Články

- Knižní novinky -

Intimní splynutí (David Deida)

Intimní splynutí
David Deida

    David Deida vydává další knihu. Čtenář v ní najde to, co od tohoto autora očekává, tentokrát je ale zaměřena přímo na hledání té cesty, která umožní ženám a mužům, přes jejich rozdílnost, najít soulad. Nikoliv vyrovnání, o které se v dnešní době snažíme, ale díky kterému ztrácíme svou vlastní mužnost a ženskost. Ale splynutí. Cestu společného života.

    „V Intimním splynutí ženství často učí mužství, že je možné být v rámci života a vztahu naprosto svobodný a milující: Názorně předvádí, že nepotřebuje uniknout ze života a vztahu, abyste byli skutečně šťastní.

    Mužství naopak učí ženství, že je možné být naprosto svobodný a naplněný láskou bez ohledu na to, zda život a vztah pokračuje: Názorně ukazuje, že nepotřebuje lpět na životě a vztahu, abyste byli skutečně šťastní.“

    Tak to je jedna z převratných myšlenek, ze kterých může jít koneckonců obyčejnému čtenáři trochu hlava kolem. David Deida tu opět vypráví o tom, že máme obrovský strach se lásce plně oddat i s tím strachem, že budeme zraněni a podvedeni. Vypráví o mužské krizi středních let, kdy by snadno mohlo rozvodu zabránit to, kdyby muž v té době prostě na měsíc, dva nebo na půl roku odjel někam do samoty, kde by se probral svým vnitřním světem a opět se vrátil. Problémy, se kterými se muži ve svém intimním světě potýkají, nejsou o nic menší než ženská polámaná srdce.

    „Může se stát, že se váš mužský partner rozhodl obklopovat náhradními zdroji ženské energie, jakými jsou třeba surfování, krásná auta, marihuana, hudba a další zdroje smyslnosti, krásy a svěžesti. V tom případě je méně pravděpodobné, že bude v intimním vztahu připraven předávat vám mužskou lásku a přijímat vaši ženskou.“

    Analýzy, které tu autor předvádí, jsou často nelítostné a pro ženy beznadějné. Muži se prostě dělí na tři skupiny a je smutné, že nejvíce je na světě těch nejméně kvalitních (pro vztah) a těch, o kterých tady píše jako o mužích třetího stádia… vlastně nevím, kde je hledat. Obrázek, který Intimní splynutí zanechá v duši může být otrhaný, prázdný a zoufalý… ale také naplněný radostí a nadějí, že už víte, co hledat, jak rozvíjet svůj vlastní vztah a s důvěrou se dívat v budoucnost. Protože už víte, jak svět a vztahy fungují.

Nakolik je to ovšem realita proveditelná pro každého, je otázkou.

    David Deida je považován za jednoho z nejpřevratnějších a nejprovokativnějších duchovních učitelů současnosti. Jeho učení a knihy o radikálně praktické spiritualitě hluboce ovlivnily směr našeho duchovního a sexuálního růstu.

    Jeho knihy byly přeloženy do více než pětadvaceti jazyků a stávají se doporučenou literaturou na univerzitách, workshopec a mužských i ženských skupinách po celém světě. Jako cenný zdroj pro duchovní transformaci a posvátnou sexualitu ho cituje mnoho dalších autorů.

    Nakladatelství Synergie vydalo v češtině další čtyři bestsellery Davida Deidy - Cesta pravého muže (2011), Cesta vášně (2012), Když jde o muže (2013) a Cesta nespoutané ženy (2013) a připravuje několik dalších. David Deida také pořádá workshopy duchovníoh růstu a posvátné blízkosti zaměřené na probuzení mysli, těla i srdce.

    A když si ještě před otevřením samotné knihy přečtete tuto informaci na přebalu, budete k celému textu přistupovat s ještě větší úctou. Není to kniha, kterou byste přečetli jedním dechem… i když to k tomu svádí. Je to kniha, kde se nad každou druhou větou musíte pozastavit, zasnít, uvědomit si, zamáčknout slzu nebo nadšeně zaplesat duší či srdcem. Právem se o autorovi říká, že jeho knihy jsou novodobými biblemi a mělo by se podle nich vyučovat minimálně na středních školách. Návrat naší přirozenosti a nepokřivenosti dnešní dobou je vlastně tak jednoduchý… a přitom tak vzdálený. A tak nechám na každém čtenáři, jestli si z knihy odnese nadšení a srdce v oblacích nebo zdravé naštvání a touhu měnit svět vlastníma rukama. A začít u sebe!


Z anglického originálu Intimate Communion vydalo v roce 2014 nakladatelství
Synergie Publishing SE, www.synergiepublishing.com

Vydáno:   31. 07. 2014

Přečetlo:  1154 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Renata Petříčková



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)