Články

- Knižní novinky -

Archeo (Nick Bantock)

Archeo
Nick Bantock

    Vykládací karty, které jsou zcela mimo tradiční pojetí tarotových karet, které mají takovou osobnost, že vás buď naprosto uchvátí, nebo je minete bez zájmu. Když jsem hledala tu jemnou esenci, kterou je popsat, napadlo mne snad jen; zavedou vás jako Alenku do králičí nory. Tak jiný svět! Trošku strašidelný, trošku nepochopitelný, velmi poetický a plný složitých emocí. Právě takový, jaký svět je v nás samotných.

    Protože…“Protože rodiče, učitelé a společnost mají obvykle sklon nepodporovat nás v utváření našeho vnitřního světa, vyrůstá mnoho lidí s pocitem, že obstarat své každodenní praktické potřeby je zhruba tak všechno, co lze od života chtít. Takový způsob myšlení ovšem vede k plytkému konzumnímu chování, poživačnosti a ve výsledku k pocitům ztráty a zklamání.“

    Takže je jasné, že se budeme nořit do hloubky své duše. Do potřeb, které jsou tak moc zatlačeny všedním životem, že bude možná i bolestné vytáhnout je na povrch.

Příklad se šejdířem

    Na moji otázku, který archetyp je ve mne potlačený, mi přišla karta Otrhance, Šejdíře. Toho vykuka, který umí přežít v každé situaci. Představuje nezdolnost, houževnatost, touhu přežít. Podivuhodné… samozřejmě nad kartou mohu dlouho přemýšlet, zprvu mi přišla nesmyslná, přece já taková vůbec nejsem, ale to je právě ono… Otrhance nenapadne se sebemrskat, litovat se, cítit se nedostatečně vůči jiným. Jde, a to své si vezme. Věří, že přežije. Něco, s čím jsem možná přišla na svět a posléze brzy ztratila. A tak mi pomalu došlo, že Šejdíř je přesně to, co mám v sobě potlačené, přestože ta touha vědět instinktivně, jak přežít, je tou, po které toužím nejvíc. Kterou, mám pocit, nemám… ale mám… a je čas ji hledat. Nacházet.

A tohle může být začátek hraní si s kartami Archeo…

Co nám karty dají?

    Snažíme se tu zorientovat ve světě archetypů, které se částečně podobají těm klasickým tarotovým, ta předloha je tam jasně zřetelná. Ale autor se naprosto utrhl ze řetězu a vydal se do světa své vlastní fantazie, svého uměleckého ducha, který se právě tolik odlišuje od nějaké obyčejné klasiky. Připomíná starobylé karty, šašky, klauny, různá podobenství, emoce, které jsou zakleté v obrázcích, ze kterých jde někdy až strach nebo podivná husí kůže na zádech.

Tajemný svět s příchutí mnoha vlastních zákoutí duše

    Přiložená příručka nám má ukázat popisy a pomoci ještě lépe nahlédnout do významů jednotlivých karet. A tady nastává úplně propad do králičí nory. Texty jsou často velmi poetické, nadnesené, mnohoznačné, doslova vás vezmou do zvláštního světa, v němž mohou být odpovědi na vaše otázky naprosto jakékoliv, jen podle toho, jakou máte zrovna náladu, naladění nebo jak svou osobitou situaci prožíváte. Často jsem si všimla, že text, který na mne působil hladivě jednou, o pár dní později byl vyloženě dráždivý.

    A tak jsem si udělala na tyto karty názor: jsou kouzelné, magické, pohádkové až do takové… hororové pohádky. Thriller pro duši.

    Nic pro lidi, kteří si rádi vyloží hned, okamžitě s okamžitým pochopením. Nic pro lidi, kteří se rádi u karet smějí.

    Ale pokud se chcete ponořit do hloubek ještě hlubších než sama černota duše, pak prosím… Rozhodně jsou to karty, které mají výjimečné charisma.
O aurotovi:
    Nick Bantock vyrůstal v Londýně a vystudoval uměleckou školu. Již ve 23 letech šel na volnou nohu a vyprodukoval za padesát let mnoho nádherných děl. Jen za svých prvních 16 let tvorby vytvořil na 300 knižních obálek.

    V roce 1988 se odstěhoval do Vancouveru, poté na Bowen Island a tam vznikl nápad na jeho legendrání „Griffin a Sabine“, což je bestsellerová trilogie psaná jako série pohlednic a dopisů mezi hlavními postavami.
Vydalo nakladatelství Synergie Publishing, 2023 www.synergiepublishing.com



Vydáno:   22. 05. 2023

Přečetlo:  251 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Renata Petříčková



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)