Články

- Kurzy, Akce, Semináře -

DIVOKÉ ROSTLINY V DOMÁCÍ KUCHYNI - Krejcarová Tamara
    Dočetli jste se někdy, že by kůň nebo kráva trpěli vysokým tlakem, diabetem II. typu, šedým zákalem nebo astmatem? Že by je veterinář musel 2 roky opakovaně léčit velkými dávkami antibiotik a zdravotní problémy by se i tak stále vracely? Víte, co je základem stravy těchto zvířat? Všechno co je zelené. Všechno co roste na louce buď čerstvé nebo sušené. Divoké rostliny rostou všude kolem nás, a tak je ani nevnímáme. Dokonce s většinou těchto rostlin přímo bojujeme. Pěstujeme zeleninu a ovoce na úhledných záhoncích a divoce rostoucí rostlinky považujeme za plevel. Překáží nám, rozčilují nás nebo nám minimálně „otravují život“.

    Jedna moudrá žena mně při stěžování si na plevel, který nám stále znovu dokola roste na zahradě, řekla větu, k jejímuž pochopení jsem potřebovala několik let: „Nepřemýšlela jsi, PROČ ti tam roste zrovna tenhle plevel?“ V průběhu času se ukázala velmi zajímavá věc. Většina plevele, který nám stále znovu roste na zahradě, má přesně ty léčivé účinky, které moje tělo aktuálně potřebuje. Při hledání a zkoumání jsem objevila mnoho starých receptur na používání těchto rostlin v kuchyni a kosmetice. Byliny nemusí být určeny jen na bylinné odvary a čaje. Mohou se stát pravidelnou součástí naše běžného jídelníčku jako u našich předků. Měli jste třeba někdy v létě chuť natrhat rozkvetlé kytky na louce a nasypat si je na zahradě do bazénu a vykoupat se v nich? Již farář Kneipp doporučoval koupel z různých květů v létě. Proč bychom něco takového nemohli udělat třeba doma ve vaně? Rozkvetlá koupel o teplotě 37°C a maximální délce 20 minut revitalizuje tělo a povzbudí energii čaker. Navíc každý z nás má schopnost intuitivně poznat co jeho tělo - fyzické či energetické - v tu danou chvíli potřebuje.

    Z téměř jakékoliv sušené nebo čerstvé oblíbené bylinky (pampeliška, sedmikráska, květ černého bezu, jabloňový květ nebo třeba lipový květ a heřmánek) se dá udělat pleťová maska. Stačí 1 hrst sušených nebo 2 hrsti čerstvých květů přelít 100-200 ml vroucí vody a míchat tak dlouho, dokud nevznikne kašovitá hmota. Jakmile vychladne na příjemnou teplotu, naneseme na tvář a dekolt a necháme 20 minut působit. Všichni známe recept na jarní nádivku s mladými kopřivami. Kdo z nás si dá ale práci a natrhá jich dost na uskladnění do mrazáku na špenát? Vždyť balíček přemraženého špenátu z neznámého zdroje v obchodě stojí jen asi 15 Kč a vaše kopřivy z vaší zahrady jsou zadarmo. Znáte ptačinec žabinec? Strašný plevel, roste úplně všude kde to jen jde, dokonce vyroste i v květináči nebo v truhlíku na balkoně. Chutnali jste ho? Chutná výrazněji než řeřicha setá, kterou koupíte v supermarketech v krabičce 12x6 cm za odhadem 20-30 Kč. Tak proč nejíst houževnatou rostlinku plnou života, která vyrostla přímo ve vašem vlastním květináči a je zdarma? Řebříček obecný, sušený květ je vhodný na čaj, ale přidali jste si někdy mladé lístky do zeleninového salátu, nebo pomazánky? A stejně tak listy z pampelišky je možné používat celoročně na zvýraznění chuti salátu. A když už jsme u řebříčku, lze sušený květ využít i jinak. Můžeme ho zamíchat do domácího rostlinného mýdla z olivového oleje, které si můžete sami „uvařit“ ve vlastním hrnci. Tohle domácí mýdlo velmi zlepšuje kvalitu pleti, protože nevysušuje, neobsahuje konzervanty a dělá dobře zejména lidem s ekzémem nebo problematickou (špatně se hojící) a smíšenou pletí.

    Co všechno můžete „uvařit“ doma ve vlastní kuchyni Vám mohu poradit na svých přednáškách, které se uskuteční v rámci prodejní výstavy Ezotera v Praze a festivalu Miluj svůj život v Plzni. Příroda nám zdarma poskytuje vše, co potřebujeme ke zdraví a jen my rozhodujeme, zda nám to stojí za to.

    Autorka článku Tamara Krejcarová bude přednášet na toto téma na výstavě Ezotera v Praze v sobotu 23.5.2015 v Učebně B od 14.00 hod. Program a info na viz zdroj.

Vydáno:   14. 05. 2015

Přečetlo:  1346 čtenářů
Zdroj: http://www.ezotera.cz/ano

Autor (vložil): agentura ANO



( Sekce Kurzy, akce, semináře není zahrnutá do diskuzí, má strukturu pouze informační )