Články

- Zajímavosti -

Školy mystérií a Starý Mystický Řád Růže a Kříže
Školy mystérií a Starý Mystický Řád Růže a Kříže (A.M.O.R.C.)
    Školy mystérií představovaly ve starověku centra studia a mystických iniciací, kde se hledala a zkoumala mystéria vesmíru, přírody a člověka. Tato duchovní centra vyučovala studenty přírodním zákonům a principům, aby s nimi mohli žít v harmonii. Vyzývala je, aby zkoumali své nitro a tak lépe poznali sami sebe, a připravovala je na vědomé spojení s velkým mystériem Kosmu. To se dělo prostřednictvím iniciací.

    Současný Imperátor našeho řádu Christian Bernard na toto téma napsal: „Iniciace není něco přesného, ani umístěného v čase. Jde o proces pokračující od inkarnace k inkarnaci, což nás vede k sebeuvědomění, ale až na konci velmi dlouhého vnitřního rozvoje. Znamená to tedy, že všechny naše myšlenky, slova a činy jsou svou vlastní iniciací, protože každá z nich přispívá k Velkému dílu, které v nás probíhá od úsvitu času.“

    Starý Mystický Řád Růže a Kříže (A.M.O.R.C.) v současnosti uchovává mnoho tradic antických škol mystérií a filosofií, které se z nich vyvinuly. Patří sem především tradice egyptská s kořeny v Atlantidě a řecká, která byla vytvořena z mystérií eleusínských, orfických, delfských a učení Pýthagorejského řádu.

    Starověké mysterijní školy mnohdy od iniciátů vyžadovaly přísahu mlčenlivosti, obvykle pod trestem smrti, a vyučovací lekce byly často prezentovány ve formě hádanek nebo paradoxů. Tajemství a mnohoznačnost odpovídají antickým tradicím. Nicméně s tématy a cíli starověkých mysterijních škol se v současné době můžeme seznámit studiem dochovaných spisů, v chrámech a podobně. Konečně můžeme provádět experimenty, které jsou součástí starověkých tradic a jež se staly součástí západní esoterické tradice.

    Christopher McIntosh napsal ve své knize Rosekruciáni, že „rosekruciánské hnutí je částí způsobu myšlení, jehož kořeny sahají do dávnověku a které jsou popsány jako západní esoterická tradice“. V díle Rosekruciánská historie a mystéria Christian Rebisse tvrdí, že „rosekruciánství spadá do západního esoterismu a popisuje to, co není přímo přístupné. Zahrnuje gnózi a poznání, které vedou k transformaci a regeneraci duše“.

    Nadto, jak ukazuje Antoine Faivre, esoterismus představuje spíše způsob přiblížení se k těmto záležitostem než systém stanovených doktrín. Jeho základní prvky, jako je alchymie, magie, astrologie, kabala, magnetismus a různé duchovní techniky s nimi spojené, nejsou snadno zjevné. Shromažďovaly se pomalu, pronikaly na Západ postupně a podléhaly rozmanitým vlivům.

    Starý Mystický Řád Růže a Kříže má své kořeny v Atlantidě, zdroji Prvotní tradice. Zabývali se jí mnozí autoři. Například Platón, žijící v letech 428 až 348 před naším letopočtem, podrobně vylíčil Atlantidu ve svých knihách Critias a Timaeus. Tvrdí, že jeho vědomosti o Atlantidě sahají až k filosofu a zákonodárci Solónovi, který je podle vlastních slov získal přímo od egyptských kněží. Tato vysoce kultivovaná a duchovní civilizace vzkvétala po tisíciletí, dokud se nesnížila ke korupci, válečnému štvaní a pověrám, což skončilo katastrofou v roce 9564 před naším letopočtem. Také někdejší Imperátor Rosekruciánského řádu Francis Bacon se Atlantidou zabýval ve svém díle Nová Atlantida, které bylo vydáno v roce 1627 krátce po jeho transici.

    Podle Prvotní tradice si Atlanťané vybrali Egypt přibližně deset tisíc let před naším letopočtem jako základ pro vytvoření kulturního a duchovního domova nově zrozeného starověku. Legenda vypráví, že první egyptský král byl vybrán mezi Atlanťany. Později Thutmose III. vládnoucí v letech 1473 až 1425 před naším letopočtem plnil navíc úlohu faraóna, řídil mysterijní školy v Karnaku a sloučil je do jediného řádu. Jeho pravnuk faraón Amenhotep IV. neboli Achnaton zavedl ve starověkém Egyptě monoteismus a inspiroval uměleckou revoluci.

    Nejstarší školou mystérií v Egyptě byla škola usirovská, jejíž učení se týkalo života, smrti a zmrtvýchvstání boha Usira. Bylo prezentováno ve formě rituálních dramat. Účastnit se jich mohly jen osoby, které prokázaly upřímnou touhu po poznání. V průběhu staletí dávaly tajné školy svému učení stále hlubší iniciační rozměr. Jejich mystická práce probíhala jen v chrámech, které byly pro tento účel postaveny. Podle rosekruciánského učení byly pro zasvěcence nejposvátnějšími stavbami pyramidy v Gíze.

    Essenští byli jednou z větví Velkého bílého bratrstva. Tito mystici působili přibližně od druhého století před naším letopočtem do prvního století našeho letopočtu v duchovních společenstvích v celém Egyptě a Izraeli. Specializovali se na léčení a v tomto směru nám zanechali cenné dědictví. Jedno z jejich center bylo v Kumránu, kde se našly svitky od Mrtvého moře. Také Mistr Ježíš byl členem komunity essenských.

    Orfická mystéria, která se zrodila v šestém století před naším letepočtem v Řecku, byla spjata se životem největšího z hudebníků - Orfea. Říkalo se, že jeho hudba dokázala pohnout neživými předměty a jeho posvátné písně hovořily o největších tajemstvích vesmíru. Orfismus zdůrazňoval přísné normy etického a morálního chování. Iniciáti se očišťovali a osvojovali si asketické praktiky, jejichž cílem bylo očištění od zla a kultivace Božské stránky lidského chování. Orfici se zdržovali požívání masa a oblékali si bílé oděvy symbolizující čistotu.

    Delfy sloužily jako duchovní centrum Řecka více než dva tisíce let, přibližně od roku 1700 před naším letopočtem. Kněžky zvané Pýthie hrály základní roli v proslulé delfské věštírně. Apollónův chrám měl ve starověku obrovský vliv nejen kvůli ní. V Delfách sídlila také věhlasná škola mystérií. A jak víme, nad portálem Apollónova chrámu bylo napsáno: „Poznej sám sebe.“ To je cílem každého rosekruciána.

    Pýthagorás vyučoval ve své škole, kterou založil v Krotónu v Itálii, od poloviny šestého století před naším letopočtem o vztazích, zvláště mezi zdánlivě nespojitými prvky vesmíru, jako je matematika a fyzický svět, a hudba a matematika. Pýthagorejci studovali zákony vesmíru proto, aby přivedly jejich mysl do harmonie s kosmickou realitou. To byl cíl, jemuž zasvětili život. Po pěti letech mlčení byli pýthagorejští postulanti - muži a ženy, kteří byli shledáni toho hodnými, uvedeni do mystérií o třech stupních: první byl věnován vědě o číslech, druhý morálním a politickým zákonům a třetí esoterickému učení. Rosekruciánská filosofie zahrnuje mnoho Pýthagorových konceptů, zejména jeho nauku o číslech.

    Eleusínská mystéria vznikla kolem roku 1800 před naším letopočtem v osadě Eleusis nacházející se zhruba dvacet kilometrů od Athén. Byla založena na mýtu o bohyni plodnosti Démétér a její dceři Persefoně. Jejich příběh symbolizuje návrat lidské duše po smrti těla k universálnímu zdroji. Eleusínské iniciace měly tři stupně: minor, major (trvající devět dní) a nejvyšší ze tří byla epopteia znamenající „stav vidění“. Tato mystéria byla tak důležitá, že ve starověku celý řecký svět dodržoval 55denní příměří, aby bylo možné cestovat do Eleusíny a zpět. Učení se později rozšířilo do celého Řecka a proniklo i na další území. Pokrokové pojetí eleusínské iniciace a jeho vliv na jednotlivce pokračuje v rosekruciánských iniciacích.

    Helénizovaná egyptská mystéria Isis pronikla do celého Středomoří od Středního východu až po Británii. Dvojice Isis a Horus pokračovala v zobrazování panny a dítěte. Starověcí spisovatelé, Apuleius ve své knize Zlatý osel a Jamblichos v Egyptských mystériích, podrobně popsali rituály mystérií Isis, která vyjadřovala touhu po osobní dokonalosti a spáse a představovala mocnou symboliku ochránkyně, živitelky a vítězné bohyně-ženy.

    Mithraická mystéria představovala iniciační školu mystérií, v níž byli studenti postupně uvedeni do astronomických pravd prostřednictvím symbolů a poznání, které dovedly hledajícího ke spojení s mocí za vší existencí. Mithraická mystéria zahrnovala sled sedmi iniciací, v nichž kandidáti podstupovali různé zkoušky. Spojení vědeckého studia, symbolické iniciace a Kosmické jednoty je hlavním rysem rosekruciánské práce.

    K dalším směrům, které měly a dodnes mají vliv na náš řád, patří především hermetismus, gnosticismus, neoplatonismus, kabala a alchymie.

    Podle spisů připisovaných Hermu Trismegistovi, který ztělesňuje helénizovanou formu egyptského boha Thovta, si hermetické tradice vážili představitelé egyptského, řecko-římského, židovského, křesťanského a později islámského náboženství. Mnozí věřili, že hermetismus představuje pokračování výuky v egyptských chrámech a v mysterijních školách. Inspiroval mnoho renesančních mystiků a učenců a rozvinutí této tradice v moderní době je často označováno za hermetické. Hermetismus zdůrazňuje základní spojení božského s pozemským - jak nahoře, tak dole - a ukazuje cestu návratu ke zdroji existence.

    Gnosticismus je jednou z nejranějších variant židovsko-křesťanské duchovní tradice. Vznikl v prvním století našeho letopočtu. Různé skupiny, které dnes nazýváme gnostiky, kladly důraz na individuální osobní a vnitřní poznání založené na vhledu neboli gnózi přesahující Božskou jednotu, která je skryta v každém člověku. Toto vědění pak umožňuje jedinci spojit se se zdrojem veškerého jsoucna. V důsledku pronásledování gnostiků ve Středomoří ve čtvrtém až pátém století našeho letopočtu se gnostici, aby mohli pokračovat ve své duchovní činnosti, přesunuli do východní Evropy, na Střední východ, do severní Itálie a nakonec do Francie, kde se museli ve 14. století uchýlit do podzemí.

    Třetí až šesté století našeho letopočtu znamenalo období rozkvětu filosofické tradice klasického Řecka. V neoplatonismu se promítlo jako syntéza učení Platóna, Aristotela, Pýthagora a dalších starověkých učenců. Reagovalo na touhu jedince po spasení z filosofického úhlu pohledu. Neoplatonismus předpokládá jediný pramen, z něhož pochází veškeré stvoření, a s nímž je mysticky spojena každá jednotlivá duše. Tato filosofická škola nabízí cesty, jak jedinec může „stoupat po žebříku“ bytí prostřednictvím kontemplace o božském světě. Neoplatonismus hrál velmi důležitou roli v židovském, křesťanském a islámském mysticismu, stejně jako v esoterických školách, včetně rosekruciánství.

    Slovo kabala znamená „přijímaná“ nebo „přijatá tradice“. Na počátku byla v židovských školách vyučována pouze ústně a v největším utajení. Původní knihy, které tvoří hlavní spisy kabaly, zahrnují návod k meditaci nazvaný Sefer Jecira neboli Kniha stvoření. Datum, kdy se kniha poprvé objevila v psané podobě, není známé, ústně se přenášela již před začátkem prvního století. Kniha Zohar, známá jako Kniha krásy, byla poprvé vydána na konci 13. století.

    Alchymie má svůj původ v Egyptě. První psané dokumenty pocházejí ze třetího století našeho letopočtu. Říká se, že Hermes Trismegistos zavedl alchymii, aby „manifestovala na Zemi moc a moudrost bohů“. Cílem alchymistů je transmutace neboli přeměna. Alchymii lze rozdělit na materiální a spirituální. Příkladem první je proměna obyčejného kovu ve zlato. Duchovní alchymie znamená postupné očišťování osobnosti duše, což je praktika, které se věnují rosekruciáni.

    Náš řád je dále považován za dědice templářského esoterismu, který tvoří součást Prvotní tradice. S rosekruciánským pojetím silně rezonuje symbolika mystické svatby, která je obsažena v tradici Moudrosti. A nesmíme zapomenout ani na jeden z nejnovějších duchovních směrů - martinismus, který vznikl v 18. století. Svůj název odvozuje od Louise Clauda de Saint-Martina, francouzského mystika a autora, který psal svá díla pod pseudonymem Neznámý filosof. Jeho učení, založené na židovsko-křesťanském mysticismu, zformoval do podoby řádu esoterik Papus na konci 19. století. V současné době je Tradiční Martinistický Řád součástí A.M.O.R.C.

Vydáno:   28. 08. 2013

Přečetlo:  2602 čtenářů
Zdroj: http://www.amorc.cz

Autor (vložil): HaKr



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)