Vaše příběhy

Záhadná místa

Tajemný vrch Podhora - (komentáře)

Jiří Quido
Podhora
29. 08. 2012 16:21

Zdravím, nevíme prozatím přesný termín výpravy, ale samozřejmě, že si prozatím můžeme třeba vyměňovat různé zkušenosti či poznatky. Je zajímavé, že vlastníte plány chodeb pod mariánkama. Já osobně vím jen o 2. chodbách a to v blízkém okolí dnešního hotelu Monty. Jelikož máme za to, že Podhora byla vojensky využita, nemyslím, že by byl k dispozici nějaký přísně tajný plán podzemního komplexu. Co se týče těch Vašich plánů i v okolí mariánek, tak si nejsem jist, zda v nich budou uvedena i taková místa, která měla pod kontrolou německá SS, či Wehrmacht. Právě oni na konci války odvezli nějaké archivy a nakradené cennosti z hotelů do jedné z podzemních štol v okolí Mar.Lázní a celé to měli / dle svědecké výpovědi pamětníka / zaminovat a odpálit vchod. Kdysi jsme po tomto pátrali a prováděli jsme i terénní průzkum. Momentálně k vůli pracovnímu zaneprázdnění nemáme tak mnoho času, proto jednotlivé akce jsou spíše vyjímečné. Nicméně si můžeme vyměnit emailové adresy...
Veronikajelinkova
podhora
29. 08. 2012 14:45

Dobrý den, chtěla sem se zeptat jestli by byla možnost jít s Vámi, jsem z Mariánských Lázní a o okolí se zajímám. Mam plány podzemních chodeb Mariánek a přilehlého okolí, pod Podhorou ale nic nevede (resp. neni zakresleno)
Jiří Quido
Zbyněk P.
20. 08. 2012 16:14

Z jakého důvodu se domníváte, že by zde byl ještě nějaký další vchod ? Případný podzemní komplex je podle nás od starého lomu ke kavárně - cca 400m. Od lomu ke kavárně/vysílači je strmější stoupání, kde se nemuselo počítat s nějakou výškovou, terénní nerovností. O žádné budově v okolí nevím, kde by se mohl další vchod nacházet. Jestliže budeme počítat s nějakou vzdálenější budovou či objektem, tak ale musíme počítat se značným výškovým rozdílem a nedokážu si představit, že by nějaká chodba byla vedena tak strmým terénem a to z důvodu toho, že vchod za kavárnou/vysílačem je nedaleko nejvyššího bodu Podhory. Jak jsem říkal, tak nebylo mnoho času na průzkum, takže v lomu jsme nic nápadného neobjevili. Uvažoval jsem i o tzv. detektoru dutin, ale to je poměrně drahá záležitost v řádech stovek tisíc korun. Podle mně by bylo daleko jednoduší něco k podzemí dovézt, než to vláčit nějakou příliš strmou chodbou, protože do lomu i k vysílači se dá pohodlně dojet i osobním automobilem. Ještě něco k podzemí v okolí : Nedávno objevili v premonstránském klášteře Teplá nějaké vstupy do podzemních chodeb a traduje se, že tyto chodby mají být přes Mariánské Lázně,Lázně Kynžvart a kolem Chebu až do Německa.
Zbyněk P.
Pro Quida
20. 08. 2012 14:18

Jsem přesvědčený o tom, že nejenom obě místa vstupu (lom a kavárna) jsou navzájem propojeny, ale navíc bych si dovolil i tvrdit, že hlavní vstup do tohoto podzemí bude ještě někde jinde, tedy v nějaké "blízké" budově, či v nějakém blízkém statku, kdy by bylo možné maskovat manipulaci s břemeny jiného charakteru, než-li jsou zemědělské produkty.
Takže, kromě Vašeho pátrání Vámi určeném směru, bych si dal práci s následujícím zjištěním:
a) u vstupu u kavárny - jsou-li zámky udržované a mazané, nebo, jsou-li zrezivělé a jediná možnost pro vstup je, urazit je.
b) Ověřit proutkama, či jinou technikou, možnost případných chodeb směřujících od toho vrcholu někam do okolí, a hlavně kam..... to by Vás mělo zavést právě k tomu třetímu utajovanému vstupu.
c) Ověřit si u vstupu v lomu, není-li tam náhodou nějaký kovový mechanismus na tzv. odsunutí části maskovací skály. Osobně bych se zajímal hlavně na kontakt "skály" se zemí, není-li tam někde maskovaná nějaká kolejnice, či jiné zařízení, po které by se ta část skály posouvala. Nebo-li, má-li tam něco býti, mají-li tam býti nějací lidé, tak se jim musí přivážet proviant, ale i potřebná případná technika. A nedovedu si představit, že by to vše vozili někam až na kopec, tedy cestou krkolomnou. To by bylo rovněž velmi nápadné a vědělo by se o tom daleko více. Přeji hezký den. Zbyněk P.
Jiří Quido
Kód
20. 08. 2012 10:41

To asi také ne. Hannakam byl poslední z majitelů kavárny a v roce 1931 tam ještě nepůsobil. Také správcoval ve výletní kavárně Volfštejn, která byla taktéž školícím střediskem diverzní skupiny Zeppelin. Zřejmě mnoho věděl o činnosti této organizace, proto musel na konce války zemřít.
Jeremias
KH
20. 08. 2012 8:02

A co treba das Kaffeehaus Hannakam?
1931 bude urcite letopocet
Jiří Quido
Hmm
19. 08. 2012 22:37

... tak s tím stavitelem kavárny je to také vedle. Kavárna zde stála již v roce 1928 a možná ještě dříve, takže letopočet 1931 byl dodán v době, když již kavárna stála...
Jiří Quido
Kód
19. 08. 2012 21:26

Majitel se jmenoval sice Hannakam, mohlo by jít třeba o stavitele kavárny - to ale zatím nemohu dohledat. No a pak se nabízí řada teorií, co by to mohlo znamenat... třeba KH 1931 by mohlo představovat Konrad Henlein, který právě v těchto letech působil jako přední propagátor idejí německého nacismu v českých zemích. Co ale zbývající písmena FM ? Také kombinací písmen by se mohlo dojít třeba ke jménu K.H.Frank, ale co se zbývajícím "M"? Jelikož nejsou k dispozici nějaké historické prameny, tak se asi stěží podaří tento "kód" vysvětlit, co vlastně představoval nebo k čemu vlastně sloužil ...
Dana P.
Jiří Quido
19. 08. 2012 19:47

číslo 1931 by mohl být letopočet, taky mne to napadlo, ale co to KH? Majitel se jmenoval Adalbert Hannakam.
Jiří Quido
Dana.P doplnění
19. 08. 2012 18:22

...Jen je uzamčen vchod visacím zámkem a za dřevěnými dveřmi se nacházejí silné, kovové dveře...
Jiří Quido
Dana P.
19. 08. 2012 18:19

Jak přesně myslíš kód toho místa ? Oba vstupy do podzemí jsou od sebe vzdálené cca 400 metrů a ten nápis je na prahu toho viditelného vstupu do podzemí. Myslím,, že ten nápis úzce souvisí s tou bývalou kavárnou, protože se za prvé vchod nachází těsně za bývalou kavárnou - v současné době za vysílačem, který je oplocen i se stavbou asi radioamatérské klubovny, přičemž vchod do podzemí je těsně za oploceným objektem a je tedy neoplocen. Jen je uzamčen vchod visacím zámkem a za dřevěnými A za druhé je na nápisu patrný letopočet 1931, kdy byla kavárna/pension, nejspíše postavena.
Dana P.
Jiří
19. 08. 2012 15:47

laicky tipuju, že objekt ve skále mohl být vojenský, mohlo tam být "něco" (raketa?) a zřejmě po 1989 to bylo odstraněno a vchod byl zabetonovaný. A ten záhadný nápis mohl být kód toho místa? Dnes nejspíš využívá policie (odposlechy?) Chtělo by to mít kamaráda u místní policie. Není ale vyloučené, že místní o tom nejsou nijak informovaní :o)
Jiří Quido
?
19. 08. 2012 13:49

No, ono se jedná o dva podzemní vstupy. První je ten, co by se měl nacházet v čedičovém lomu. Ten je ovšem, jak je vidno i na fotografiích již nepřístupný. Vedly tam stopy od automobilů a to pouze ke skále, kde by se mohl vjezd nacházet, ale nic podezřelého jsme nezjistili. Myslím, že o to podzemí již také někdo projevil zájem, protože jsme našli velkou hromadu odkopané zeminy, právě poblíž údajného vjezdu do podzemí. No a pod tou odkopanou zeminou byla skála s nějakým betonovým potěrem. Nejdříve by to chtělo kontaktovat někoho, kdo v posledních letech funkčnosti lomu pracoval a zjistit, zda v blízkosti neměla nějaké aktivity armáda. Co se týče toho druhého vstupu do podzemí s tím neznámým nápisem, tak to bude zřejmě nějaký pozůstatek z dob Hannakamovi kavárny. Nicméně je více než pravděpodobné, že jsou obě místa podzemně propojena, protože jsou v místech mezi oběma místy nějaké roury nebo odvětrávací šachty, ze kterých bylo slyšet zvuk asi nějakého agregátu. Policie má na anténním stožáru nějaké zesilovače svých frekvencí.
Dana P.
Jiří
19. 08. 2012 12:27

a ten vstup jste prozkoumali - nese známky denního užívání? Není možné, že je tam někde ještě druhý východ? To by mohla napovědět fotopast, pokud by ji "někdo" nevyřadil z provozu, protože by o ní už věděl? Alef - cedule se zákazem by vyvolávala nežádoucí pozornost, ta by myslím si byla spíš u vojenského prostoru. Tipuju to na policejní záležitost?
Alef
Dana P.
19. 08. 2012 12:04

Fotopasti. Ty tam ale může mít i "protistrana". Je to dnes hojně rozšířený zvyk.
Pokud není na vstupu zabezpečení ani žádná cedule se zákazem atd. tak co? Nicméně je nedaleko objekt který vlastní Krajské ředitelství policie Karlovarského kraje. Náhoda?

Dana P.
?
19. 08. 2012 11:27

kdyby tak bylo možné aspoň instalovat kameru, která by snímala ten vchod-východ z podzemí, aby se zjistilo, že tam někdo chodí a jak často...
Dana P.
to Alef
19. 08. 2012 11:24

proniknout do podzemí - hodně by se mohlo vysvětlit, ale tuším, že zabezpečení je ošetřené a bude to nejspíš nemožné...?
Jiří Quido
Alef
19. 08. 2012 10:43

Samozřejmě, že se opět na Podhoru vydáme...
Teď to byla jen taková spíše "obhlídková", rychlá akce. Detektor kovů máme taktéž k dispozici a co se týče toho zesilovače zvuku, tak samozřejmě záznam podporuje, ale v tu chvíli jsme si na to ani nevzpomněli, když jsme ty hlasy zaznamenali a navíc, jak jsem psal, tak nebylo mnoho času... Když jsme vystoupali na nejvyšší vrchol, tak jsme tímto zesilovačem zvuku ale i rádiové vlny zachytili, protože jsme zcela zřetelně rozeznali vysílání karlovarského rádia Blaník. Světelný jev jsem popisoval myslím v příběhu "Německé UFO", nebo "Rotující bumerang". Já sám jsem tento jev neviděl, ale vidělo ho několik na sobě nezávislých lidí, kteří tvrdí, že se jednalo o zcela pravidelný, světelný "obrazec" ve tvaru "tamburíny", který v pravidelných intervalech prováděl pohyb, připomínající nějaké jakoby hloubkové scanování.

Jinak díky za poučný komentář k raketám, sám jsem netušil, co je k tomu všemu zapotřebí...
Alef
Pěkný...
19. 08. 2012 9:44

Doufám, že budete v průzkumu pokračovat. Je to velice zajimavé. Chtělo by oblast projít s detektorem kovů a každopádně proniknout do podzemí.
Co se rakety týče: Manipulace s ní není úplně jednoduchá. Vystřeluje se z osmikolového dopravního vozidla, ale před tím musí být naplněna palivem a okysličovadlem. Palivo tvoří nějaké deriváty ropy, okysličovadlo 93 procentní kyselina dusičná a startovací kapalinu nějaká látka která na vzduchu okamžitě vzplane a je neuhasitelná. Při startu ji do trysek vhání stlačený plyn. Je jasné, že palposty musí mít odpovídající technologické zázemí.

Světelné efekty: nemohlo se jednat o zionisovaný výron plynů, kterých obsahuje hora zdá se dost?

Zaznamenané mluvené slovo: Váš odposlech neinterferuje radiové vlny. Musel tedy někdo mluvit. Má ale zdířku pro nahrávací zařízení. Pořídit záznam by bylo vhodné.