Diskusní fórum

- Víra -

Ježíš
Chci se zeptat,jestli je vůbec nějak dokázaný,že Ježíš opravdu žil,že byl opravdu ukřižovaný,propíchnutý(osudové kopí) a že po třech dnech vstal z mrtvých?

Vydáno:   2. 01. 2010 [20:07]

Přečetlo:  2879 čtenářů
Autor (vložil): pretoriantom



Maverick
Andele v nas
10. 09. 2016 [11:45]

Kdo byl Ježíš, kdo jsme my sami a jaký je skutečný příběh lidstva -
andelevnas.pe.hu
Maatina
Maatina
21. 08. 2014 [2:55]

Ahoj,

o Ježíšovi se píše v rozličných evangeliích. Jsou ale sepisována až později, nejdříve se šíří pouze ústně, takže je to až přes více lidí. Čtyři tato evangelia najdeš v bibli, další např. zde - http://gnosis9.net/download.php
pavel375
pavel
30. 10. 2011 [17:02]

ja mam rad evangelium esejskych kde se mluvi o jedeni masa je krasne napsany a mluvi se tam o matce zemi
Monla
To jest zajímavá otázka
2. 07. 2011 [10:26]

Myslím že Ježíš existoval,ale jestli byl opravdu bůh,tak to jsem mírně na pochybách.Navíc si myslím že je jedno jakou má kdo víru,záleží jen na tom co ona výra obsahuje.A navíc myslím že bible je z části pravda,ale z velké čási i spousta vymyšlených hloupostí.
Je mi líto pokud jsem někoho svím komentářem urazila.
lcf
jelitko
16. 05. 2011 [8:47]

Ježíš byl žid a pak se stal křesťanem.
Alena Nováková
Ježiš Kristus opravdu žil
27. 12. 2010 [16:10]

Očitých svědků jsou tisíce, bohužel už jsou všichni mrtví. Někteří zanechali evangelium jako své svědectví o tom, co se stalo.
Jelitko
jarbursko
6. 12. 2010 [13:47]

Jezis nebyl Zid,jeho matka byla s Kana Galilejska(Kfar Canna) a to je mensi arabske mestecko,v zadnem pripade to neni zidu,kdyby vubec nekdy bylo,tak uz by se davno o to mesto hlasili.Od jakziva tam byli palestynci.Verte mi ja tam ziji.O Jezisovym otci se rika,ze nebyl z naseho sveta(coz je mozne)...jeho schopnosti o tom dost napovidaji.Byl to vyjimecny clovek a i v teto nasi dobe by byl s jeho schopnostima na vysoke urovni.
jarbursko
Naposled
18. 11. 2010 [16:47]

Ježíš byl člověk a byl to žid
orime
linuxos:
6. 07. 2010 [20:06]

cítím to stejně, jako vy. Vzít někomu život je vražda. To znamená - i zvířeti, dle přikázání "nezabiješ".

Oběť Kristova pak není v tom, že by nám snad přišel svou dobrovolnou smrtí smazat naše hříchy. Ale v tom, že mezi nás přišel, přestože dobře věděl, co s ním uděláme...
linuxos
naposled
27. 06. 2010 [12:46]

myslite si ze kdyz nekdo nekomu vezme zivot neni to vrazda a to i ve valce, nebo tzv. trestem smrti

mimojine pokud by byla jeho obet Bohem chtena, proc by pronesl na krizi slova : Otče, odpusť jim, neboť nevědí, co činí!
proč by se šel modlit do Getsemane : Otče můj, je-li to možné, ať mě ten kalich mine!
protoze jeho ukol nebyl v tom zemrit na krizi a jakymsi podivnym, nespravedlivym zpusobem vzit na sebe hrichy lidstva , ale klidne si lpete na svych vysvetlenich, chapu ze mnohemu tyto jasne dukazy nestaci a bude chtit dokazat svou pravdu, ale ja uz o tom nediskutuji
jarbursko
linuxosi
12. 05. 2010 [14:12]

Jak to mohla být vražda?
linuxos
jarbursko
11. 05. 2010 [22:55]

Kdyby clovek nepodal temnu ruku, tak tady nebude tolik zla, satan nezmuze nic bez lidi. Byla to vrazda na Synu Bozim spachana lidstvem..
ps: tykani neprichazi v uvahu
jarbursko
linuxosi
10. 05. 2010 [13:38]

Proč si myslíš, že vše musí konat jen Bůh? A co Satan, ten podle tebe nedělá nic nám lidem.
Čemu nerozumíš na otázce:Proč bychom měli dopustit, aby se za nás Ježíš Kristus obobjetoval? To byla otázka na tebe, né můj názor
linuxos
jarbursko
6. 05. 2010 [22:15]

reagoval jsem na Makynu..druha jeji veta : "Bůh obětoval svého syna"
Nejsem vsevedouci, nevim vse ,proste nektere veci clovek casem pochopi, kdyz je ze vsech stran zkouma a mam za to, ze clovek ma povinnost toto vse prozkoumat (podobenstvi o hrivnach)
nerozumim vasemu : "proč bychom měli dopustit, aby se za nás objetovbal?"
jarbursko
zdravím vás
5. 05. 2010 [13:37]

To Ježíš se za nás objetoval, né bůh
proč bychom měli dopustit, aby se za nás objetovbal? Linuxosi, kdo jste, že říkate o sobě:vím vše???
linuxos
Makyno
1. 05. 2010 [13:19]

po tisicileti tradovana lez se nestane pravdou ani kdyby to tvrdili vsichni lide na zemekouli
neverte tomu, ze Buh, Nejvyssi Spravedlnost udela z lasky k hrisnemu lidstvu takovy cin (Bůh obětoval svého syna) , zmensujete tim Jezisovo poslani (nevysvetlujte to, ze Bozi laska je pro cloveka nepochopitelna .. proc by mela byt nepochopitelna? (Bozi vuli nema clovek chapat?) u pozemskych soudu nikdo neocekava, ze nekdo nastoupi za jineho cloveka trest a u Boha to klidne dopustite , ne tak nespravedlivy nastesti Buh neni , at si lidstvo namlouva co chce, za jak cenne se musi lidstvo povazovat, kdyz vyklada, ze sam Buh se za nej obetuje)
opravdu vim co rikam, ponizujete tim Boha , kdyz mu podsouvate tak nizke a nespravedlive činy
Makyna
Ježíš
9. 04. 2010 [18:57]

Mnozí nechápou,jak to vlastně s tím obětováním je.Bůh obětoval svého syna,aby nám ukázal,jak nás miluje.Pan Ježíš se za nás obětoval a svou smrtí nás tak vykoupil,ale ne,aby jsme se mohli narodit,ale abychom po smrti mohli vstoupit do království nebeského.Tím,že za nás zemřel a byl opět vzkříšen,tak tím otevřel brány do nebe.Ale další důležitou věcí je to,že se tam člověk nedostane,pokud nebude pokřtěn ve jménu božím.Zase může někdo namítnout,že hodný člověk,který žil celý život poctivě a nikomu neublížil se nedostane do nebe.Ale křest není jen ten,který každý zná z kostela.Je i křest touhy,křest krve.Je to opravdu na dlouhé psaní.Nicméně křestˇané tyto věci znají.Křest je velmi důležitý,už kvůli dědičnému hříchu.Křest nás očistí od toho dědičného hříchu.Ale samozřejmě se musíme také umět chovat a nemyslet si,že se nechám pokřtít a půjdu do nebe.Tak to opravdu není.
Marpefi
linuxos
20. 03. 2010 [19:02]

zdravím,

i já se přidávám k Igorovi a zakejhám si:)

Jen bych doplnil, že fakt, že Ježíš přišel ukázat cestu je jen jedna důležitá část...ta druhá je ta, že se za nás obětoval...ale ještě bych to upřesnil...obětoval se sice za všechny, ale nikdo nemůže říct "no tak ten týpek se už objetoval, tak už to nemusím řešit..."...to jen tak bokem, aby si někdo nemyslel, že jsou všichni za vodou! Ježíš jasně říkal, co člověk pro spásu musí udělat...
igor
linuxos
20. 03. 2010 [11:22]

V tom případě se omlouvám i já, za mou „bouřlivou“ reakci. Věřte mi, že v podobných případech je příjemné zjistit, že tentokrát jsem se mýlil já. Oba vámi zmíněné důvody Kristova příchodu se ale podle mne vůbec přece nevylučuji, ale vzájemně se stupňuji a máte jistě pravdu v tom, že vnímání Lásky, jako hlavní příčiny Božího zásahu do dějin je prvořadé. Nebo, pokud není, mělo by být.
igor
linuxos
20. 03. 2010 [7:44]

V duchu zákona o trefené huse se ozývám. Myslíte si, že podsunout někomu postoj a následně tento postoj zpochybnit, byť by to bylo učiněno jen v náznacích, je křesťanské a bezhříšné konání? Ten podsunutý postoj vnímám ve výroku, cituji „…chlapci berou za to nejdůležitější“. Kdo jste, aby jste to dovedl posoudit co pokládají chlapci za nejdůležitější a touto jednoduchou frázi zároveň zdůraznit nebetyčný rozdíl mezi vámi a „chlapci“? Vy jste vyčetl z předchozích příspěvků, že zde někdo prosazuje takové postoje „…aby si tu mohli v klidu užívat temna…“? Já naopak míním, že jestliže nepřipustím ne samém počátku nezbytnost přijetí oběti Kristovy za mé vlastní hříchy, nemohu dospět ani k vámi uvedeným poznatkům.
linuxos
k diskusi
19. 03. 2010 [23:19]

orime , ja rozumim, ale chlapci berou za to nejdulezitejsi prave tu "obet" na krizi, kdezto nejdulezitejsi je to co nam prinesl ve slove a tim nas osvobodil od hrichu (snima hrichy sveta), budem-li podle toho jednat a tim se nebudem stale zapletat do temna, jedine tak muzem byt osvobozeni, ale nekdo hold stale mysli, ze nejvetsi Cistota,Laska,Pravda a Spravedlnost se obetovala pro tak nizke lidi aby si tu mohli v klidu uzivat temna, takova obet nastesti neexistuje a jsem za to vdecny(k cemu by bylo vubec dobre, aby za me trpel nekdo jiny, uvazte sami je to spravne? ale chapu ze si to dovedete rozumne zduvodnit , ale srdce s tim prece nemuze souhlasit.. poslouchejte)
orime
pánové,
19. 03. 2010 [21:55]

já o koze, vy o voze. Ale to je jedno. Marpefi, žádný problém nemám, díky za starost a s vegetariánstvím už vůbec ne, má ho spíš ten, kdo nezná soucit a slitování.
Psala jsem celou dobu o něčem jiném, než se mi zde snažíte podsunout, ale nechme to být. Přeji vám vše dobré.
igor
orime
19. 03. 2010 [17:01]

Pokud vám to nebere srdce, pak je to ovšem problém. Máte v tom případě možnost, alespoň se domnívám, pokusit se žít zcela bez jakéhokoli vaši aktivní účasti na hříchu. Je to však varianta velmi obtížná a dosud ji kromě Ježíše nikdo nezvládl. Když pomineme hřích dědičný, o kterém jistě jako člověk znající bibli víte, měli bychom si uvědomit, že všichni hřešíme už myšlenkou na hříšný čin, ne až teprve tím činem. Já na tohle nemám, to je více než jisté. Tenhle přístup ke křesťanskému pojetí víry jsem nevymyslel já. Jen vám zde tlumočím Boží pohled na dané problémy tak, jak nám ho dal na vědomi On.
Marpefi
upřesnění "spasení"
19. 03. 2010 [16:15]

uvěří zvěsti o kříži samozřejmě není plně definované, ale základním kamenem je vedle pokání také přijetí této oběti (tedy toho, že za mě-Vás, Ježíš Kristus zemřel a pak vstal z mrtvých)...
Marpefi
orime
19. 03. 2010 [16:13]

AHOJKO,

asi chápu, že s tím můžeš mít problémy...ale pokud nevěříš tomu, že JK za nás položil svůj život, aby nás usmířil s Bohem...pak to bude asi docela problém....spasen bude totiž ten kdo uvěří zvěsti o kříži...

Vlastně celý důvod proč JK na Zemi přišel byl ten, aby nám ukázal cestu k Bohu (skrze něj)...a moc dobře věděl, co jej čeká (že jej zabijí), ale podstoupil to, aby nás svojí krví vykoupil...on se OBĚTOVAL, ABY MNOZÍ MOHLI ŽÍT (ne všichni - jen ti, co jej přijmou).

Nahradil tak prakticky starozákonní praxi, kdy se obětovávala zvířata...tento nedokonalý způsob on nahradil dokonalým vykoupením...já předpokládám, že máte problém i s tímto, neboť pokud mě paměť neplete, tak jste vegetariánka...

Pokud je tedy ve Vašich očích Bůh či Ježíš nějaká zrůda (kvůli tomu, že bible schvaluje maso za pokrm)...pak si uvědomte, kdo chce, abyste k Bohu měla jakýkoliv odpor...

Navíc to, že za nás (kvůli nám) trpěl je jasný fakt...a nepomohou tady ani výmluvy na jiný kontext...to už by bylo znásilňování Písma...prostě celý nový zákon, potažmo i něco ze starého je vlastně hlavně o tom...

Takže buďto musíte přijmout to, co píše bible....nebo si věřit vlastní verzi...

Já v této zvěsti nevidím rozpor...Já v tom vidím lásku...že byl ochoten kvůli nám jít do takového utrpení...on si to vybral...samozřejmě, kdyby byla jiná možnost, jistě by se do takového utrpení nehrnul...ale podle všeho jiná možnost prostě nebyla (jen se na nás vykašlat..ale to bychom všichni skončili špatně)...proto v tom hledejte především lásku, která tam v první řadě je....ne nějaký masochismus nebo kdo ví co...

S pozdravem

MPF
orime
Igore,
19. 03. 2010 [14:54]

zkrátka neumím strávit představu, že by někdo za mne trpěl a tím mi smazal moje hříchy, nemůžu za to. Nejen že mi to nedává logiku, ale ani srdce mi to nebere. Rozumíte, co myslím?
igor
orime
19. 03. 2010 [14:22]

Promiňte, že kecám i do něčeho, co se mě zdánlivě netýká ale s tím vaším výrokem:"odmítám prostě, aby ZA MNE někdo trpěl" děláte chybu. Na vašem místě by jsem si to ještě raději promyslel(a).
igor
orime
19. 03. 2010 [14:10]

Pod pojmem smíření si v tomhle případě představuji přijeti skutečnosti, že pokud by mé hříchy nebyly smazány obětováním jediného kdy žijícího bezhříšného člověka Ježíše z Nazaretu,byl by jsem s Bohem navěky nesmířen a tedy ztracen a to proto, že hříšný člověk nemůže přežit Boží blízkost. Vy znáte nějaké lepší řešeni, jak dosáhnout na spasení?
orime
igor:
19. 03. 2010 [8:46]

co si představujete pod pojmem smíření?
Marpefi: odmítám prostě, aby ZA MNE někdo trpěl, to je celé. Kristus trpěl určitě KVŮLI NÁM, ale za nás... to mi příjde stupidní a alibistické od člověka.. i když Bible to tak formuluje... neznamená ještě, že v původním kontextu to bylo takto myšleno. A mám ji prostudovanou :-) bez obav.
Marpefi
Orime
19. 03. 2010 [0:11]

nevím jestli se považujete za křesťanku, ale jestli ano, tak o křesťanství toho moc nevíte! Doporučoval bych si přečíst bibli. Od katolíků jsem po obrácení odešel (nesouhlasím také s mnohým učením), ale ukřižování atd. je věcí bible a je to základ křesťanství - Ježíš Kristus - Bůh/člověk za nás trpěl (naše hříchy) a byl zabit. Pak byl vzkříšen! - pokud nevěříte tomuhle - nejste křesťanka a věříte v jiného Ježíše a v jiného Boha
igor
orime
18. 03. 2010 [18:33]

"to může vymyslet jen úchylnej krvelačnej katolík"
"Kristus přišel, aby nám ukázal cestu a pravdu"
Ač nejsem katolík, o důvodu, pro který Ježíš přišel na svět jsem v bibli našel následující verš. Chcete říci že lže nebo jen to, že vy smíření nepotřebujete, že si vystačíte sama?
Jan 1:29 Druhého dne spatřil Jan Ježíše, jak jde k němu, a řekl: "Hle, beránek Boží, který snímá hřích světa.
orime
Marpefi,
17. 03. 2010 [19:03]

to "smíření" jsem měla na mysli. Představa, že by Bůh poslal svého jediného syna na kříž jako oběť, aby se smířil se svými "výrobky"... to může vymyslet jen úchylnej krvelačnej katolík (protože KC to takto učí).Kristus přišel, aby nám ukázal cestu a pravdu. Co jsme s ním udělali je další věc, rozhodně bych to nesváděla na nějakého naštvaného boha, který se takto s námi potřeboval usmířit.
Vyznávat není ten správný výraz, dovolím si tvrdit, že nevyznávám, ale znám - na základě vlastních zkušeností.
Marpefi
orime
17. 03. 2010 [18:00]

Ahojko,

saďoura? co to máš za představu ty? Ježíš Kristus si to sice vybral a věděl, že to nastane, ale rozhodě z toho určitě nadšený nebyl. Tímto utrpením, které pro nás musel nést nám dává možnost smíření s Bohem.

Pakliže vyznáváš jiného Ježíše - pak je to JINÝ Ježíš, než ten, který má moc Tě zachránit(spasit)a nejedná se o biblického JK

A voják dostane rovnou příklad toho, co jsem tím myslel "jiný" ježíš....
orime
Marpefi:
17. 03. 2010 [8:33]

"Ten, který byl umučen, aby nás smířil s Bohem"?! To asi o Bohu nemáš moc pěknou představu. Já bych takovýho saďoura teda za svého Boha nechtěla.
Marpefi
voják
16. 03. 2010 [19:53]

"jiné" Ježíše! Ty, kteří se za něj vydávají (za mesiáše)
Marpefi
voják
15. 03. 2010 [22:31]

já se bavím o Ježíši Kristu Nazaretském, kterého zeslal Bůh Israele, kterého prorokovali starozákonní proroci, Ten, který byl umučen, aby nás smířil s Bohem...ten, který je ta "cesta, pravda i život", ten, který 3 dne byl vzkříšen a vstal z mrtvých, ten který je Bohem vedle Stvořitele....
Marpefi
voják
12. 03. 2010 [12:09]

Bible se zmiňuje o "jiných" Ježíších, na které si máme dát pozor. Já se klaním a vzývám toho Ježíše, který mě smířil s Bohem na kříži...neklaním se žádné modle v podobě obrazů či soch...takže pokud to bylo na mě, tak to bylo střeleno dost vedle:)
Marpefi
nejen pro vojaka
5. 03. 2010 [21:46]

to nebylo jen pro vojáka..
Marpefi
voják
5. 03. 2010 [21:45]

proč bibli? protože bible o Ježíši Kristu od SZ až po NZ hovoří a uvádí jej...

Já tady netvrdím, že stačí jen uvěřit:) Je mi naprosto jasné, že je k tom důležité pokání, odevzdat se jemu a být poslušný atd....ale do diskuzí jaksi teologii cpát nechci...zde je nejdůležitější, že je Ježíš onen zaslíbený mesiáš!

A jestli nebereš bibli jako boží slovo, pak znáš asi jiného Ježíše...o těchto "ježíších" bible taky píše...ale v tom smyslu, že si na ně máme dát bacha...

Zdeslav
vojak85
4. 03. 2010 [16:17]

Vojaku, proč ses pojmenoval vojak 85?
Marpefi
dodatek
4. 03. 2010 [9:28]

jen bych dodal k tomu názoru, že bible není Božím slovem...že ji lidé měnili v historii....

Tak to jsi docela vedle, jak ta jedle:) Zkus se mrknout po informacích o tzv. "kumránských svitcích" od Mrtvého moře...několik tisíc let staré (mnohem starší, než nejstarší, ze kterých čerpá bible)...a co se nestalo? Bible nezměněna...až na kosmetické úpravy žádná změna!!!...to jen na zamyšlení...
Marpefi
Zdeslav
2. 03. 2010 [23:11]

promiňte, ale naprosto překrucujete Ježíšova slova!!!! On sám tvrdil, že kdo v něj uvěří, bude zachráněn!!!

Ano - plně s Váma souhlasím, že Bůh nepřijme nikoho nedokonalého, ale právě vírou v toho dokonalého, který se za nás obětoval jsme ospravedlněni...

Pokud si chcete věřit tomu, čemu věříte...pak je to Vaše svobodná vůle...ale naprosto překrucujete nejen celou bibli, ale i Jeho slova a poslání (proč tu přišel)...Bůh se nenarodil jen proto, aby s náma pokecal a řekl, že se máme donekonečna reinkarnovat...

Nevím kde jste tento blud vzal, ale je to Satanský klam..

Ale nemíním se hádat, takže debatu končím...jak vidím, nebude mít smysl...

Ale dám Vám vlastně moc dobrý tip...pokud věříte v Ježíše Krista a to, že je Bůh...pak se jej na to zeptejte sám! A to myslím smrtelně vážně...ne přímo...ale v modlitbách jej proste a věřím, že pokud budete upřímně žádat, on Vám pravdu ukáže....

Nic jiného asi nedoporučím..

S pozdravem

MPF
Zdeslav
Marpefi
28. 02. 2010 [20:22]

Boží syn a že jen on Vás může zachránit? To je pokrytecké, podstata těchto slov je, že člověk musí nejdříve dojít v morálních činech k Ježíšovi.
ČLOVĚK UCTÍVÁ JEŽÍŠE NA KŘÍŽI, ALE NE V JEHO V JEHO MORÁLNÍCH SLOVECH. Kolik by lidí muselo být vzkříšeno, moc málo za jeden život, napočítali bychom je na prstech. Proto nám Bůh dal svobodu, opravit své činy.
Zdeslav
Marpefi
28. 02. 2010 [19:48]

Bůh není hloupí, ani hloupý. Bůh je dokonalost sama, může být člověk za jeden život dokonalý, aby ho Bůh přijal a neuškodil mu jako Adam, není to možné a Bůh nás chce mít dokonalé, proto taky vyhnal Adama dokaď se nenapřímí. Přemýšlejme a nečtěme jen knihu vzpurného člověka. Ježíš tyto věci zná, ale nic nepsal a Bibli sesmolil člověk v moci nad člověkem.
Marpefi
Zdeslav
28. 02. 2010 [18:52]

já žádnou církev neposlouchám! Poslouchám jen Boží slovo a na vlastní kůži jsem zažil několik nadpřirozených potvrzení...

Nevím o co se snažíte, ale asi nechápete komplexnost (a zároveň jednoduchost) toho, co křesťanství říká...nevím, jakým bludům věříte, ale jestli věříte v Ježíše Krista, že byl...pak nechápu, jak nemůžete věřit tomu, co říkal - že je Boží syn a že jen on Vás může zachránit?

Jestli máte na mysli kritiku katolické církve a papežství, tak budem v mnohém dokonce zajedno...ale tam jde o překrucování bible....tak jako můžete nožem namazat chleba, tak jím můžete zakuchnout prase...vše jde zneužít...

Zdeslav
Lidé probuďte se
28. 02. 2010 [18:44]

Nezdá, Svatému písmu nikdo nerozumí, církve vám lžou a tím ohrožují, vaše bytostní tělo k destrukci.
Myslíte, že Bůh je tak hloupí, aby to bylo tak stupidně jak to předkládá křesťanství. Mráz mně polil po zádech, brrrr!

Marpefi
Zdeslav
27. 02. 2010 [22:30]

zdravím,

zdá se mi to, nebo tady pletete reinkarnaci? V Bibli (o Ježíši) je jasně psané, že člověk žije jednou a pak smrt...nepřekrucujte Jeho poselství! Jasně vzkazujte: Věřte ve mě, čiňte vůli mého otce (Bůh) a já Vás po smrti vzkřísím...

Nic jiného!
Zdeslav
Ježíš
27. 02. 2010 [21:12]

Ježíš byl a bude, ale to není podstatou věřit, jestli žil a byl ukřižován. Vše se odehrálo, ale v jiné pravdě.
Hlavním cílem člověka, je najít stejnou cestu každého z nás v morálnosti jeho slov a činů. Když to zvládneš budeš, umět stejnou věc, Vzkříšení v ducha. Není to, že tvé tělo biologické vejde do nebes, ale tvá duše, která vejde do svátosti ducha. Tato cesta je pro nás moc dlouhá a nestačí jeden život lidský, je jich zapotřebí stovky v chaosů poznáních, aby duše vešla v ducha čistého, tak jak opravdu předvedl sám Ježíš po smrti, proto mohl chodit i po moři. Nejsou to žádné zázraky, tak povstal vesmír. To je pravda Svatá.
lup
Vážený Pretoriantom
13. 01. 2010 [23:50]

Predpokladám, že máš na mysli vedecký dôkaz a máš na mysli Ježiša z Nového zákona. Treba si však položiť otázku, čo považuješ za vedecký dôkaz. Doteraz sa nenašiel jediný nápis alebo iný hmotný dôkaz z predmetného obdobia, ktorý by dokazoval Jeho existenciu. A keby sa aj bol našiel. Meno Ježiš bolo v Palestíne na prelome letopočtu bežné, takže by opäť nález nedokazoval existenciu toho „správneho“ Ježiša. Je však dokázaná existencia iných, ktorí v Biblii v súvislosti s Ježišovým príbehom žili – napr. Herodes, Poncius Pilátus,... Ježiša spomína nielen Nový zákon, ale aj Josephus Flavius vo svojom diele Židovské starožitnosti (okolo roku 70 n.l.), on osobne sa však s Ježišom nestretol (ale aj Korán). Samozrejme, keď je dokázaná existencia Piláta, neznamená to automaticky aj dôkaz existencia Ježiša. Určite nie. Treba si ale uvedomiť, že Ježiš za svojho života bol obyčajným človekom, aj keď dokázal v tej dobe robiť „divy“. Zachované knihy evanjelií sa začali písať až po zmŕtvychvstaní Ježiša. Či niekto spisoval príbehy o ňom počas Ježišovho života, nik nevie. Jednoducho sa žiadne nedochovali. Aj najzarytejší historici protikresťansky ladení, sú presvedčení o existencii novozákonného Ježiša – opäť ale bez dôkazov. To však nedokazuje, že Ježíš nikdy nežil. Okrem toho sa o ňom zmieňujú aj ďalšie osobnosti z neskorších období – 2. a ďalšie storočia. Pozri si diskusiu v tejto téme v podtéme Biblia.

Ak sa pozrieme na „dôkaz“ z právneho hľadiska, tak na potvrdenie skutku nám je postačujúci jeden alebo viacej očitých svedkov. A v Novom zákone sú štyri evanjelia. Tri sú buď spísané osobne apoštolmi - svedkami Ježišových skutkov alebo podľa ich rozprávania. A svedkov Ježišových uzdravení a zázrakov bolo podstatne viacej. Svedkovia Ježišovho života boli aj jeho nepriatelia – kňazi, farizeji,... Takže z právneho hľadiska Ježiš určite existoval J)

Čo sa týka zmŕtvychvstania – je to otázkou viery. Aj ateistický historici neveriaci v zmŕtvychvstanie tvrdia, že sa po Ježišovej smrti muselo odohrať niečo, čo dalo pôvod legende o zmŕtvychvstaní.

Postačuje vysvetlenie?
S pozdravom LuP
Marpefi
Jarda
5. 01. 2010 [21:55]

zdravím,

hodně si dávejte pozor na ten tzv. "Zeitgeist"!!! Jsou to jenom keci a lži! Právě proto, že to hltá tolik lidí, tak si církve nechaly udělat i věděcké posouzení všeho tam řečeného a je to snůška polopravd, lží a manipulací!!!

Mnoho badatelů, kteří zkoumají Nový zákon (i ateisté!) shodně tvrdí, že není lépe zdokumentovaná osoba v celé lidské historii, než-li Ježíš Kristus! Kdyby chtěl někdo zpochybnit ty desetitisíce spisů, které jsou o něm /vč. evangelií/, ten by pak musel prvně vymazat a spochybnit naprosto celou historii - od Antiky až po nevím co...

Závažná jsou slova snad nejvýznačnějšího současného archeologa Palestiny dr. Nelsona Gluecka: "Mohu kategoricky prohlásit, že zatím není archeologického objevu, který by vyvracel záznamy Bible. Desítky archeologických nálezů potvrzují v jasných konturách nebo v přesných detailech historické líčení Bible." (Nelson Glueck: Rivers in the Desert. New York. Grove 1960, s.31.).

Nebo taky:
psychiatr J. T: Fisher řekl: "Kdybyste chtěli shrnout všechny odborné články předních psychologů a psychiatrů na téma "mentální hygiena", kdybyste je dali dohromady, vytřídili a zbavili nadbytečné "slovní omáčky", kdybyste tedy vybrali to podstatné z vědeckého poznání a nechali je stručně vyjádřit nejtalentovanějším básníkům, obdržíte jen nedokonalý a neúplný souhrn Kázání Ježíše Krista na hoře"...

Myslíte si, že tohle řekl "nikdo"? :-D

Pro PRETORIANTOM

Jsem věřící...celý život jsem věřil v Boha, ale Ježíše jsem neřešil..dokonce jsem měl na svém blogu i článek proti Bibli, že je plná nepřesností apod...to jsem však podlehl té špíně, která jen pomlouvá, než jsem začal číst argumenty z druhé strany a nestal se mi (do jisté míry nadpřirozený) zážitek, který souvisel s tím, že Ježíš Kristus opravdu žil, je synem Boha a je naší jedinou cestou k Bohu (otci).

Ještě k onom Zeitgeistu...jestli sis všiml, tak celá ta část byla v duchu "všechny náboženství jsou vymyšlené, aby se mohlo manipulovat"...což už samo o sobě naprosto odporuje veškerém historickém, archeologickém a já nevím jakém jiném ještě učení...

Navíc onen vědecký rozbor Zeitgeistu ukazoval na zcela zjevné manipulační techniky, naprosto nedostatečné odkazované zdroje, tvářil se naoko vědecky atd...i mnoho samotných vědeckých pracovníků proti takýmto blábolům a manipulacím vystoupilo.

A to už ani nezmiňuju to, že autor je členem či vyšším článkem nějaké sekty (podrobnosti jsem ale neřešil)...

Tudíž si udělejte obrázek sami...pozišťujte informace a zkoumejte...

Pokud budete něco o Ježíši vědět...rád zodpovím (pokud budu vědět:)

mějte se
Jarda
re: pretoriantom
3. 01. 2010 [15:10]

těžko říct, ale viděl jsem přesvědčivou teorii, že neexisuje. Jestli máš možnost, zkus kouknout na dokument Zeitgeist.