Články

- Záhady a tajemno -

Skotský hřbitov Greyfriar´s v Edinburghu
    Hřbitovy odjakživa v lidech vyvolávaly strach, jelikož se věřilo, že v průběhu noci se na nich zjevují duchové mrtvých nebo různé nadpřirozené jevy. Mnozí lidé, proto ještě i dnes, hřbitovy v průběhu hluboké noci raději zdaleka obcházejí. Na skotském hřbitově byl však ještě donedávna zakázaný vstup i ve dne. Proč?
Když duše mrtvých nenaleznou klid
    Skotský hřbitov Greyfriar´s v Edinburghu je považovaný za nejstrašidelnější na světě. Nebylo tomu ale vždy. Tajemné legendy o tomto hřbitovu se začaly psát v roce 1679 za vlády Karla II., který chtěl národní skotskou církev - presbyteriánskou, sjednotit s anglikánskou, o což se pokoušel už jeho otec Karel I. Jeho syn toho ale chtěl dosáhnout stůj co stůj a tak v roce 1679 bojuje na mostě Bothwell proti presbyteriánům.

    Po boji je víc než tisíc presbyteriánů odvlečených do Edinburghu, kde měli být uvěznění. Jelikož však místní žalář nestačil pro tolik vězňů, část z nich byla zavřená na hřbitově Greyfriar´s. Zde však vězni zůstali celou zimu, kde bez nedostatku jídla a pořádného přístřešku v hrůzných podmínkách následně skoro všichni umírají. Ti, co přežili jsou později postupně veřejně popravováni. Jejich duše údajně až dodnes bloudí po hřbitově.
Když hřbitov ovládá démon
    Timto by ale skotský hřbitov nebyl až tak strašidelný, nejstrašidelnějším se stal až v 20. století, přesněji v roce 1998. Právě toho roku se do hrobky sira Georgeho Mackenzieho, který měl přezdívku krvelačný, vloupal místní bezdomovec, který hledal skrýš před krutou zimou. Od té doby se v této části hřbitova, kde je hrobka Mackenzieho dějí nevysvětlitelné až hrůzostrašné věci. Lidé si totiž myslí, že sir Mackenzie, se právě pro narušení jeho hrobky, probral z posmrtného spánku. Kdo byl vlastně sir Mackenzie?

    Sir George Mackenzie byl za vlády Karla II. soudcem, a „proslavil“ se tím, že pronásledoval právě presbyteriány, které dal mučit a popravovat. Když zemřel, uložili ho do mauzolea na hřbitově Greyfriar´s, tedy právě tam, kde jsou pochovány i jeho oběti, které soudil a nechal popravit.

    Hrobka sira Mackenzieho se stala nejnebezpečnější částí hřbitova, a jen do roku 2006 bylo v této části zaznamenáno kolem 500 nevysvětlitelných útoků. Návštěvníci hřbitova se vraceli s modřinami, škrabanci, ale i s hlubokými ránami po celém těle. Všichni mluvili o tom, že je napadla neviditelná síla, která je bila, řezala a některé přivedla až do bezvědomí. Místní úřady proto vydali varování, že ti, kteří vstupují na hřbitov Greyfriar´s, tam jdou na vlastní riziko.
Vzdal to i exorcista
    Situace na hřbitově byla až tak vážná, že úřady v Edinburghu požádali o pomoc exorcistu, který měl démona ze hřbitova vyhnat. Všichni návštěvníci hřbitova totiž byli v přímém ohrožení života. K hrobce sira Mackenzieho následně přišel i vymítač ďábla Colin Grant. Po pár dnech to však i on vzdává, tvrdil totiž, že temné síly na hřbitově jsou až velmi silné! Colin Grant po pár týdnech zemřel doma na infarkt, někteří to přisuzovali právě jeho poslednímu exorcismu na hřbitově Greyfriar´s. I úřady v Edinburghu následně kapitulují a část hřbitova, kde se nachází hrobka sira Mackenzieho, uzavřeli veřejnosti.

    Vstup obnovili jen před nedávnem, po příchodě spisovatele Jana Andrewa Hendersona, který získal povolení na organizování prohlídek celého hřbitova, včetně hrobky sira Meckenzieho. Později však dalších asi 400 návštěvníků těchto prohlídek hlásilo právě při této hrobce nevysvětlitelné dotyky, bití a strkání.

    Skotský hřbitov Greyfriar´s se tak stal známým na celém světě a nevysvětlitelná síla dostala jméno poltergeist Mackenzie. Od té doby patří tento hřbitov mezi nejstrašidelnější místa na Zemi



Vydáno:   07. 11. 2014

Přečetlo:  2218 čtenářů
Zdroj: http://paranormal.komis-site.eu

Autor (vložil): 2tc



Komentáře k článku...
Předmět:
Datum:
Jméno:
¤ Do diskuse
7. 11. 2014 17:53
Zbyněk P.