnešní nazírání materiálního světa. Proto se musí ta pistole uschovat, aby ji žádný „policajt“, či jiný „stádní a pro-materialistický činitel“ nenašel.
Opravdu pěkný sen ukazující na to, aby jste se zbytečně a někde před někým neodkrývala, neboť by se mohlo státi to, že by jste se dostala do situace, která Vám bude velmi nepříjemná a kdy se budete třásti zbytečně strachy před tím, že jste něco někomu, pro Vás tajemného, prozradila a nyní Vás to bude ohrožovat. Přeji hezký den. Zbyněk P.
Adanom
Vedomi- svetlo
17. 09. 2012 8:52

Nepotrebuje k projekcim fyzicke oci.
Houba
pro Monis
16. 09. 2012 20:36

Po probuzení z toho prvního snu sis ho pamatovala? Pokud ne, tak myslím, že se ti mohl zdát klidně jenom jednou s iluzí pocitu že to bylo už podruhé. Něco jako deja vu, akorát ve snu. Něco takového se mi kdysi stalo a přemýšlel jsem jestli se mi to zdálo dvakrát nebo ne. A nic jsem nevymyslel :-), tak jsem to pustil z hlavy.
iveta
Danuš
16. 09. 2012 19:59

víš co si myslím....že to všechno ve snu,všechny ty obrazy a děje vidíme právě díky té šišince.
Je to v podstatě,když to řeknu blbě "zakrnělé oko"
Je to okno k jiným dimenzím.
Překvapivé je, že kdybychom odstranili obě oči, a anatomická část v přední části šišinky by byla vystavena světlu, tento orgán by stále mohl reagovat na podnět, podobně jako naše oči. Tato skutečnost vedla některé vědce k úvahám, zda není šišinka mozková víc, než jen zakrnělé oko. Co když mnohé z dosud nepochopených procesů mozku sídlí v tomto kónickém prostoru?
Dana P.
Rozklíčovat svůj sen?
16. 09. 2012 13:09

Tak to je podle mne utopie. Přes více či méně fundované pokusy o vysvětlení proč a odkud se berou sny, je nejspíše poznání v nedohlednu. Jasně, vysvětlovat se pokoušet můžem, ale to je tak všecko, co zatím dokážem... Osobně to považuji za jednu ze záhad duše.
Vždyť už jen ten fakt, že ve snu něco vidíme, když máme zavřené oči, že ano? Čím to vidíme?
the cell
Sny
15. 09. 2012 19:03

Jediný člověk, který může rozklíčovat poselství svého snu, je ten, komu se sen zdál. Jen on sám zná reakce na události, pocity, sny a touhy, které v sobě má a neříká je. Opakovaný sen bývá takovým symbolem a žádný snář nepomůže. Kdyby ano, muselo by mi zemřít víc blízkých, než vůbec mám - tolikrát se mi zdálo o vypadaných zubech :-). Vzpomeň si na ten sen, uvědom si, jaký pocit z něj máš a co Tobě samotné v něm připadalo nejpodivnější, nejvýraznější, nejnepochopitelnější. Mysli na to, na co přijdeš, a hledej, čemu ve Tvém životě se to nejvíc podobá nebo co Ti přináší podobný pocit. Je to o podvědomí, o ničem jiném, zapomeň na rozumová očekávání a korekci. Nezapomeň: významů může být víc...
Dám příklad: jako dítěti se mi často zdálo o ohni. Sen plynul, pokaždé jiné kulisy a lidé, a náhle se objevil požár. Čehokoliv, auta, domu, spadla helikoptéra... a nikdo si toho nevšímal, nebál se, jen já. To bylo nejvýraznější. Co to bylo? Jednak to, že otec mne jednou přistihl, jak si v kamnech otevřenými dvířky opékám jablko na železném prutu a seřval mne, že svým chováním zapálím všem střechu nad hlavou a já se pak bála každé jiskřičky a toho, že kdyby se opravdu něco takového stalo, otec by mne neváhal obvinit. Druhá věc, kterou jsem si uvědomila až po čase, že se bojím zbytečně věcí, které nijak děsivé nejsou, ovšem já je tak vidím (ohně jsem se děsila jen já), a že navíc nejsem schopna své strachy a úzkosti sdělit, nikdo jim nenaslouchá (ignorance ostatních, když jsem se je snažila na oheň upozornit). Takže asi tak.
Adanom
Monis
15. 09. 2012 18:09

Zkus se sama sebe zeptat na par otazek a zkus to udelat v naprostem tichu a v klidnem okamziku. Zkus u toho take sledovat co se deje uvnitr Tebe kdyz si Ty otazky polozis a pokusis se na ne sobe uprimne odpovedet.
Otazky typu: "co v mem zivote je tak zasadniho , duleziteho, nebo jake tajemstvi skryvam nebo musim pred druhymi schovat aby mne neodsuzovali, nedostali."
"Nebo: "proc se bojim ze to co pred nekym schovavam ( bude predmetem ktery by tim nekym byl posouzen jako predmet Tve vinny "
A tak dale.

Zkus to ,treba v tom muze byt klic, ale na to jestli ano, nebo ne, na to uz pochopitelne muzes prijit jen Ty sama. :)
Monis
sen
15. 09. 2012 9:10

Ten sen se mi zdál s odstupem pár dnů, jinak bych si ho tak dobře nepamatovala. Byly to tak Max 3-4 dny. Říkala jsem si, jestli tam nehraje roli ta zbraň, byla v tom příběhu klíčová a asi důležitá, když se měla schovat, ale nevím..
Dana P.
Monis
15. 09. 2012 8:31

stejný sen se stejnými detaily - to je určitě mimořádné. Zdálo se ti to ve dvou následujících nocích anebo s nějakým odstupem?
Monis
Dodatek
14. 09. 2012 20:40

Jo a zapomněla jsem tam dopsat, že ten řetěz byla pouta a klíč byl od těch pout. :)