Dnes má svátek: Cecílie
Dnes je: Pátek 22. listopadu 2024
Články / témata
Příběhy / témata
Fórum / témata
Ostatní
Přihlášení
- - Nová Registrace - -
Novinky
Připravili jsme pro Vás!
Vyhledávání
Počet přístupů
Spřízněné weby
Články
- Knižní novinky -
Domácí nápoje pro zdraví (Radmila Zrůstková)
Domácí nápoje pro zdraví
Radmila Zrůstková
Já jim říkám, vyluhované limonády z vody. Přesně takový, jaký je obrázek na titulní straně, takový je i pocit z těchto receptů. Křišťálově čisté a voňavé po všem tom, co necháte ve vodě macerovat, co voda přijme za své. Velice chytrý způsob, jak se naučit milovat vychlazenou vodu. Jak se naučit pít vodu, posléze možná i čistou, křehkou a osvěžující. Nápoje jsou tímto povýšeny na lehké mlsání a oživení těla i duše, které autorka rozdělila i podle ročních období.
Čímž učinila tuto knihu použitelnou, otevíratelnou a inspirující po řadu let.
Kombinace jsou výborné: Zamyslíte se nad tóny chutí a vůní
Nejde tu o nic převratného. Autorka kombinuje bylinky, koření a ovoce, a i když se někdy divíte, tak následně jsem musela u každého receptu mlsně pokývat hlavou, že tohle je opravdu promyšlená jednoduchost. Že se k sobě hodí třeba jablíčko a hřebíček, to víme… že dobře může chutnat borůvka a levandule, to můžeme zkusit. Nebo zemitá a kořeněná vůně měsíčku lékařského kombinovaná s jostou nebo aronií? Tady jsem se zamyslela a došlo mi, že Radmila Zrůstková pracuje s těmi jemnými podtóny všeho toho ovoce a bylinek, které se uvolňují do vody při macerování. A svým způsobem spodní tóny černého rybízu (kterému je josta podobná, nebo i trpkost aronie) se zrovínka s tím měsíčkovým aroma docela podobají, nebo spolu velmi dobře souzní.
V úvodu knihy se potěšíte krásným a citlivým psaním o vodě a je až s podivem, jak lze něčemu tak bezbarvému, samozřejmému, co už ani nevnímáme, složit tak nádhernou citlivou poklonu. S pokorou pak přistoupíte k pochopení macerování a také s vědomím, že voda má možná opravdu jistou energetickou paměť. A protože člověk je tvořen z většiny vodou, lze vodu přirovnat i k němu? Autorka tvrdí, že ano.
„Stav mysli má silný vliv na stav těla. Člověk prožívající radostný, šťastný a naplněný život se cítí fyzicky lépe než člověk stagnující, s negativními emocemi. Voda je životní síla. V našem těle díky ní kolují živiny a je přenašečem energie.“
V tom je velká pravda. Stejně jako je naladěn člověk - a tak se potom i projevuje, tak je na tom i voda. Možná znáte ty výzkumy, ve kterých voda tvoří krystaly jiné při negativních emocích, agresivní hudbě a jiné krystaly vznikají při štěstí, a při působení laskavých slov.
Macerování ve vodě jako každodenní radost
Znala jsem macerování ve víně nebo v alkoholu, což je stará bylinkářská praxe a bylinná vína nebo kořenité likéry jsou osvědčenými léčivy. Ale v jemné vodě macerované třeba kontryhelové listy - no jen z té představy mi zaplesala ženská duše toužící po nějaké podpoře fyzického těla. Na jaře pampelišky, kopřivy… v létě ovoce všeho druhu a třeba ten měsíček nebo levandule, v zimě pak sušené ovoce a hřejivé koření nebo červená řepa či přídavky odšťaveného ovoce.
Když tuhle knížku prolistujete, získáte pocit, že to ihned musíte zkusit.
Že si chcete vymyslet i něco jiného, svého…
Že se nemůžete dočkat jara na první pampelišky, nebo že prostě sáhnete po sáčku z lékárny a uděláte si bylinný macerát i z bylinek sušených. Vyzkoušela jsem, a je to paráda!
A slastným přídavkem do macerátů z meduňky je třeba lékořice.
Ano, anotace má pravdu - je to výpravná kniha o vodě a všem, čím jí můžete obohatit tak, aby mlsala každá buňka vašeho těla.
O autorce:
Radmila Zrůstková se věnuje výtvarné činnosti, vytváří hedvábné módní doplňky a společenské šaty a oděvy pod značkou Rakay Original. Dlouhodobě se zajímá o zdravý životní styl a raw food, které jí významně zlepšily zdravotní stav a psychickou pohodu. Věnuje se přednáškám, kurzům přípravy raw food a organizuje veganské večeře v Novém Boru a České Lípě. Napsala kuchařku syrových receptů Zdravě a syrově a s MUDr. Davidem Frejem průkopnické dílo Štávy a míchané nápoje z přírody. Vedle pravidelných rubrik Raw food a Životadárné nápoje se v měsíčníku Regenerace podílela na speciálech Biostrava, Prameny omlazení, Biostrava v zimě, Jak žít s cukrovkou nebo Osvěžující a léčivé nápoje a pokrmy. Vydalo nakladatelství Eminent, 2017, www.eminent.cz
Vydáno: 01. 12. 2017
Přečetlo: 823 čtenářů
Přečetlo: 823 čtenářů
Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)