Články

- Zamyšlení -

Perly moudrosti
Z emailu...

Byl jednou jeden mladík, který velice dychtil být moudrý. Dny i noci jenom ležel v knihách. A ten se doslechl, že ve městě je mudrc, jehož učení má jméno Perly moudrosti. Mladí zatoužil ty perly získat a hned běžel do města. Běžel jak o závod, nehleděl vpravo vlevo. Vtom zakopl o opilce, který vyspával na ulici a praštil sebou jako žok.

"Ty nemehlo! Koukej, kam šlapeš!" zařval ožrala a porádně ho ztloukl.

Hoch měl co dělat, aby vyvázl. Doběhl až k řece a tam hledal přívoz. Na břehu byl jediný člun, ale měl na dně díru jako pěst.

"Jakou díru? Co vás nemá, pane!" tvrdil majitel půjčovny loděk. "Je bezpečný jak vaše vlastní střevíce!"

Hoch mu uvěřil a člun si půjčil. Jenže když byl v půli řeky, člun šel ke dnu a on se málem utopil. Celý zmáčený šel pěšky k městu.

Vtom kolem jel kočár. Vozka volal: "Kočár pro pány z paláce!"

Hoch z apaláce nebyl, ale chtěl si ušetřit kus cesty. Tajně vklouzl dovnitř a vozka hned práskl do koní. Ale místo do města vyjel opačným směrem a zběsile se hnal vyprahlou plání. Chlapci nezbylo než vyskočit ven za jízdy.

Zbitý, mokrý a odřený klopýtal zpátky a upřímně si zoufal na zlým osudem. Vtom na něj kdosi z dálky kýve, směje se od ucha k uchu a má zvláštně povědomou tvář.

"Nespěchej, moje učení už znáš! Já jsem ten pijan, co ti ležel v cestě! Snad jsem ti nabančil dost, aby sis pamatoval, že když se ženeš za svým cílem, nikoho při tom nesmíš pošlapat. Pak jsem ti půjčil tu děravou loďku, to abys víckrát nenaletěl na řeči. A že jsem tě pěkně převezl, co? Když se chceš někam dostat podvodem, vždycky se dostaneš, kam nechceš. To jsou mé perly. Už je máš."

Mrkl na ubohého hocha a vesele potřásl hlavou.

"Že jsem tě tak zřídil, tak ti poradím. Neuč se z knih, uč se z toho, co tě bolí. Když pochopíš tohle, nemusíš už běhat za mudrci. V každém trápení je perla moudrosti."

Vydáno:   10. 11. 2009

Přečetlo:  1826 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Administrátor



Komentáře k článku...
Předmět:
Datum:
Jméno:
¤ k článku
13. 11. 2009 23:45
Věra
¤ zen
13. 11. 2009 12:21
svetlovdusi.cz
¤ perly moudrosti
12. 11. 2009 19:27
Jelitko
¤ Administrátor:
10. 11. 2009 11:26
orime