Dnes má svátek: Albert
Dnes je: Čtvrtek 21. listopadu 2024
Články / témata
Příběhy / témata
Fórum / témata
Ostatní
Přihlášení
- - Nová Registrace - -
Novinky
Připravili jsme pro Vás!
Vyhledávání
Počet přístupů
Spřízněné weby
Články
- Knižní novinky -
155 receptů gurmánské živé stravy (Růžena a Andreas Wegener)
Přechod na živou stravu může být vnímám také jako přechod na zcela jiný odlehčený způsob myšlení, k přibližení se své vlastní duši a podstatě svého těla. Je to nádherný a velmi příjemný „vedlejší“ účinek živé stravy. Tito dva autoři, Růžena a Andreas Wegenerovi, navíc vystrojili v této knize doslova gurmánskou hostinu.
155 úžasných obrázků, které jen ochutnat, jak jsou detailní
155 jednoduchých receptů
A mnoho inspirace, když si to všechno nějak smotáte v hlavě a začnete vymýšlet své vlastní variace.
Ať už jste zastánci a příznivci živé stravy, nebo s ní jen občas koketujete, toto je kniha, která za prvé všechno znovu od začátku naučí v kostce a velmi přehledně, a za druhé tipy na některé vybrané lahůdky jsou právě tím, co je na raw food tak špičkové.
Kapitoly věnované dezertům, zmrzlinám a sladkým i slaným smoothie jsou těmi nej nej nej. Dorty a zákusky k nerozeznání od těch obyčejných, mnohem méně zdravých, že? A také variace z rostlinné stravy na mléko, na pečivo… raw chlebíky a krekry, ba i sušené palačinky či základy pod pizzu jsou fascinující samy o sobě.
Zjistila jsem, že je to vaření jednoduché, recepty nezaberou velkou přípravu, pokud nepočítám třeba předchozí namáčení či poté sušení v sušičce či na slunci. Je to zábavné a hravé. Podněcující k novému přemýšlení a zcela jinému kuchyňskému přístupu. A to mne baví!
A faktem je, že opravdu stojí za to, raw food vyzkoušet. Můžete se vrhnout do náročnějších jídel. I když jak tu autoři správně říkají, jejich gurmánská kuchařka je náročná, ale spíše finančně, než nějak na práci či čas strávený v kuchyni. Ingredience, které používá a ze kterých se třeba nejčastěji tvoří ty báječné dorty jsou cenově náročnější (kešu oříšky, makadamové ořechy nebo avokáda apod..). Tvořit lze i s levnějšími variantami, třeba takové makové mléko je naprosto úžasné a podle mne třeba chuťově předčí to mandlové.
Za mne je to kniha, která rozhodně obohatí každého, kdo touží nějak odlehčit svému tělu a potažmo i duši. Ta úleva je tam obrovská.
A mimochodem, tato pravda je stokrát pravdou:
„Nejprve je zajímavé si uvědomit, proč vlastně jíme? Jíme vždy pouze když máme hlad a chceme si udržet dostatek energie nebo jíme často spíše z nudy, kvůli milostnému trápení, z frustrace v důsledku zatlačování emocí, k potlačení stresu, ze společenských důvodů, pro potěšení nebo protože nás rodiče učili vše dojíst a nenechávat zbytky?
Jak vidíme, jedná se často o náhradní uspokojení. U těchto případů je třeba se tématy zabývat a zpracovat je, uvědomit si je a pochopit, proč opravdu jíme v daný okamžik. Když jsme v práci a sníme za den hromadu sladkostí, zamyslíme se, proč jich jíme tolik? Měli bychom bez nich hlad? Jedná se o něco, co si někteří z vás již uvědomují nebo teprve uvědomí. Zeptejte se klidně sami sebe, proč sáhnete po jídel, proč zrovna v tu chvíli chcete jíst? Když sedíte večer před televizí a před sebou máte sáček chipsů, napadlo vás „proč“? Ptejte se, proč chcete právě teď otevřít tento sáček chipsů. Určitě u některých z vás vyplavou na povrch velmi zajímavá témata. Nejde o žádné zakazování, ale o nabádání k uvědomění si tohoto impulsu. Jen stačí, když se nad tím zamyslíte.“
A úžasné je, že pokud právě s tímto stylem přejídání nebo „zbytečného jedení“ bojujete, raw food dokáže tělo vrátit do takové pohody, že podobné nepříjemné a těžké myšlení (nejen na chipsy) bude za několik dnů nebo týdnů pryč.
O autorech:
Růžena a Andreas Wegenerovi žijí společně v Německu, kde si pěstují na vlastní zahrádce většinu svých plodin. Růžena je od roku 2009 vitariánkou, předtím byla vegetariánka a pak veganka. Tvrdí, že vitariánství podle ní přináší do života člověka klid a pochopení prapodstaty lidského bytí. Tato osvětová kniha je výtečným počinem už jen proto, že přibližuje a ukazuje gurmánskou tvář syrové stravy.
Vydalo nakladatelství IFP Publishing, 2015, www.ifp-publishing.com
Vydáno: 09. 06. 2015
Přečetlo: 1067 čtenářů
Přečetlo: 1067 čtenářů
Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)