Články

- Knižní novinky -

Místa, která vás děsí (Pema Chödrön)

    Tuto knihu lze právem považovat za velmi dobrou a důležitou pro každého, kdo nechce jen zobat pilulky na úzkost. Představuje a vysvětluje totiž PŘÍČINY A FYZIOLOGII STRACHU. A to velmi jemnou hladivou a buddhistickou formou. Její obsah je jedinečný a velmi informačně cenný.

    Knihu Místa, která vás děsí napsala buddhistická mniška Pema Chödrön a zdobí ji neméně úchvatný obal. Popravdě, vzala bych tu knihu do dlaní asi pokaždé v obchodě, když bych se cítila pod psa. Míst, která děsí v duši člověka, je totiž mnoho.

    Myslím si, že s touto knihou neprohloupíte, pokud už jste rozhodnuti se svým strachem něco dělat. Už jste učinili ten první krok. Svůj strach si přiznat. Minimálně ho pochopit. Chtít s ním něco dělat.

To je dle mne nejzásadnější faktor k plnému pochopení této knihy.

    Ti tvrdí anebo neschopní se podívat sami do sebe, ještě pro tuto knihu nedozráli. Ona totiž není tak úplně jako psychologická příručka. Je tu díky buddhistickým moudrům a příběhům z praxe samotné Pemy Chödrön, či spíše jejích zážitků z chrámu, příliš mnoho místa pro takové duchovní ulítnutí. To je příjemné ve chvíli, kdy si chcete od vážných témat odpočinout a pohlédnout na ně jemnějším způsobem. Ovšem často také hlubším… A nepříjemné pro toho, kdo hledá prášek, který spolkne a deprese přejde.

Onen proces vyjití ze své ulity je nesmírně bolestivý, to autorka popisuje v této kapitole.

    „Poté, co váhavě vykročíme ze své ulity, pudí nás to začít se bát a hledat něco známého, čeho bychom se chytli. Bez nepolevující trpělivosti a laskavosti vůči tomuto nevyhnutelnému procesu nebudeme nikdy důvěřovat tomu, že je moudré a soucitné se uklidnit a uvolnit do stavu bez ega. Musíme si postupně vybudovat důvěru v to, jak osvobozující je na ničem nelpět. Bez ustání se cvičíme v maitri. Trvá to nějakou dobu, než si nás podmaní pocit, jaké to je, zůstat otevřený.

    Prvním krokem je pochopit, že když cítíte děs nebo nás něco trápí po psychické stránce, může to být jenom známka toho, že se staré zvyky osvobozují a že se přibližujeme k přirozeně otevřenému stavu. Trungpa Rinpočhe říkal, že probouzející se bojovníci se nacházejí neustále ve stavu úzkosti.“


    Někdy jdou místa v této knize také děsivá, bolavá a tlačí na duši, protože se dotýkají právě toho, co vás nejvíce bolí. Někdy je to hladivé čtení, které uklidní a dodá energii a víru jít dál. V každém případě je tato kniha velmi dobrým materiálem pro každého, kdo chce pochopit příčiny svého strachu, jeho fyziologii! Jak vzniká, proč a jakým způsobem v nás vegetuje, co ho živí, co ho ničí, proč nás bolí.

    To jsou naprosto zásadní směry, které jen tak neseženete ani v ordinaci psychologa. Kniha vysvětluje příčiny strachu, jak s ním pracovat a jsem si jistá, že prakticky smýšlející člověk si z této knihy vypreparuje úžasnou kostru k cestě za svým duševním zdravím. Za vyrovnaností.

Protože strach vždy zůstane naší součástí.

    A poeticky založený člověk bude pohlazen jemným a příjemným stylem, kterým tato sympatická paní o svém tématu vypráví. Ostatně, když se podíváte na obrázek autorky, je to laskavost sama.
O autorce:
    Pema Chödrön je buddhistická mniška a jedna z předních žákyní Chögyama Trungpy Rinpočeho, jednoho z nejvlivnějších buddhistických učitelů 20. století. Po studiu na vysoké škole pracovala jako učitelka v Novém Mexiku a Kalifornii. V té době se seznámila s buddhismem. Má dvě děti a tři vnoučata.

    V pětatřiceti letech potkala při cestě do francouzských Alp lámu Chime Rinpočeho, u kterého pak po několik let studovala. V roce 1974 se stala novickou a o sedm let později byla na žádost 16. karmapy Rangdžunga Rigpäy Dordžeho jako první Američanka v historii vysvěcena na buddhistickou mnišku. Dnes působí jako představená a učitelka v klášteře Gampo Abbey na ostrově Cape Breton v kanadské provincii Nova Scotia, prvním tibetském klášteře určeném pro obyvatele Západu. Snaží se o další rozšíření řádové tradice v Severní Americe a pokračuje v sdílení myšlenek a učení buddhismu všech škol.

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2015, www.synergiepublishing.com

Vydáno:   04. 01. 2016

Přečetlo:  1218 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Renata Petříčková



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)