Články

- Knižní novinky -

Karty emocí (Petra Martin, Kris Wiltse)

Karty emocí

Petra Martin,Kris Wiltse

    Balíček karet, které rozhodně patří mezi netypické. Zkraje, jsou to karty zobrazující emoce. Dobré, špatné, vznešené i ty, které vás naprosto utlučou. Pravděpodobně je známe všechny, někdy jsme s nimi přišli do styku. Už jen to je… silné. Jak s nimi naložit? Ono je totiž obecně dost těžké s emocemi nějak smysluplně naložit, a takovým způsobem mohou působit i tyto karty.

Autorka je právě s tímto záměrem vypracovala.

    Pro ni samotnou byla práce s emocemi léčivá. A když se tedy zeptáte, jak s těmito kartami pracovat, odpověď je dle ní jednoduchá: záleží na vás.

    A pak vypráví o tom, jak s kartami a emocemi pracovala ona, přináší konkrétní návrhy, návody, jak s kartami pracovat. Já doporučuji si každý vyzkoušet a pak udělat to, co Petra Martin doporučuje: udělat si to po svém. Některé návody vám sednou, zůstaňte u nich, některé ne. Některé budete mít chuť spojit nebo přetvořit tak, aby vyhovovali vaší situaci.

Prázdné karty

Je něco, co vám chybí?


Něco, co je tak intimně vaše, že to nelze vyjádřit žádnou danou kartou?

    Já bych klidně na tuto kartu přidala i konkrétní situace, pokud jsou těmi ožehavými, které řeším. Nebo osoby, se kterými jsem v problematické situaci a potřebuji se oddělit, vyřešit, od-pustit. Něco zkonkretizovat. Je to ale skvělý nápad, jak do karetní sady přidat niterný kus sebe.

Karty pokynů

    Mást mohou i karty pokynů. Jsou tu jen proto, abyste nemuseli listovat v brožurce. Doporučuji nechat si je stranou nebo na vršku balíčku a pokud máte chuť, dát si je před sebe jako návod. Ostatně tyto karty rozvazují ruce a můžete je použít i jako návod, základní kartu, ke které si celý výklad emocí a řešení, rozuzlení situací, můžete vyložit i naprosto jinými kartami.

Karty rozhodování a práce s emocemi

    A pak se již dostáváme přímo do víru emocí, může to být docela náročné a záleží na tom, s jakými představami a v jakém rozpoložení do celého výkladu vstupujete. Jsou zdánlivě jednoduché, ale kresby jsou…. Neklidné? Což je asi dobře, když jde o emoce, hladivé kresbičky by nebyly tak silné. Ale jsou to asi nejobtížnější karty, se kterými jsem se kdy setkala. Snad proto, že vstupujeme na houpavé území emocí, kde se jen těžko hledá pevná půda pod nohama.

    Časem ji ale najdete, jen je třeba si tu cestičku ke Kartám emocí najít samostatně. Dobrou radou může ještě být - vezměte si je společně s jinými. Dodají tu pevnou půdu a ještě navíc mohou odhalit překvapivé kořeny emocí…

Závěrem?

Karty emocí
můžete použít například, když potřebujete:

- poznat, jak se cítíte - pomoci při rozhodování - pomoci při řešení problémů a konfliktů - poradit, jak čelit lidem, kteří vám ublížili - navzájem poznávat, co cítíme.
O autorkách:
    Petra Martin vyrůstala mezi Německem a USA. Rozdílnost kultur a cestování ji přivedlo na cestu zkoumání emocí, když se pak později jako spisovatelka potýkala s depresí, přivedlo ji to na cestu těchto karet a pečlivějšího zkoumání emocí. „Jak se cítím?“ byla otázka, na kterou si nedokázala odpovědět. A proto stvořila tyto karty.

    Kris Wiltse je ilustrátorka, které se splnil životní sen. Vystudovala několik uměleckých škol a již patnáct let se věnuje jenom ilustraci. Techniky, které používá? Digitální zpracované otisky linorytných bloků.
Vydalo nakladatelství Synergie Publishing, 2020, www.synergiepublishing.com



Vydáno:   24. 11. 2020

Přečetlo:  425 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Renata Petříčková



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)