Vaše příběhy

Minulé životy

Jsme Keltové? - (komentáře)

Houba
Dana
17. 05. 2012 20:37

No to vážně nevím odkud se dostaly k nám. Nikdy jsem nad tím nepřemýšlel. Je to zkrátka hodně starý nástroj. No moc si nedokážu představit, jak by je tu ti legionáři přitáhli :-) Nevím...
Myslím, že konkrétně k nám to rozšířili spíš nějací pastevci, kteří z nějakého důvodu kočovali krajinou a občas se někde usadili. Připadá mi to jako takový typický pastevecký nástroj - měch se dělá z kozí kůže. Celé je to stylizované do podoby kozla. Jak známo nudící se bačové občas na něco hrajou, nebo dělají jinou neužitečnou činnost :-D (vyřezávají hole, chlastají). A dudy myslím by byly i docela vhodné k nahánění dobytka :-)
No ale teď jenom tak teoretizuju. Nevím přesně jak se dudy šířily a vyvíjely. Ale zajímá mě to. Někdy si o tom ještě něco víc zjistím.
Dokonce jsem se nedávno dozvěděl, že dudy kdysi byly považované za magický nástroj. Převážně byly spojené s ďáblem a komunikací s duchy zemřelých a démony. Ale taky se věřilo, že když se ozdobená část píšťaly namočila na určitou dobu do vody, tak ta voda získala uzdravující účinek :-) Teda nevím jestli i u nás, ale na Balkáně prý měli tenhle zvyk.
Dana P.
Houba
17. 05. 2012 19:48

v jiném článku jsem četla, že dudy vzaly svůj původ v antickém Římě, asi ze šalmaje. Tak to vidím tak, že je k nám přitáhli římští legionáři?
Houba
dudy, gajdy :-)
17. 05. 2012 16:42

Dudy se prý do Skotska dostaly až v 15. stol., tak kdo ví, jak to všechno bylo :-D Naše české/moravské gajdy se zdají být mnohem starobylejší.

http://www.topzine.cz/dudy-jsou-dabelsky-nastroj-skotove-je-dlouho-odmitali

No... V tomhle už se fakt nevyznám. Je v tom zkrátka pěkný chaos :-)

Každopádně myslím, že něco málo z keltské historie v naší kultuře a povaze zůstalo.
rheia
Houba, Perchta
17. 05. 2012 14:35

Díky za odkazy Houbovi i Perchtě - pěkné čtení!

Houba ovšem vyhmátnul slabší místo: ani já jsem v českých lidových písních moc keltského nenašla. Na rozdíl od našich mají irské a skotské písničky pravidelný rytmus, jejich "zabarvení" (melodika?) je taky poněkud jiné.

Na druhou stranu obouretné w, které se dnes vyskytuje v angličtině, měla kdysi i stará čeština (kníže Václav byl vyslovován Wenceslaw) a zachovalo se i v některých českých nářečích: prauda, poudačky...

Také v českých pohádkách prý je řada keltských motivů. Ale asi jsme po genetické stránce opravdu směs, a tak když se nám líbí třeba v Paříži nebo v irské hospodě, můžeme si lebedit, jak v nás pěkně rezonují ty geny :-D

Houbovi přeju, ať se mu daří na píšťaly i na dudy, muzika je parádní věc. Ale moment! V Čechách bývaly dudy odedávna jedním z nejběžnějších lidových nástrojů. Podobně jako ve Skotsku. Že by...? :-D

Houba
...
15. 05. 2012 13:23

Fajné :-)

Já přidám taky něco:
http://bacrie.cestovatel.cz/clanek/keltsky-puvod-obyvatel-ceske-kotliny/

http://malkiel.blog.cz/0910/pravdy-a-lzi-o-puvodu-cechu

Je asi pravda, že češi jsou zkrátka směs všech možných kulturních vlivů :-)
Perchta
:D
15. 05. 2012 10:44

http://www.hedvabnastezka.cz/rady/1962-nase-dna-rika-co-cech-to-cizinec/
Houba
dodatek
13. 05. 2012 10:13

A ještě jsem si vzpomněl, že ty nejstarší slovanské pověsti (Praotec Čech, Libuše apod.) jsou ve skutečnosti pravděpodobně původně keltské. Praotec čech byl rozhodně spíš kelt, než slovan. Např. v gaelštině se hora řekne, nebo řekla Rip. Někde jsem o tom četl víc. Docela mě to přesvědčilo, ale podrobnosti si už nepamatuju.
A dotaz: neznáte nějakou tradiční lidovou českou, nebo moravskou píseň, která by zněla vyloženě keltsky? :-)
Houba
Jsme Keltové?
13. 05. 2012 9:28

No nevím nakolik jsme Keltové. Ale podle genetických rozborů se nějaký konkrétní mutace jednoho genu vyskytuje výrazně jenom v České republice, Rakousku, Britanii, Irsku a v Bretani. Takže se dá říct, že máme společné předky i když u nás to pak bude hodně pomíchané.
Zajímavé taky je, že Valaši jsou příbuzní z Velšany. A slovo Walhs (Valach) v Germánštině znamenalo Kelt.
No a třeba svátky jako Beltaine, Samhain apod. se u nás víceméně slaví, jenom se tomu říká Pálení čarodějnic, Dušičky apod. - zkrátka pokřesťanštěné mutace původních svátků.
No ale třeba v řeči toho keltského asi moc nenajdem. Pojmenování hor a řek je často keltské, ale jinak nevím. A třeba v hudbě se ty keltské kořeny taky moc nepromítly (aspoň mám ten pocit).
Je otázka nakolik jsme keltové a nakolik je to jenom přání. Třeba v Irsku se říká, že jsou dva druhy lidí: Irové a ti co by jimi chtěli být :-D
Jinak já mám taky hrozně rád keltskou hudbu. Dokonce hraju na irské píšťaly a trochu se učím i na skotské dudy :-)
Dana P.
rheio
13. 05. 2012 1:05

zvláštní, vše co popisuješ, cítím taky...