Články

- Záhady a tajemno -

Duchové v Pivoňském klášteře?
Na fotografii, kterou pořídili dva řemeslníci v troskách starého kláštera na Domažlicku, bylo zachyceno něco opravdu podivého.
Pohraniční vesnička Pivoň leží v zapomenutém hornatém kraji západně od Domažlic. Nad vsí v hustém porostu tu stojí zřícenina rozlehlého starého kláštera. Byl založen Augustiány již v 2. polovině 13. století, kdy do něj byli povoláni řeholníci z bavorského kláštera sv. Viléma. Přečkal husitské války, ale roku 1573 vyhořel. Další stopy po drancování na budovách zanechali Švédové při 30-leté válce. Potom ale nastaly pro Pivoň zlaté časy. Klášteru náleželo 12 vesnic a 136 poddaných. Konečnou barokní podobu dostala stavba v roce 1733. Roku 1800 získal v dražbě budovy kláštera advokát Stohr, který je přestavěl na zámek o 30 pokojích. Do nedávné doby pak objekt sloužil zemědělcům jako hospodářské stavení, poté co byl v roce 1843 přičleněn k Poběžovickému velkostatku.

Když do Pivoně v roce 1994 přichází kameničtí mistři Josef Šreibr a Jan Filip, jsou už všechny budovy bývalého kláštera v troskách. Při snaze o záchranu zbytků historicky cenného objektu se oba řemeslníci pouští do opravy gotické klenby presbytáře kláštera. Vždy večer když si po dlouhém namáhavém dni odchází odpočinout, zamykají pečlivě všechny přístupové dveře do kostelní lodě pevnými zámky, aby si uvnitř mohli přes noc nechat drahé nářadí. Kde nejsou dveře, například v otvorech bývalých oken, chrání objekt před nezvanými hosty mohutné mříže. Jednoho dne ráno však po příchodu ke klášteru čeká oba kameníky nemilé překvapení.

Jedna z mříží, zevnitř zajištěná několika mohutnými trámy, která ještě včera bytelně uzavírala boční okenní otvor, je obrovskou silou vyražena a to zdá se kupodivu zevnitř. Nářadí řemeslníků je však překvapivě na svém místě a netknuté. Oba kameníci dobře vědí, že když večer dveře uzavírali, nikdo uvnitř být nemohl. Všechny ostatní dveře a zámky jsou zcela neporušené. Muži si přináší fotoaparát a pořizují fotografie otvoru, odkud byla tak nepochopitelně vyražena mříž.

Naprosté zděšení však nastává, když oba vidí jednu z vyvolaných fotografií. Na snímku otvoru foceného zevnitř kostela, je zachycena i část prostoru před zdí. Tady se zcela jasně rýsují světlé až bílé obrysy částečně transparentní lidské postavy. Záhadná bytost je jakoby oblečena do dlouhého splývavého pláště či kutny, je mírně sehnutá a čelem směřuje k místu ve středu kostela, kde se podlaha propadá do klenuté podzemní kobky. Jedná se hrobku v které údajně byli pohřbeni zdejší mniši.

Odborníci se jednoznačně vyjadřují, že obraz záhadné figury na snímku nevznikl chybou při vyvolání nebo dodatečným retušováním. Tímto zážitkem řemeslníků veškeré pokusy o záchranu kláštera prozatím končí. Vylekaný Josef Šreibr a Jan Filip zbořeninu opouští a nechtějí mít s Pivoní už nic společného.

Vydáno:   26. 09. 2009

Přečetlo:  4619 čtenářů
Zdroj: http://www.moskyt.net

Autor (vložil): 2tc



Komentáře k článku...
Předmět:
Datum:
Jméno:
¤ něco na tom asi bude
26. 09. 2009 16:55
katuska
¤ fakt zajímavé..
26. 09. 2009 11:59
vladimír