Články

- Kurzy, Akce, Semináře -

PharmDr. Margit Slimáková - Jídlo podle konstituce a sezóny
    PharmDr. Margit Slimáková - v současnosti nejvýraznější česká specialistka na výživu a zdravotní prevenci. Zpopularizovala u nás Zdravý talíř, který rychle nahrazuje zastaralou výživovou pyramidu. Je také odbornou garantkou přelomové iniciativy Skutečně zdravá škola, která usiluje o regulaci bufetů a prodeje sladkostí ve školách, po vzoru vyspělejších zemí.

    Znám vegetariány i pojídače steaků, kteří vypadají skvěle. Co mají společného? Jedí jídla, která prospívají jejich organismu i prostředí. Pro všechny nadšence zdravého jídla je totiž zásadní jíst kvalitní potraviny, ideálně ty, které pocházejí z jejich okolí. Lokální potraviny navíc člověk jí ve správné sezóně.

    Moderní medicína hodnotí potraviny na základě jejich chemického složení. Podle aktuálních poznatků se tak třeba několik let plošně doporučují margaríny a zakazují vejce, pak zase naopak. Oproti tomu tradiční lékařské systémy, mezi které patří Ayurvéda anebo čínská medicína, chemické složení nezajímá. Vhodnost potravin určují podle jejich tisíce let odpozorovaných vlastností a schopností. Jídlo doporučují pro určité konstituční typy a podle sezóny, a proto se může stát, že někomu čínský lékař předepíše hlavně syrovou zeleninu, jinému třeba teplé kuřecí vývary.

    Co prospívá horké konstituci, není ideál pro chladný typ.
Čínská medicína rozlišuje šest konstitučních typů: horký, chladný, suchý, vlhký, nedostatečný a nadměrný. Pro každý z těchto typů a jejich kombinace jsou vhodné jiné potraviny a způsoby jejich kuchyňské úpravy.

    Například člověka s horkým typem konstituce si můžeme představit jako manažera s načervenalým obličejem, který rychle mluví, rychle rozhoduje a má za sebou dva infarkty. Horký steak jej ještě více rozpálí, zvyšuje krevní tlak a přibližuje třetí infarkt, zatímco pravidelné pojídání salátů by mohlo zchladit jeho horkou konstituci a tím snížit riziko zdravotních potíží, které jsou pro něj typické.

    Studený typ je člověk, který je zimomřivý, nemá pocit žízně, upřednostňuje teplé nápoje, mluví pomalu a rozvážně. Obecně velmi zdravé zeleninové saláty přinášejí takovému člověku další chlad do těla, posilují jeho zimomřivost a oslabují konstituci. Studené konstituci proto naopak více prospěje šetrně tepelně upravená zelenina, polévky a jídla s vyšším podílem obilovin oproti zelenině.

Lokální je nejzdravější a ekologické

    Většina nadšenců do zdravé stravy maximálně upřednostňuje lokální potraviny a díky tomu konzumuje to nejlepší, co nabízí aktuální sezóna. O skutečnosti, že nákupy lokálních potravin podporují ekologii a místní rozvoj, není pochyb. Jak prospívají zdraví? Potraviny zpravidla obsahují maximum živin po sklizni. Čas strávený na cestách a čekání ve skladech nebo na pultech obchodů s sebou bohužel přináší pokles výživové prospěšnosti. Přednostní konzumace lokálních potravin proto znamená příjem maxima živin.

Sezónní jídla nejlépe podporují orgány daného období

    Podle čínské medicíny se rok dělí na pět ročních období, mezi která (na rozdíl od našeho dělení) patří i pozdní léto. Ke každému ročnímu období potom náleží zpravidla dva orgány, které potřebují v danou dobu největší podporu. Třeba k pozdnímu létu patří doba dozrávání, z orgánů slinivka, slezina a žaludek a z chutí sladká, která se nabízí v podobě dozrávajícího ovoce a zeleniny.

Jak si určit konstituci?

Naprostá většina z nás nepotřebuje žádného poradce, abychom si určili, co jíst, ani studovat čínský anebo indický léčebný systém. Po několika týdnech až měsících, kdy jíme zdravé a přirozené lokální potraviny, každý z nás začne vnímat, jak se cítí po teplých jídlech a jak po syrových, jestli potřebuje více salátu, nebo více steaků.

PharmDr. Margit Slimáková
www.margit.cz

    Autorka článku bude přednášet na téma „Zdravá výživa pro každého na festivalu Miluj svůj život v Praze v pátek 10.2.2017 od 17.00 hod.
Více na www.festivalmilujsvujzivot.cz

Vydáno:   08. 12. 2016

Přečetlo:  2186 čtenářů



( Sekce Kurzy, akce, semináře není zahrnutá do diskuzí, má strukturu pouze informační )