Články

Zajímavosti

Michael Morris: CO neSMÍTE VĚDĚT! - (komentáře)

Sylvia
Samby
7. 03. 2012 19:56

Ano multiplikator, som si na to spomenula hned, jak som odoslala ten dolny odkaz. Ano jedna suma je otocena viackrat a z tej istej sumy a stale zbieraju uroky za nejaku hodnotu.

S investiciami suhlasim a hlavne nemovitosti, tam sa neda skoro stratit.
samby
sylvia
7. 03. 2012 19:21

říká se tomu peněžní multiplikátor, to kolik peněz můžeš vytvořit je odvozeno od PMR(povinná míra rezerv), kterou určuje centrální banka. Výpočet je jednoduchý 100/PMR*výše vkladu, podrobněji to pak funguje tak, že bance doneseš 20 000 a banka si nechá 400 a 19600 půjčí, tím, že je půjčí, objeví se těch 19600 na účtu nového klienta(tomu komu banka půjčila), opět si nechá 2% procenta a dále půjčí 19208, opět si nechá 2% a dále půjčí 18824, pokud tudo řadu spočteš až do jejího konce vyjde ti stejný výsledek jako v rovnici kterou jsem napsal výše tedy 1 000 000, které banka získala z ničeho(emise elektroniských peněz) a 20 000 v rezervách. Samozřejmě že tvoje peníze, které banka půjčila, ti z účtu nezmizí problém je, že banka s posvěcením zákonů, státu a CB, půjčuje/vytváří peníze, které nemá takže když se 8% klientů banky rozhodne, že své účty vyberou banka zbrankrotuje a 92% klientů příde o své úspory.
Jinak samozřejmě chápu, že v současném systému je nutné mít účet, jen není dobré spoléhat na to, že banky ti tvoje peníze zaručeně ochrání, banka je v soušasnosti dobrá tak pro posílání výplaty, nějaké spořící účty nemají smysl(úrok je nižší než inflace, takže ve skutečnosti neustále své peníze ztrácíte, místo toho aby se spořily a rostly), lepší je vložit své peníze do nemovitostí a komodit.
Sylvia
Samby
7. 03. 2012 18:34

Zo vseobecneho hladiska ano, ten kolobeh je takto, neviem, jak si vypocital tych 1 000 000,- z 20 000,- - pytam sa len. V obehu je vytisknutych viac nez dve percenta, ale je pravda, ze len dve percenta su kryte.

Ono na druhej strane, ci niekto z Tvojich 20K aj urobi milion a pozicia ich, Ty to nevies, to znamena, ze ich mas vzdy k dispozicii. Nestalo sa Ti este urcite, ze si si isiel pre svoje peniaze a banka Ti povedala, ze su v obehu na pozicku a musis pockat, tak to asi nefunguje, ale da sa ocakavat, ze s nimi maniupuluje. Teraz nekomentujem absurdne poplatky.

Dolezita je aj prax pre kazdeho cloveka. Dnesne ceny bytov, neviem kto (pokial mu nepomahaju rodicia) ma na to kupit si byt pri priemernom plate v Cechach. Nikto. Takze hypoteka, sice aj za uroky, ze za 30 rokov zapltis dvojnasobok, ale stale je to cesta ako prist k bytu. Mozes aj tych 30 rokov setrit, ale vysvetli to mladym ludom, ktori chcu byvat samostatne. U nas nieje este tak zabehnuty system prenajmov bytov jak v US, takze kazdy chce byt svoj a bez vyhladu nejakeho necakaneho stahovania. Ja neviem, ale bez banky to proste nejde.

Mozem este urobit jednu vec a zalozit si svoju banku, ale to chce kapital a strategiu. Povedzme, ze som sikovna a strategia by bola a kde je kapital? Rozumiem tomu, ze nadavame, ze z nas ziju, ale ja si to bez bank neviem predstavit. Bohuzial. Pokial sa zruti cely system tak v takom pripade Ti budu na prd aj tie peniaze, ktore mas doma pod perinou.

Kritizovat ten system je dobre, ale ja viem velmi dobre, ze clovek, ktory dnes chce byt samostatny a nezobronit od rodiny, od rodicov a nebyvat v byte v ktorom nechce, v lokalite, kde nechce, tak tu banku jednoducho potrebuje, zaplati najabsurdnejsi poplatok a stale je na tom daleko lepsie nez bez toho, aj ked ma moze napalovat, co vsetko na mne banka zarobi.
samby
grush
7. 03. 2012 18:05

nejenže tvé peníze může banka investovat a tím na tom vydělat, ale může je i půjčit, člověk by si řekl, že je může půjčit jen jednou, jenže to je omyl při současné úrokové sazbě CB, může udělat/půjčit z 20 000, které si u ní uložíš 1 000 000, to už je sakra dobrej kšeft a navíc bez práce.
samby
garias
7. 03. 2012 18:01

jde o to jestli ty peníze, mají vůbec nějakou hodnotu, odpověď je že nemají. 2% peněz kryje stát(tedy ty skutečně vytisklé), přičemž je otázka, kde by vzal několik set miliard, když by krytí opravdu musel splnit, 98% peněz existuje jen v elektronické podobě a kryjí je banky, ovšem stačí, že 8-12% klientů si bude chtít vybrat své úspory a banka zbankrotuje.
Navíc v současné situaci, se sice může zdát, že české banky jsou zdravé a nevlastní velké množství dluhopisů krachujících států(nevím jak je to na slovensku), jenže všechny jsou vlastněny zahraničními bankami a ty již vlastní takové množství dluhopisů, že je řecký, španělský, nebo italský bankrot položí, aby se jakž takž pokusili situaci zachránit, vytáhnou likviditu ze svých dceřiných bank(KB, ČSOB, GE...) a tím položí i je, takže o tom jak jsou peníze v bance v bezpečí si můžeš nechat jenom zdát.
Grush
Nepřijde mi
7. 03. 2012 17:54

nijak skvělé platit bance za to, že jí dávám k dispozici moje peníze aby na nich mohla vydělávat...
garias
...
6. 03. 2012 20:47

Ja si myslím, že účet v banke sa oplatí. Síce platím menší poplatok, čo je za mesiac pár korún, ale viem že mám peniaze aj väčšie sumy v bezpečí.
Rozhodne bezpečnejšie, ako v hotovosti, čo by len nabádalo zlodejov viac lúpiť, keby ľudia nemali peniaze v bankách, ale u seba celoživotné úspory.
Sylvia
--
6. 03. 2012 20:04

Priznam sa, ze mi nikdy nebolo jasne, jak tieto financne a zakulisne operacie funguju a ked by to v knihe bolo nejak zrozumitelne napisane, tak by som si ju rada precitala. Viem, ze nieco tu uz bolo naznacane v rozhovore od Geralda Celenteho a mna to docela zaujima.
Houba
ahoj
6. 03. 2012 16:00

No jo, ono tak ono je to logické, že čím víc peněz na účtu, tím levnější hypotéka. Bankám jde o to, aby mohly disponovat co největšími prostředky.

No já ekonomickým věcem moc nerozumím, ale myslím že ta kniha by mohla být zajímavá a přínosná. Zajímalo by mě jak se ten současný systém dotýká obyčejných lidí, kteří nejsou nezdravě vysazení na prachy. Myslím, že čím víc lidí bude vědět co a jak, tím větší je šance, že se to časem změní k lepšímu. Přece uvědomění si konkrétní chyby je první krok k její nápravě, ne?
Perchta
jo, banky
6. 03. 2012 15:48

Mě osobně dostalo, že čím více máte na kontě peněz, tím výhodnější - levnější hypotéku vám poskytnou. Jo, hold "plebs" at´ platí,že?
iveta
Dano
6. 03. 2012 15:24

je to sv....o nejtěžšího kalibru.
Poplatky,poplatky a zase jenom poplatky....

Mně více SE.E, že v takovém případě se banka nepostará 100% o to, aby byly mé peníze v bezpečí. Ať už před hackery nebo podvodníky, kteří mají stále sofistikovanější systémy k "napichování" bankomatů
Dano to už není jejich zájem.
Dana P.
iveto
6. 03. 2012 15:18

přece proto, aby si potom, co si z tvého příjmu odsaje stát, mohl odsát taky bankéř. Bezpracně.
Mně více SE.E, že v takovém případě se banka nepostará 100% o to, aby byly mé peníze v bezpečí. Ať už před hackery nebo podvodníky, kteří mají stále sofistikovanější systémy k "napichování" bankomatů
iveta
samby
6. 03. 2012 15:13

taky mě SE.E ,že kvůli tomu abych dostala výplatu, si musím založit konto v bance!!!!!
samby
..
6. 03. 2012 14:41

odstranění těchto bankéřů nic nevyřeší, nahradili by je jiní, to nejdůležitější co je třeba udělat je zničit náš celý bankovní systém. Banky totiž nevytváří žádné skutečné statky, přesto jsou nejbohatší, můžou si vytvářet své vlastní peníze(skrze CB), 88-92% procent bezhotovotních peněz dokonce ani není kryto těmi bezcenými papírky, které tisknou CB, stačí aby si 10% klientů chtělo vybrat své účty a banka padne. Něměl bych problém stím, kdyby nejbohatším sektorem byl průmysl, zěmědělství nebo stavebnictví, ale banky si svoje postavení rozhodně nezaslouží.
iveta
6. 03. 2012 14:27

myslím, že mě takový lidi nezajímají...ať si mají ty své miliardy.
Je mi jich ovšem upřímně líto,nemají jednoduchý život....NEJSOU SVOBODNÍ!!!!
iveta
6. 03. 2012 14:20

myslím ,že ten kdo viděl Zeitgeist(duch doby)nemá důvod si tuto knihu kupovat,myslím, že v obsahu knihy je to samé co v dokumentu.Garias pokud si dokument neviděl,doporučuji všechny díly.
Dana P.
...a za co stojí?
6. 03. 2012 14:02

Tady už ti garias nevadí, že autor na knize patrně slušně "zarobí"?
Nechystám se ji shánět, natož číst. Opravdu nevím, čím by mi prospělo vědět, které rodiny ovládají svět. Publikace s takovým tématem mohou na lidi, kteří nemohou sehnat práci nebo žijí nedobrovolně na podporách působit dost depresivně, možná je to účel...pořád platí staré známé, že "psi štěkají a karavany táhnou dál"
garias
...
6. 03. 2012 13:18

Myslím, že táto kniha určite stojí za to!