Články

Zajímavosti

Alternativní medicína ve světě - (komentáře)

Grush
Docela by mě
19. 09. 2016 18:41

zajímalo, co v odstavci s tabulkou a nadpisem "POROVNÁNÍ ÚČINNOSTI CAM A MEDICÍNY OBECNĚ", přesně znamená ono slovo "obecně". Obecně má například pes uši a ocas. Pokud to takhle vidí alternativní medicína, tak obávám se že s tou klasickou si nikdy neporozumí. Z toho důvodu má (nejen) klasická medicína stovky specializací, protože když chcete dělat něco dobře, nejde to dělat obecně...
Takže když vidím, že udávaná pozitivní účinnost medicíny je (a to prosím ještě jen MOŽNÁ!) 44,4 %, nevím zda se smát nebo lomit rukama. Kdo z vás, dobří lidé, by dobrovolně šel (v akutně neletálních případech) na operaci, jež by měla úspěšnost 44,4 % jinými slovy méně než poloviční? Která žena by šla rodit do nemocnice, pokud by měla šanci méně než 1:1, že v pořádku porodí a současně přežije porod? A který rodič by tam dal své dítě?
Pokud někdo namítne, že může jít o "obecný" souhrn třeba se statistikou rýmy, chřipek, nebo s paliativní péčí? Pak nemám co k tomu říci, než: aspoň vidíte, jak se míchají hrušky s jabkama.
Nicméně, účelu je splněno. Údaj "obecně" se skví v tabulce, a lidi žasnou jak je na tom klasická medicína špatně a ta alternativní naopak docela dobře.
Upřímně řečeno, osobně dodnes netuším, jak bych dokázal dostatečně zodpovědně statisticky srovnat byť deset za sebou jdoucích operací i na jednom a tom samém oddělení. KAŽDÝ pacient je jiný; ano, spadá pod OBECNĚ stejnou operativu, ALE má vždy v mnoha hlediscích vlastní, na nikoho jiného neopakovatelný přístup. Úplně tak, jako jsou sardinky v plechovkách naskládány OBECNĚ vždy stejně, ale čím víc detailů vezmete v úvahu, tím víc rozdílů spatříte. No, pokud nejsou prošlé, stejně je nakonec sníte :-D a stejně toho člověka nakonec odoperujete. Ale nikdy to není stejné. To si OBECNĚ myslí jen statistici a jim podobně postižení jedinci ;-)