Články

- Svátky a rituály -

Sabat Ostara
Ostara je jedním z malých sabatů. Slaví se 21. března na jarní rovnodennost, kdy je noc stejně dlouhá jako den. A od tohoto dne má den čím dál větší převahu nad nocí. Je to oslava příchodu jara. Je to čas, kdy se vše probouzí a život začíná nabírat na síle a růstu. Příroda se svým způsobem znovuzrodí.

Také bychom svůj domov měli očistit od všech negativních vlivů, které se v našem domově a i v nás samých nashromáždily přes zimu. Klasickým příkladem je dobře známý "jarní úklid" a snad tímto bychom měli změnit náš pohled na jarní úklid ne jako vynucené zlo, ale jako očistu. Sám úklid je spojený s prací a pohybem rukou, ať to je již čistění skvrn nebo utírání podlahy. To vše byste měli dělat "ve směru hodinových ručiček". Pohané věří, že tento zvyk pomáhá v naplnit domov dobrou energií přinášející růst.

Tato část roku je též znamenitá k začátku něčeho nového nebo k nějakému kompletnímu obnovení. Měli bychom obnovit myšlenky, sny a cíle, ale i vztahy.

Symboly používané pro toto období jsou hlavně vajíčka a zajíc. Proč? Žloutek je jako zlatá koule reprezentující boha Slunce. Bílá skořápka je bíla jako bohyně a celé vajíčko je symbolem znovuzrození ( Velikonoční vejce ). Co se týká zajíce, nebo chcete-li králíka, je to podle germánské měsíční bohyně Eostre, která byla patronkou zajíce ( králíka ). Vlastně je tu zvláštní shoda jména bohyně Eostre a název pro Velikonoce v anglickém jazyce ( Easter ).

Ještě před Velikonocemi, na Hromnice, se Velká matka bohyně opět mění v dívku, aby byla připravena na Velikonoce přivítat mladého boha Slunce. Z tohoto spojení se o devět měsíců později, na zimní slunovrat narodí dítě. A podle Řeckých mýtů se Persephone vrátí na jarní rovnodennost zpět na tento svět a její matka Demeter ( bohyně úrody ) oslaví návrat dcery tím, že přinese zpět jaro na zemi, která byla za dceřiny nepřítomnosti studená a neúrodná.

Ostara je nám též dál známá jako Velikonoce, Oestara, Eostre´s day, obřad Eostre, Alban Eilir, Svátek stromů a Zvěstování Panny Marie.

Vydáno:   20. 03. 2008

Přečetlo:  2592 čtenářů
Zdroj: http://riada.webgarden.cz

Autor (vložil): Danka



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)