Články

Zajímavosti

Jak sa stal Asparatam legalnym - (komentáře)

okolojdouci
...
15. 07. 2013 0:32

Stévie sladká (Stevia rebaudiana) jihoamericka kytka velka asi jako mata je v potravinach maskovana oznacenim E960 a v EU je povolena jako ochucovadlo ale v USA patrne stale povazovana za nebezpecnou... sladka je cela nadzemni cast teto letnicky (nektere odrudy jsou i vicelete) a lze ji konzumovat cerstvou susenou ci jako odvar/macerat (ale predstava ze kafe osladim spetkou sena neni oku lahodne) v cechach ji lze pestovat bez problemu pokud ma dost tepla a svetla at uz venku nebo doma mraz nezvlada v prubehu sezony ji lze zastrihovat a pro line je mozno zakoupit samotne sladidlo v tabletach v lekarnach ci obchodech se zdravou vyzivou (150tablet cca 150kč 1tab/1kostka cukru) (cena seminek cca 2-4kč/kus) pri pravidelnem strihani jde nadelat i pul kila sena z jedne kytky

zajimavost:
Stévie je 70-450x sladsi nez cukr ale v porovnani s Katamfe (Thaumatococcus daniellii) africkou pralesni kytkou ktere anglicani rikaji zazracne bobule je to uplny nic jeji bobule totiz dosahuji 2000-3000x vetsi sladkosti nez cukr :))
iveta
jo
11. 07. 2013 16:11

všechny bylinky jsou mnohem lepší než chemické srágory.
Kousek jsem sem s článku o stévii dala a jestli vám oprvadu jde o vaše zdraví,pěstujte a kupujte bylinky. :-)
iveta
Stévie
11. 07. 2013 16:07

Existuje zdravá náhrada za toxický aspartam?

Na světě však existuje přírodní sladidlo, které je zdravotně nezávadné. Je to rostlinka, která se jmenuje stévie a na východě ji používají stovky let bez vedlejších účinků. Je až 300krát sladší než cukr a to bez jediné kalorie. Proč není stévie rozšířená a proč se neustále lidé tráví chemickými sladidly? Hlavním problémem je opět FDA. Úřad tuto rostlinku, která má pozitivní vliv na zdraví člověka, klasifikoval jako nebezpečnou. Ohledně této rostliny nastala informační tma a tichá válka trvající 20 let. Více se o této rostlině a účincích dalších umělých sladidel dočtete v tomto článku.
Stévie je u nás téměř neznámá rostlina. Je 300x sladší než cukr a to bez jediné kalorie! Je to bojovník proti obezitě a velký pomocník diabetiků. Tak proč jsou obchody stále plné nápojů sugar free - plných aspartamu E951?

iveta
tak toto jsem zkopírovala
11. 07. 2013 15:57

na všech výrobcích obsahujících aspartam by měla být následující výstraha:



POZOR! TENTO PRODUKT OBSAHUJE JEDOVATOU CHEMICKOU SLOUČENINU:

DRŽET MIMO DOSAH LIDÍ!

GENOCIDNÍ!

CO MŮŽETE UDĚLAT? - ŘÍKEJTE TO VŠEM!



Aspartam má mnoho názvů (zdokumentovaným je asi padesát, dnes už jich bude více), ale nejznámější a doufám že snad i nejpoužívanější jsou tyto:



Aspartam, Acesulfam K, Irbis, Sponful, NutraSweet, Fenylalanin, E-951, E-953 (pravdpodobně i E-954 a E-955.)



Dnes vás milí přátelé už tráví tímto jedem skoro všude, ale mohu vás alespoň varovat před:



Veškerými žvýkačkami, Znojemské okurky, některé marmelády, jogurty, stolní sladidla, některé majonézy, hořčice, saláty, vitaminové přípravky, ovoce a zelenina v sladkokyselém nálevu, některé druhy piv, včetně nealko, dětské preparáty...



Tento seznam samozřejmě není úplný, snad jen ještě jedna rada:
Pečlivě čtěte obaly, jakmile uvidíte aspartam, vůbec se nerozmýšlejte, okamžitě výrobek vraťte do regálu a koukejte si najít něco jiného...