Články

- Svátky a rituály -

Svátek Beltain
slaví se: 30. dubna ? 1. května
také jinak: Rudemas, May Eve, Čarodějnice, Valpružina noc, Valpurga

Beltain je jeden ze dvou nejdůležitějších svátků „Kola roku“ a jeho mýtický význam je velmi prostý. Ve své podstatě znamená oslavu všudypřítomné vitální síly, která tepe v žilách tohoto světa ? síly, která prostupuje vším a všemu dává život, která se pohybuje rychlostí větru a žhne silou neuhasitelného ohně; síly, která šumí jako voda ve všech věcech a která oživuje zemskou hmotu a žene ji vpřed po spirále evoluce. Je to síla, která je mužem i ženou, světlem i tmou. Je spojením protikladů a přitahuje je k sobě do čiré jednoty. Je to síla, která je podstatou sexuálních pudů a která se koncentruje při spojení opačných pohlaví.

Z tohoto důvode se na Beltain oslavuje svatba Boha a Bohyně, kteří jsou od této chvíle spojeni a svázáni jeden s druhým. Zároveň je Beltain svátek plodnosti, neboť semena jsou zaseta a je třeba všemi možnými způsoby podpořit jejich plodnost. Jak jsme již řekli, Beltainu vládne sexuální princip, k jehož oslavě se odedávna zapalovaly veliké ohně. Je to jeden ze svátků, který přetrval nejdéle a jelikož byl v myslích lidí zakořeněn nejhlouběji, patří k těm, které se dodnes v lidových zvycích zachovaly. Plodnost totiž byla pro naše předky tím, co určovalo míru blahobytu, život i smrt. Proto bylo vykořenění tohoto zvyku pro křesťanskou církev velice obtížné. A jelikož se jednalo o svátek plodnosti a sexuality, nebylo jej možné ani dost dobře adaptovat do křesťanství, neboť v monoteistických náboženstvích pro sexualitu není s vyjímkou různých zákazů a tabu příliš mnoho místa.

Dnes je tento svátek spojen spíše s pálením čarodějnic. Avšak pokud bychom se chtěli dopátrat jeho skutečného významu, měli bychom věnovat pozornost májkám, které dodnes v tomto čase zdobí český venkov. Překrásný falický tvar tohoto symbolu ční nad každou vsí jako opětovné potvrzení principu plodnosti a sexuality a nenechá nás na pochybách o tom, jak to s prvním májem vlastně kdysi dávno bylo.

Z knihy Wicca, první zasvěcení


Vydáno:   15. 04. 2008

Přečetlo:  3498 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Administrátor



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)