Články

- Knižní novinky -

Letový plán (Brian Tracy)

Letový plán
Brian Tracy

    Víte, jak může vizualizace nebo emocionalizace našich snů, představ, motivací k úspěchu, opravdu pomoci i v reálném životě? Brian Tracy tvrdí že ano. Jako součást perfektně propracované cesty a precizního plánu, který lze přirovnat k letovému plánu dopravního letadla. Do cíle se dostanete. Ale musíte mít dost paliva, být trpěliví, ostražití a počítat s turbulencemi či změnami letového plánu. Ba dokonce, i mít plán B ? připravit se na nouzové přistání v jiné destinaci, než kterou jste si do svého plánu A stanovili.

    „Každý rok či dva přichází někdo s knihou odhalující Tajemství rychlé a snadné cesty ke štěstí a spoustě peněz. Tajemství tvrdí, že stačí myslet pozitivně a představovat si, že jste šťastní a bohatí, a tím dostanete do života všechny ty dobré věci, po kterých toužíte. Lidem, kteří nejsou ochotni se pustit do tvrdé práce, bez níž nelze dosáhnut ničeho, co by mělo skutečnou hodnotu, se tenhle nápad zamlouvá.“

    No jasně, pečeného holuba si jen tak silou vůle nepřivoláme na stůl. Je třeba vyrazit na lov, několikrát neuspět, pak holuba vlastnoručně zabít, vykuchat, nakořenit a upéct. Život není restaurací, kde se Vesmír postará o to, aby vám bylo na stůl doručeno to, co si objednáte. V tomhle je mi Brian Tracy sympatický, protože jeho názor, ba i celá kniha je prostě jedním slovem LOGICKÁ, snadno vstřebatelná a pochopitelná. Jiná věc je, jak to postavíte ohledně morálky.

Věnuj život svému cíli!

    Takto to asi ti opravdu úspěšní mají, ale jen málokdo, natož pak ženy, kterým do života vstoupí mateřství, mohou opravdu věnovat - svého času jen pracovní kariéře. Je to smutné, je to deprimující, ale neklesejte na mysli. Mám dojem, že dobrých 60% toho, co se je v této knize, by se mělo do kamenů tesat, protože minimálně pomůže zefektivnit pracovní čas a zúrodnit myšlenky ohledně kariéry naprosto každému. Bez ohledu na to, kolik času tu či onde práci věnujete. Mnohé se dá aplikovat i do života jako takového. Ačkoliv tam čas od času je zmínka o tom, že tohle vše platí i o vztazích, rodině a tak dále… nadále už tato myšlenka není rozvíjena tak, aby mne to nějak uspokojilo. Získala jsem pocit, že kdo si tuhle knihu vezme doslova a nedejbože má kolem sebe něco normálních lidí, ne-li dokonce dětí, nutně se stane perfektní součástí sobecké společnosti.

    A ono to tak je, zamysleme se upřímně, úspěšní lidé většinou jdou mimo ohledy svých blízkých nebo přátel. Ti neúspěšní si ustrašeně říkají, co by tomu ten nebo tamten řekl, a své cíle vzdávají předčasně. Nebo se o ně pro jistotu ani nepokusí.

    Máte-li tedy odhodlání, grif a obrovskou chuť to právě teď životu nandat, pak je Letový plán ta pravá kniha pro toto rozpoložení. Bojovné.

    Protože musíme prostě vytvořit plán. Plán, jenž pak na 99% dodržovat nebudeme, protože tajemstvím úspěchu je umět se přizpůsobit krizím a změnám, která v průběhu realizace nastanou. Nebát se… riskovat. Mít promyšleno x variant, jak zareagovat.

Nojo, ale co když je problém jen „zamaskovaná pozitivní záležitost?“

To je co? Rozvíjí autor v kapitole Klaďte otázky na straně 85.

    „Když vyvstane ve vašem pracovním či osobním životě nutnost vypořádat se s bouřlivým obdobím, snažte se zůstat klidní, mít jasnou hlavu a soustředit se spíš na kladení otázek než na reagování, někdy dokonce přehnané.

    Za prvé se snažte zjistit fakta. V čem přesně problém spočívá? Jak k němu došlo?

    Jak je problém nákladný a co zasahuje? Všechna fakta si musíte ještě ověřit. Často se stane, že to, co vypadá jako problém, je jen nafouknutá nebo z nepřesností vycházející informace.

    Někdy spočívá řešení problému v něm samotném. Dokonce se může stát, že se ukáže, že to vlastně problém není, ale že jde, a to se stává často, o nějak zamaskovanou pozitivní záležitost. To, že se vyptáváte, vám umožňuje zůstat v klidu a mít vše, včetně sebe pod kontrolou. Zaměřte se na řešení.“

Ryze mužská řešení, zatlačení emocí do pozadí

    I to může být v životě velmi užitečné a mnohé metody, které autor používá, jsou úlevné i pro běžný život. Text je čtivý, chytne a nepustí a máte chuť se do všeho opřít a opravdu si vzít tu tužku a papír a napsat si svůj vlastní letový plán!
    Tato kniha umí ujasnit si své cíle a opravdu si přiznat, kolik z nich je jen plané snění a pro kolik jsme ochotni udělat všechno.

O autorovi

    Brian Tracy je světová špička v oblasti managementu, leadershipu, prodeje a koučinku. Je jednou z největších osobností v oblasti osobního a profesního rozvoje. Zabývá se tématy, jako je kreativita, prodej, dosahování cílů, vnitřní motivace, strategie, úspěch a mnoho dalších.

    Zároveň je i předseda představenstva a generální ředitel společnosti Brian Tracy International, která se specializuje na vzdělávání a rozvoj jednotlivců i celých organizací. Jako konzultant Tracy pracoval pro světově známé firmy (např. IBM a MacDonnel Douglas) a koučoval mnoho významných manažerů. Postupy, které ve svých knihách nabízí, jsou prověřené, praktické a efektivní.

    Brian Tracy je jedním z nejprodávanějších autorů, vydal více než 45 bestsellerů, které byly přeloženy do desítek jazyků. Kromě Letového plánu vydalo nakladatelství Synergie čtyři další Tracyho bestsellery: Cíle, 21 tajemství úspěchu, Kouzlo osobnosti jako mocná zbraň a Staňte se hvězdou mezi prodejci.
Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2015, www.synergiepublishing.com



Vydáno:   31. 10. 2015

Přečetlo:  1113 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Renata Petříčková



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)