Články

Šamanismus

TED: Zcenzurovaný projev Grahama Hancocka - (komentáře)

Adanom
Zbynek
31. 08. 2013 7:51

Pekny vhled Zbynku. :)
Garfield
Tož vy dva,
30. 08. 2013 23:25

vynechte mě jako prostředníka, ano? ;-) Jinak Zbyňku, Iveta je neřízená střela, to už tak prostě je.:-)
iveta
samozřejmě
30. 08. 2013 20:17

Zbyňku,to se jen někdy zdá... avšak zdání někdy klame.
Co budeš dělat o víkendu?... odpočívej a nebo si vyjeď někam na relaxační výlet.
Nesmíš se tak dřít!
iveta
Garfino
30. 08. 2013 20:14

neříkej to kolegovi Zbyňkovi ale...tož já su někdy jako kulomet a vrhač nožů,blesků a hromů a ještě dokonce někdy střílím z luku. :-)
Zbyněk P.
Pro Ivetu
30. 08. 2013 20:09

Doufám milá kolegyňko, že i nadále to vnímáš jen jako humor....... Přeji hezký den. Zbyněk P.
Zbyněk P.
Pro Garfield
30. 08. 2013 20:07

Kolegyňko, musím Vám něco tajného napsat, ale neříkejte to kolegyňce Ivetě. Neboť ona psala, že si jen povzdychla do éteru..... jó, takovýho.... to zvolání z jejích úst bylo tak silné a s takovou razancí a kadencí, že má okna se roztřásla a začala vibrovat, gramofon přestal strachy hrát, propiska přestala psát, to pravítko se ztopořilo, a co bylo nejhorší, bylo to, že já jsem se najednou zmenšoval a zmenšoval, až jsem byl malým jako Paleček, a ani na klávesnici jsem málem nedosáhl.
Je ale zvláštní, že i Vy jste to vnímala - tož tak to muselo býti zvolání pěkně hlasité.......
Přeji hezký den. Zbyněk P.
iveta
jo to klíďánko
30. 08. 2013 20:05

můžeš to já někdy ráda a někdy to dokonce vyhledávám :-))
jsem taková no...já se tím netajím no :-)
jo a fakt se omlouvám tomu PRAVÍTKOVI za to že jsem mu způsobila nečekanou traumatizující situejš. :-))
Zbyněk P.
Pro Ivetu
30. 08. 2013 19:56

Kolegyňko, to víte, že jsem to pochopil...... Ale pošťouchnout Vás také mohu, ne? Když jste již rozhodla, že můžeme svobodně myslet a přemýšlet.... Přeji hezký den. Zbyněk P.
Garfield
Zbyňku,
30. 08. 2013 19:48

s tou energií jste to vystihl.:-)
iveta
ale
30. 08. 2013 19:48

no tak Zbyňku copak si nepochopil jak to bylo myšleno,to nebyl příkaz ale zvolání to eteru.Netušila jsem však že to vyvolá takovou odezvu tím že se ztopoří i to pravítko na stole :-))
Zbyněk P.
Pro Ivetu
30. 08. 2013 19:38

Milá kolegyňko, proč jste do oněch posledních dvou Vašich vstupů vložila tolik energie, že se mi i ztopořilo mé pravítko položené na stole s příkazem, abych dále neprovokoval? To stačilo napsat i bez té energie...... Přeji hezký den. Zbyněk P.
iveta
toto
30. 08. 2013 19:33

je tvoje svobodné myšlení a toto zase moje :-)
iveta
Zbyňku
30. 08. 2013 19:31

nesouhlasím s tím co píšeš...ale o tom to přeci je a můžeme se tu "handrkovat" do nekonečna.
Tady nelze mluvit o nějakém namlouvání...prostě to tak cítím,hotovo tečka. :-)pro mě vyřešeno
Zbyněk P.
Pro Ivetu
30. 08. 2013 19:26

Zdravím kolegyňko! Velmi nerad Vám oponuji, ale podle mne to není tak, jak si myslíte, nebo-li, jak si neustále všichni namlouváme.
Máte pravdu v tom, že si můžete vybírat myšlenky, úvahy, atd. dle Vašeho naturelu a přesvědčení (a to jsou již první faktory, které Vás omezují a ovlivňují), tedy vybíráte si podle toho, co je Vám blízké. Je pravda i ta, že ostatní myšlenky, aj. můžete ignorovat a poslat je k šípku. Ale to není (aspoň podle mne) principem svobodného uvažování a myšlení. Přeji hezký den. Zbyněk P.
iveta
pokud
30. 08. 2013 19:25

by se dalo mluvit o naprosté svobodě tak by člověk musel být na naší zemi ouplně sám.
Ale na to aby i v tomto chaosu byl sám postačí si "zajít do sebe"
Garfield
Zbyňku P.
30. 08. 2013 19:20

Myslím, že se pouštíte do výkladu pojmů a filozofování. naprostá svoboda přirozeně není možná, to by byla taky naprostá anarchie. Jde o to přijmout určitou nesvobodu dobrovolně, to už mé svobodné rozhodnutí je. Pokud bychom hovořili absolutně o čisté svobodě, pak jistě, máte pravdu.
iveta
Zbyňku
30. 08. 2013 19:13

ahoj....dovolím si nesouhlasit v tom tvém závěru.
Omezován a ovlivňován je pouze pokud sám chce a přijímá jakoukoliv výzvu nebo odezvu.
A to je součást té svobody,takže já bych to nebrala jako negativ samotné svobody ale naopak nutnou nebo ještě lépe řečenou přirozenou součást.
Když nechci tak mě nikdo nedonutí,nepřesvědčí,nezlomí a ani neovlivní...je to prostě součást svobodného uvažování.
Zbyněk P.
Pro Garfield
30. 08. 2013 19:09

Kolegyňko, jsem pevně přesvědčen o tom, že když si s dovolením přečtete to, co jsem napsal a poslal kolegyňce Daně P., tak že rovněž v tom mém vstupu najdete odpovědi na to, o čem jste mi psala. Přeji hezký den. Zbyněk P.
Zbyněk P.
Pro Danu P.
30. 08. 2013 19:04

Bohužel pro kolektiv, ale bohudík pro mne samotného, jsem procházel a ještě procházím určitým kvalitativním procesem, takže, přiznám bez mučení, nebyl čas, ale hlavně nebyla nálada něco řešit s ostatními − nebo-li, měl jsem co dělat sám se sebou.
Milá kolegyňko, vidíte, sama jste uvedla ony faktory, které to naše zdánlivě svobodné myšlení velice ovlivňují, deformují a vymezují mu konkrétní prostor, tedy nás samotné. Již právě tím, že každý člověk má svou kvalitu uvažování a myšlení, a také tím, že každý je takovým jakým je (naturel), tak to nás bohužel deformuje a my tím bohužel žijeme pouze v takovém duchovno-psychickém světě, jaký si sami vybudujeme svými myšlenkami, dedukcemi a představami. My si bohužel ustavičně myslíme, že je to onen svobodný svět myšlení, ale bohužel…… A ještě jednou bohužel, si toto naše pokřivené „svobodné myšlení“ zaměňujeme za to idealistické svobodné myšlení. Takže, jaký je závěr mého vstupu ? Kolegyňko, sedíte dobře a pevně ? Takže :
Můj závěr jest ten, že člověk nikdy nemůže býti svobodným, a ani nikdy nemůže doslova a do písmene svobodně myslet, neboť vždy jest něčím omezován či ovlivňován − např. lidmi, sám sebou, přírodou, atd….. Přeji hezký den. Zbyněk P.
Garfield
Zdravím pane Zbyňku,
30. 08. 2013 18:22

inu já se řídím heslem, že má svoboda končí tam, kde začíná svoboda druhého. Přirozeně je to potíž, ale myslí -li člověk na druhé a nejen na sebe, kompromis se najít dá. Žít ekologicky se dá samozřejmě vysvětlit vícero způsoby, ale mám-li mluvit za sebe, pak v rámci naší civilizace se rovněž k přírodě chovat pokud možno ohleduplně. Nejde mi to vždy, jezdím-a potřebuji jezdit-autem, ale jde-li to jen trochu přírodu šetřit, tak se snažím (třídění odpadků, nepálit trávu aj. voloviny). Nejsem dokonalá, jedu v soukolí zvaném civilizace. Svobodné myšlení je možné, pokud člověk slepě nehltá sdělovací prostředky jako víru, ale nepřestane myslet nezávisle a ve všech souvislostech.
Dana P.
pane Zbyňku P.
30. 08. 2013 18:13

pěkně Vás zdravím. Již jsem se domnívala, že jste na nás nějak zanevřel, neboť jste se zde dlouho nezapojil do diskuse
Pročpak se domníváte, na základě čeho, že, dovolím si Vás citovat : "...podle mne se nejedná o nic jiného, než-li jen o žití ve svém osobním bludu, ve svých vlastních fantaziích a představách…….., neboť i to rádoby svobodné myšlení jest něčím a někým velmi silně ovlivňované……"
Jinými slovy, musí to tak opravdu vždy o svobodném myšlení platit? Já myslím, že ne, pokud člověk nasbírá osobní poznatky, prožitky a zkušenosti :o)
Zbyněk P.
Do ohnivé diskuse
30. 08. 2013 17:26

Vážení a milí diskutující, především Vám musím sdělit, že s Vámi téměř skoro souhlasím. Mám ale poněkud několik věcí se kterými celkem vydatně žonglujeme a často používáme v našem psaní či dialogu, ale které bychom si měli poněkud vyjasnit, resp. konkretizovat.
Např. kolegyňka Garfield používá pojem :“ Svobodně a ekologicky žít……“ Oba tyto pojmy jsou velice abstraktní a s velice širokým významem. Neboť budu-li „já, osobně“ svobodně žít, tak potom zákonitě narazím na nějakou svobodu jiného, který rovněž chce svobodně žít, a již je rozpor, a již je válka….. Toto právě (mimojiné) konkrétně pocítil i autor článku Hancock. A také, ač měl představu o údajném svobodném žití, tak přesto pouze vyměnil jednu žalářní cimru za jinou, nebo-li jeden silně omezující faktor za jiný, tedy za drogy. Přiznám, že bych se nechtěl dožít toho, že bych musel jednat a hovořit s lidmi, kteří budou pod jhem drogy, tedy s lidmi, kteří budou propagovat nesmysly a scestné představy, a zdravý rozum zcela zadupou do země….!!! Tomu tedy říkáte svobodně žít ???
Prozměnu další kolegyňka Iveta zdůrazňuje, že se nemíní podílet na tomto svinstvu………Nic ve zlém, ale co chce tedy udělat takového, aby mohla s klidným srdcem a s přesvědčením popravdě říci či napsat, že se toho procesu nezúčastňuje? Nechci ji sahat do svědomí, ale vždyť nic jiného neumí ani ona, ale ani nikdo jiný!!
A budeme pokračovat : kolegyňka Dana P. zase uvádí do diskusní praxe pojem: „Svobodně myslet“….. I zde bych chtěl požádat kolegyňku o vysvětlení tohoto pojmu. Neboť, podle mne se nejedná o nic jiného, než-li jen o žití ve svém osobním bludu, ve svých vlastních fantaziích a představách…….., neboť i to rádoby svobodné myšlení jest něčím a někým velmi silně ovlivňované……
Tak, a nyní předpokládám, že mne pošlete do všech horoucích pekel za ty mé jakoby destruktivní úvahy, za to,. Že Vám bourám Vaše iluze, atd…… A vidíte, opak jest pravdou. Jen je zapotřebí si to uvědomit a přibrat do svého podvědomí. Přeji hezký den. Zbyněk P.
Garfield
Ivet,
30. 08. 2013 13:54

bohužel i o to se někdy snaží-no spíš často, než někdy.
iveta
nikdo nám nevezme
30. 08. 2013 11:51

mysl...
iveta
Danuš
30. 08. 2013 11:50

však jedině to mám na mysli :-)
Garfield
Danuš,
30. 08. 2013 10:56

to máš pravdu, že v tom "chca nechca" jedeme všichni. Dokud jezdíme auty, cpeme se potravou ze supermarketu a čučíme na bednu a PC, jsme v tom taky, ač třeba smýšlíme ekologicky a celkem svobodně, nemáme moc šanci se urvat ze systému a upřímně ani odvahu přijít o pohodlí. Kdo to udělá a vzdá se dobrovolně civilizačních výdobytků, ten je považován přinejmenším za podivína. Já myslím, že jediná cesta je postupná, pomalá, ovlivňováním vědomí lidí. Jenže, naše a celosvětové sdělovací prostředky ovlivňují jaksi jiným směrem.. Konzumním, čili opačným.
Dana P.
ivet
30. 08. 2013 10:22

není to tak jednoduché, jsme do všeho vtaženi. Dokud potřebujeme banky, auta a benzin do aut, elektřinu, nakupujeme v supermarketech, jsme ovečky ve stádě bohužel.
Jediné co nám nevemou je svobodně myslet :o)
iveta
Danuš
29. 08. 2013 23:23

jak sprostě hnusně je dnešní svět nastaven!je to hnusný záměr a já se nehodlám podílet na tomto svinstvu
Dana P.
...no, víme, jsou tu
29. 08. 2013 22:47

skupiny, které dělají všecko pro to, aby lidi byli jak to tupé stádo a daří se jim to, nějaké široké duchovní povznesení je v nedohlednu. Zní to negativně, ale je to realita...