Články

Prezentace

Projekt Andělská cesta - (komentáře)

Natty
Příslov?
17. 09. 2010 16:15

Když už Zbyněk P s příslovím začal,přidala bych jedno čínské.Chceš li aby člověk netrpěl nedostatkem ,nedávej mu rybu.Nauč ho ryby lovit.A pokud se opravdu jedná o tuto skupinu sociálně slabích,ryby už se učí chytat mnoho let,ale nemají zájem,raději tu rybu,ta je bez práce.
Zbyněk P
Pro Marios-e
16. 09. 2010 17:42

Vážený, ctím Vaše rozhodnutí i Vaši snahu. Držím Vám palce. Dovolím si ale míti jednu věc, jeden problém, který je třeba pochopit a správně pojmenovat, i když to bude "bolestivé".
V prvním bodě Vaší činnosti uvádíte, že chcete vybudovat azylový dům a poskytovat služby pro sociálně slabé. Co, prosím, máte na mysli pod pojmem : sociálně slabí? Když se poptáte lidí kolem sebe, tak od většiny se dozvíte, že převážnou část sociálně slabých lidí tvoří naše milá nepřízpůsobivá menšina - tedy cigáni. Vezmu-li v úvahu , že na území Evropy jsou přes 600 let a doposud neměli snahu se přizpůsobit, natož pak cílevědomě pracovat a tvořit hodnoty, tak potom jsem v tomto bodě Vašeho působení skeptický, nedůvěřivý, a až podezřívavý vůči této činnosti.
Je obrovský rozdíl mezi "pomáhat a pomáhat", mezi "pomocí a zneužívání, tzv.vyčuraností." Doposud platilo u "normálních" lidí, že když jim bylo krátkodobě pomoženo, tak se potom sami snažili (všemi silami) o to, aby se opět postavili na své nohy. Tento princip, tato praxe, však u nepřízpůsobivých nepřipadá v úvahu, a spíše oni mají snahu takovou pomoc "vydojit" až do maxima, tedy pokud to jde. Nevím jak Vy, ale já mám takové životní zkušenosti. Ano, kdyby to byl jeden případ, tak řeknu, že jsem blbým a dívám se na tu problematiku špatně, že třeba někumu křivdím. Ale jelikož je to na denním pořádku, potom již vím, co jsou zač. Kde budete získávat peníze na takovéto vychytralce? Od státu? Od lidí? Tak to bych se styděl vůbec ty lidi o něco žádat.
Existuje jedno krásné a hluboké rčení: "Udělej (pomož) si sám a Bůh Ti pomůže!!!!"
Přeji krásný den. Zbyněk P.