Články

- Svátky a rituály -

Historie Wiccanství
Před 25tisíci let ( v době kamenné ) člověk lovil, snažil se rozdělat oheň, ženy se staraly o děti...atd. V této době byla příroda velmi divoká a tak lidé měli větší úctu k přírodním jevům. K prudkým vodním tokům přiřazoval Boha, k vichřici, která jim zničila obydlí přiřadil Boha, ke smrti přiřadil Boha. Tomuto se říká animismus. Bůh řídil vítr, Bůh poroučel vodám, Bůh měl moc určit zda se lov vydaří a spoustu dalšího. V této době měla většina zvířat rohy a tak lidé Boha lovu také zobrazovali s rohama. Do tohoto se už začalo vkládat náboženství.

Lidé také začali vyrábět sošky. Když vyrobili sošku Boha a začali s ním bojovat, napadli ho a „zabili", tak se měl lov vydařit. Takto začal náboženskomagický - rituál. Lidí, také nezapomněli na ženy. Začali vyrábět také sošky žen. Nejznámější byla Věstonická Venuše či Venuše z Sireuilu. Žena se vyznačovala vyklenutým břichem, velkým zadkem a velkými prsy. Žena byla považována za utěšitelku, Matku Přírodu, Matku Země či Velkou dárkyní. Takto poté vznikaly i Bohyně. S vývojem člověka se potom vyvíjelo i náboženství.

Jména Bohů začala být podobná. To bylo kvůli tomu, že na severu dnešní Evropy bylo jedno jméno Boha a na jihu Evropy bylo toto jménu podobné. Spíše to byla zkratka toho původního. Člověk v 22 - 18tisíc před našim letopočtem začal věřit v posmrtný život. Jestliže umřel např. muž, potom mu byly do hrobu vkládány zbraně, jídlo, ale i psi. Dále se rozvíjelo jak náboženství, tak i magie.

Když vzniklo křesťanství, začalo také nabývat lidí, kteří věřili v ďábla. V této době bylo také spousta čarodějů a čarodějnic. Dříve byly v každé vesnici, kvůli tomu, aby si k nim lidé chodili pro radu, pro lektvar atd. Potom se ale stalo, že lidé začali obviňovat čaroděje a čarodějky, že uctívají ďábla. Takto začal „hon na čarodějnice". Ženy byly mučeny. Např. je shodili z nejvyššího mostu, jestliže žena zemřela nebyla čarodějnice, jestliže přežila je čarodějnice. Často byly také mučeny a hlavně spalovány na hranici. V této době zemřela spousta žen.

Po tomto si mohl kdekdo říct, že čarodějnice úplně vymizely. Není to tak. Čarodějnictví si mezi sebou předávali v rodině. Bylo to něco jako dědictví z generace na generaci. Později doba naštěstí polevila a v roce 1974 rada amerických čarodějů a čarodějnic přijala Zásady kultu wicca. Nebudu vám zde vypisovat všech 13 zásad, protože to je celkem dlouhé, ale napíšu vám zde alespoň tři z nich.

1. Tyto rituály provádíme, abychom se naladili na přírodní rytmus životních sil určovaný fázemi luny, ročními obdobími a světovými stranami.

2. Uznáváme, že nám naše inteligence ukládá jedinečnou povinnost k životnímu prostředí. Snažíme se žít v souladu s přírodou, v ekologické rovnováze poskytující naplnění života a uznáváme evoluční koncepci.

3. Uznáváme sílu s mnohem větší hloubkou, než jakou je obdařen průměrný člověk. Pro svou velikost se někdy nazývá ,,nadpřirozená", ale díváme se na ni jako na něco potencionálně dostupného.

Toto jsou některé ze zásad. Dnes už vidíme wiccu a magii jako něco přirozeného, ale přesto tomu spousta lidí stále nevěří...

Vydáno:   24. 11. 2007

Přečetlo:  2476 čtenářů
Zdroj: http://amylee.bloger.cz/Wicca

Autor (vložil): Amylee



Komentáře k článku...
Předmět:
Datum:
Jméno:
¤ Pravá Wicca?
23. 07. 2009 18:30
vojak85
¤ Wicca
27. 11. 2007 11:29
Jane
¤ Zajimave knihy
26. 11. 2007 3:18
iv
¤ dodatek
24. 11. 2007 22:02
Derdekea
¤ názor
24. 11. 2007 22:01
Derdekea