Dnes má svátek: Albert
Dnes je: Čtvrtek 21. listopadu 2024
Články / témata
Příběhy / témata
Fórum / témata
Ostatní
Přihlášení
- - Nová Registrace - -
Novinky
Připravili jsme pro Vás!
Vyhledávání
Počet přístupů
Spřízněné weby
Články
- Knižní novinky -
Pozor, sůl! (J.Jonáš,M.Légl,J.Kuchař)
Neumíme společensky stanovit denní dávku sodíku pro ochranu zdraví člověka, anebo ji nechceme stanovit z důvodu ohrožení ekonomického udržitelnosti systému potravinářského průmyslu a současného konceptu zajišťování výživy obyvatel? Tak to je zásadní otázka, kterou najdete v textu knihy Pozor, sůl! od trojice osvědčených a hlavně převelice pečlivých, až puntičkářských autorů Kuchař, Jonáš, Légl. S bohatými publikačními zkušenostmi, se zkušenostmi léčitele i lékaře, se zkušenostmi člověka, kterému vynechání soli z jídelníčku zachránilo život. Na toto téma je to v Eminentu už druhá kniha a dalo by se říci, že opakování je matka moudrosti. A hlavně, tentokrát se dočtete informace doplněné, rozšířené, apelované a ještě více aktualizované. S naprostou přesností nám autoři vysvětlí, jak sůl funguje v lidském těle, jak moc je pro něj nepřirozená… a jak zoufale nepatří do naší historie; načež vše zakončí i tím, v jakých všech aditivech našich potravin sůl najdeme.
Faktem je, že když jsem tuto knihu dočetla, šla jsem plna myšlenek do kuchyně a paradoxně bezmyšlenkově jsem zobla jednu kostičku opečeného chleba, krutonu a zjistila, že - ejhle, on je slaný? Uvědomujeme si vůbec chuť soli v potravinách, které tak na první pohled za slané nepovažujeme? Ona ta celá kniha není jenom o tabuizaci solničky v naší kuchyni a domácnosti, ale především o zděšení nad tím, že sůl máte i v sušenkách. Že ona opatrně nadávkovaná denní dávka soli je zhruba o polovině čajové lžičky a že když sním těch krutonků celou hrst, tak mám pomalu svou dávku vyčerpanou.
A teď babo raď…
A trojice pánů opravdu radí. Nepředkládají jen velká bububu a strašáky, ale také nastiňují cestu k životu bez soli. Sůl je v podstatě minerál, jehož nadbytek intoxikuje organismus. Sami na sobě můžete vidět jeho účinky. Byť nejviditelnější jsou třeba ty na nervový systém a psychiku. Jak se cítíte po konzumaci soli? Spokojení, nabuzení? Jak se cítíte, když máte zničehonic obrovskou chuť na něco slaného. Když vás honí mlsná na chipsy, například?
Až u této knihy jsem si uvědomila, že to opravdu není o tom, že by moje tělo potřebovalo sůl k nějakému bezchybnému fungování. Jde o psychiku, o závislost… a i když mě pak třeba ten balíček chipsů udělá dobře na duši, notnou měrou neudělá dobře tělu. A zdravotní problémy, které se načítají a projevují třeba až za delší dobu, už si nebudu v žádném případě spojovat právě se solí.
A sůl najdete i v sušenkách. Sladkých.
Umění vařit bez soli
Miroslav Légl je jedním z autorů, který na toto téma už knihu samostatně napsal a dokonce ji doplnil několika stovkami receptů bez soli. Naučil se ochucovat typicky slaná jídla (maso, rýže, těstoviny) bylinkami, ovocem, zeleninou, marinováním, dušením, vařením, pečením - člověk si nad těmito recepty, pokud našel odvahu je vyzkoušet, uvědomil, jak jemná a chuťově bohatá je třeba ryzí chuť masa nebo vařené brambory. Že sůl opravdu není třeba. Historie nám ukazuje, že sůl není přirozenou součástí našeho jídelníčku a naše těla nejsou snad ani za tisíce dalších let schopna se jí evolučně přizpůsobit. Je to jed, je to něco, co v těle působí jako výrazný narušovat přirozené rovnováhy a zdraví.
Denní doporučená dávka je asi půl lžičky, ale… tu hravě zkonzumujeme třeba v plátku chleba. V jedné housce. Pozor, sůl! je kniha která vás donutí se zamyslet nad vším, co si vložíte do úst, co si dáte na talíř a co vložíte do hrnce nebo na pekáč.
Mimořádně pečlivě zpracovaná kniha, vyzdrojovaná, plná studií a logických souvislostí apeluje na naši změnu jídelníčku, na hledání skrytých zdrojů sodíku a především k uvědomění si zodpovědnosti za svůj život a zdraví. Protože o této zodpovědnosti výrobci potravin do našich supermarketů nevědí vůbec nic.
O autorech
MUDr. Josef Jonáš a Jiří Kuchař společně napsali knihy Zdraví v ohrožení - Hořká pravda o sladkém cukru a její volné pokračování Tak chutná štěstí, bestsellery Svět přírodních antibiotik, Zdravé střevo a Tvoje strava je tvůj osud. Miroslav Légl je autorem průkopnických knih Vaříme bez soli a Mezinárodní kuchyně bez soli a jiné chemie. S jejich články a příspěvky se můžete pravidelně setkávat v měsíčníků Regenerace.
Vydalo nakladatelství Eminent, 2016, www.eminent.cz
Vydáno: 16. 06. 2016
Přečetlo: 1008 čtenářů
Přečetlo: 1008 čtenářů
Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)