Diskusní fórum

- Víra -

Fanatismus
Je fanatismus, v souvislosti s vírou, vždy negativní, nežádoucí a nesprávný?

Vydáno:   18. 03. 2010 [20:42]

Přečetlo:  2120 čtenářů
Autor (vložil): igor



jarbursko
otazka
10. 05. 2010 [13:52]

co to je fanatismus
Administrátor
Cenzura
1. 04. 2010 [16:10]

Jen pro doplnění informací ohledně smazání komentářů. Jak už jsem psal v návštěvní knize, za 7 let provozu jsem zcenzuroval komplet 2 lidi a vojak85 je třetí. Asi osm rozhořčených emailů mi přišlo právě na dotyčného kvůli vulgárním komentářům (můžete najít zbytky komentářů ve fóru na zmíněného - od ostatních, ty jeho byly samozřejmě vymazány). Další jeho komentáře byly jednoslovné nesmysly a možná třetina v pořádku. Nicméně opakovaně porušoval pravidla (vulgárními komentáři) a proto byl a bude cenzurován komplet. Vůči těm, kteří reagovali na smysluplné komentáře se omlouvám.
igor
Marpefi
1. 04. 2010 [14:46]

Pokud jsi nikdy nikde , byť by jinde než zde, netvrdil že vědci a potažmo věda jsou cosi negativního, tak jsem se opravdu asi spletl v adresátovi a omlouvám se za tu mou reakci. Omlouvám se ještě jednou a to za ukončení kontaktů na tomto webu. Neřídí to zde spolehliví lidé nebo člověk a jak jsem dříve upozornil, zde končím. Třeba se setkáme někde jinde, abychom mohli problém dořešit. S pozdravem Igor.
Marpefi
věda
31. 03. 2010 [21:13]

přiznám se že jsem moc nepochopil tu reakci...já jsem spíš mluvil o tom, že existuje spousty vědců, kteří ve stvoření věří...nic víc...sám jsem zastáncem toho, že věda podporuje Boží stvoření...ale jedna věc jsou vědci, když něco zjistí a druhá věc je interpretace...prostě je nastavena evoluční šablona a do té se automaticky háží mnohá zjištění...a média to pak hezky "okoření"...takže tak:)
igor
vojak85
30. 03. 2010 [15:41]

Oni nesmazali můj příspěvek, ale tvůj, než jsem ne něj stačil odeslat odpověď. Takže jsem se začal zákonitě podezírat, že trpím rozvětvenou samomluvou.. Stane se mi to ještě jednou a opravdu zde skončím, protože takhle diskuze ztrácí význam.
Marpefi
igor
29. 03. 2010 [23:49]

ahoj,

vložil bych se do diskuze, mohu-li...

co se týče vědců a víry...tak je to asi takhle...ano - je více vědců nevěřících...ale jsou detítky tisíc vědců (i s Nobelovkami), kteří vyznávají ID (inteligent design)...pokud je pravda, že jen věda má pravdu (že Bůh není)...pak by museli ti ostatní vědci být ignoranti, mít nízké IQ a být "dementi"...určitě věříte, že tomu tak nebude..

Problém je totiž interpretace vědeckých zjištění...dnes to funguje tak, že se jakékoliv zjištění cpe do "šablony" evoluční hypotézy...prostě je předem určeno (ač vědecky-experimentálně naprosto neprůkazné), že je evoluce "pravdivá"..a všechno se interpretuje na ni...toto se učí od základky až po univerzity....proto mnoho vědců vlastně ani nepřemýšlí nad opakem..."vždyť nás to učí pořád"....ale mnoho vědců co tohle přesně říkalo prohlédlo až na základě své vědecké činnosti...je to prostě záležitostí víry...

Mějte se

MPF
igor
igor
29. 03. 2010 [15:49]

Tady je to opravdu jako u blbých. Napíšu odpověď na konkrétní příspěvek a ten vzápětí zmizí. Takovou diskuzi mohu vést klidně v putyce. Tam jsou také většinou všichni ožrali a na odpovědi tolik nezáleží. Mějte se zde moc hezky.
igor
vojak85
29. 03. 2010 [15:44]

Tvé zkušenosti láskou k Bohu a s láskou k dítěti jsou rozdílné v čem? Promiň, myslel jsem, že tedy všichni bibli znají, podle komentářů to tak mnohdy opravdu vypadá. Matouš 5:29 Jestliže tě svádí tvé pravé oko, vyrvi je a odhoď pryč, neboť je pro tebe lépe, aby zahynul jeden ze tvých údů, než aby celé tvé tělo bylo uvrženo do pekla.
Pochopitelně, že to platí o kterékoli části lidského těla. Až budeš tu bibli číst, tak čti pomalu a uvidíš, k čemu všemu nás Ježíš vyzývá. Dostaneš i odpověď na ten fanatismus. Mrkni na to. Doporučuji.
igor
orime
26. 03. 2010 [11:21]

I mě se zdá být debata na dané téma s vámi bezpředmětnou. Pokud chcete debatovat o záležitostech ryze nehypotetických, navrhněte nějakou jinou oblast vašich zájmů. Z toho, co píšete plyne, že už máte všechny životní zkoušky vaši víry za sebou, že už vás nepotká v životě situace, pod jejíž tíži by na vaši mysl mohly dolehnout pochybnosti. Opravdu vám tedy ze srdce blahopřeji. Jestli je skutečně pravda to co mi předkládáte k mému poučení, pak vy jste přesně ten člověk na kterém je možné demonstrovat kladnou verzi fanatismu.
Stejně jako vy, i já mohu jmenovat řadu vědců, kteří jsou však atheisté. A to i přes jejich vědecké vědomosti! Je možné, že na jejich atheismu se právě jejich vědecké poznání podílí?
Je pravdou, že neznám případný průzkum, zda byli tihle vědci vždy atheisté, nebo zda třeba v dětství nebyli ministranty v katolické církvi. Připouštím že hypoteticky, ale já si dovedu představit i takové. Obecně jsou známy mnohé případy hluboce věřících lidí, kteří pod vlivem životních situaci svůj postoj přehodnotili. Je samozřejmé, že jejich prožitky hraničily s krajní mezi. Ale vás se takové nebezpečí, dle vašich výroků netýká
orime
igore,
26. 03. 2010 [8:55]

sám jste napsal, že jde pouze o vaši hypotézu, tudíž asi žádného věřícího člověka, který by na základě vědeckých "důkazů" přestal mít vztah s Bohem, neznáte. Ani já ne, takže tato debata je tak trochu bezpředmětná.
Nemusíte mi přát, abych ve svých postojích vydržela, protože moje víra není jen postoj. Je to vědění a láskyplný vztah. Nemusím nic vydržet. Asi jako když milujete, taky to nemusíte vydržet, ale prostě cítíte a víte.
Mohla bych vám zde jmenovat řadu vědců (a třeba i kosmonautů atd.), kteří na základě vědeckých poznatků v Boha uvěřili. Nevím však o žádném případě věřícího, který by se na základě téhož stal ateistou. Je-li někdo takový (a sám přiznáváte, že o nikom takovém nevíte), pak se u něj nemohlo jednat o opravdovou víru, ale o pouhou pózu.
igor
orime
25. 03. 2010 [21:51]

Přeji vám, aby jste tedy ve vašich postojích vydržela i nadále, bez případných zakolísaní. Spousta běžných lidí však tuhle vaši výsadu nemá. Nemám teď na mysli pouze kolísání na základě nějakých hypotetických vědeckých poznatků, ale pochybnosti obecně. Nakolik se zabýváte posledními vědeckými poznatky, pokud se smím zeptat? Pokud jste vědecká pracovnice nebo je podobná aktivita vaším koníčkem, pak smekám. Pokud tu a tam něco z téhle oblasti zaslechnete, pak mohu říci, že ani já nemám problémy se zaoceánskou plavbou. Nic moc mi neříká, tak se potencionálním nebezpečím z ni plynoucím nezabývám. Nic ve zlém, jen jsem chtěl způsob mého přemýšlení zprůhlednit.
orime
igor:
25. 03. 2010 [20:31]

nevím, nedokážu posoudit,v tomto životě jsem žádné ateistické období neprožila. Ale nedokážu si vůbec představit, že jako věřící člověk, žijící ve vztahu s Bohem (Kristem) bych měla na základě jakýchsi vědeckých "důkazů" tento vztah opustit a stát se ateistkou. Tzv. vědecké důkazy jsou pro mne jen rozpitváváním celku, který se vědě nehodí do krámu.
igor
orime
25. 03. 2010 [5:55]

Je to opravdu pouze hypotéza. Zatím.V bibli, jak je známo jsou však například i následující slova: Matouš 24,23 Tehdy, řekne-li vám někdo: `Hle, tu je Mesiáš nebo tam´, nevěřte!
24 Neboť vyvstanou lžimesiášové a lžiproroci a budou předvádět veliká znamení a zázraky, že by svedli i vyvolené, kdyby to bylo možné.
Věda se bohužel často chová jako lžimesiáš a lžiprorok, nemyslíte?
orime
igore,
24. 03. 2010 [21:38]

vy znáte osobně nějakého věřícího, který se stal pod tíhou vědeckých důkazů ateistou? nebo je to jen vaše hypotéza?
igor
vojak85
24. 03. 2010 [15:48]

O zdiskreditování oponentů v diskuzi se opravdu nepokouším i když připouštím, že možná i takoví zde jsou.:-D Ale k tomu fanatismu. Neříkám, že všechny matky, ale je jich asi mnoho, které by za své potomky dýchaly, kdyby to bylo nutné a to po celý život. Nebo, Bůh tolik miluje člověka, že aby ho očistil od hříchů, které mu působí smrt, obětoval se raději sám čistou ale nesmírně bolestnou oběti. Udělal to přesto, že věděl, že lidé budou hřešit stále. Kde tedy vytyčíme demarkační čáru mezi fanatismem a nefanatismem? Slovo, o kterém diskutujeme je prostě zprofanováno a spousta lidí si ho spojuje pouze s negativním významem, ale k čemu mě to vyzývá Ježíš, když říká aby jsem všechno rozdal, zbavil se orgánů které mě svádí ke hříchu, případně zapřel své pokrevní příbuzné, mezi ně a mne přinesl totiž meč a pak aby jsem Jej následoval? Neříká mi jinými slovy, že má víra by měla být nekritická, bezmezná a tedy fanatická? Co se stane s věřícím, který pod tíhou vědeckých důkazů řekne že vše nasvědčuje tomu, že Bůh není? Buď bude ateistou nebo přejde k jiné představě světa nebo zůstane věřícím, ale to pouze pokud bude fanatikem a vědecké důkazy nepřijme za skutečnost.
vojak85
hele
24. 03. 2010 [14:02]

fanatismus je jen nekritický k sobě a vede k zaslepené víře v dokonalost sebe sama, ne není to jako zamilovanost, ta jednou skončí, ale fanatik je slepě věříčí člověk nenávidící nevěřící a ničitelé svatých míst jeho víry(nebo náboženeství) Já chápu fanatizmus jen náboženský. Politický nebo jiný neexistuje. Ikdyž jsou tací, co se tímto snaží zdiskreditovat oponenty v diskusi
igor
vojak85
23. 03. 2010 [20:31]

Vždy snad ne? Možná bychom mohli tedy říci, že k terorismu vede život, protože mrtvé věci se terorismu nedopouštějí a všichni aktivní teroristé jsou živí. Nemyslím si, že fanatismus musí končit terorismem. Fanatismus je názorový postoj, který odmítá v krajním případě připustit vlastní kritiku. Takovým způsobem se například projevuje většina zamilovaných lidí. Dá se tedy říci, že jsou ve fanatickém, nekritickém postoji vůči svému idolu. Takový postoj je však nutný.
vojak85
igore
23. 03. 2010 [15:37]

fanatizmus vede k terorismu, nevím jak lépe to napsat
igor
vojak85
22. 03. 2010 [14:56]

Potřeboval by jsem vědět proč je fanatismus škodlivý.
Marpefi
igor
19. 03. 2010 [15:59]

ahoj,

ono to je asi fakt těžko definovatelné...já bych to možná definoval, že daný člověk žije tím, čemu věří a snaží se tak činit bez kompromisů...pro ostatní, kteří to s ním nesdílí to připadá fanatické...ale asi můžeš najít i více definicí..

igor
orime
19. 03. 2010 [13:52]

Já si pod tím pojmem ani nic tak konkretního nepředstavuji, ale i zde, na těch to stránkách jsem našel názory jako například:"já věřím, ale ne tak nějak slepě" nebo "hlavně žádný fanatismus" a podobně. Tak jsem si myslel, že ni to autoři, nebo i stoupenci podobných výroků blíže vysvětli, aby jsem věděl, na co si člověk má dávat bacha.
orime
igor:
19. 03. 2010 [8:56]

záleží na tom, co konkrétně si pod tímto pojmem představujete?
igor
Re=> odpověď
19. 03. 2010 [6:24]

To je zajímavý názor. Zní to skoro jako obhajoba fanatismu.Znamená to tedy, že milující Bůh z nás chce fanatiky mít?
Marpefi
odpověď
19. 03. 2010 [0:08]

Paliže existuje milující Bůh a Ježíš Kristus je můj spasitel, pak je jakýkoliv fanatismus nedostatečný, neboť mu nikdy nemůžu vrátit to, co mi dal a co pro mě dělá....