Články

- Zamyšlení -

Úskalí duchovního života
V současné době o sobě hodně lidí tvrdí, že se zajímá o duchovní život. Když se jich zeptám, co to znamená, tak mi řeknou, že mají za sebou třeba zasvěcení do reiki, že se zajímají o léčitelství, astrologii a tarot a že cvičí jógu a meditují. Nicméně setkali jste se někdy s někým, kdo o sobě tvrdí, že je duchovně založený člověk, a přitom se choval třeba jako egoista, ješita, kritik, sexuálně nadržený nebo agresivně? Pochybuji, že ne a možná, když se podívate upřímně na sebe a když si přečtete tento článek, zjistíte, že i vy se tak chováte :-) V oblasti duchovního života existuje řada úskalí. Pojďme se podívat na ty, které jsem našel já... :-)

1) Duchovní ego
Pokud o sobě někdo prohlásí "Já jsem Mystik" nebo se za takového člověka považuje, je za tím častokrát oddělenost od ostatních a nadřazenost nad nimi. Jestliže něco víte nebo zažíjete co ostatní ne (a to nemusí být jen v duchovní oblasti), automaticky vám naskočí podvědomě pocit "já jsem lepší" (JÁ mám Reiki a ONI ne, JÁ umím vykládat tarot a ONI ne; JÁ vím, jak byl stvořený Vesmír a jaké existují astrální bytosti a ONI ne). A v duchovní oblasti, která je tak "záhadná" a kde "každý má a zná tu největší Pravdu" to platí mnohonásobně. Nikdy jsem neviděl na diskuzních fórech se mezi sebou tolik slovně řezat jako dva "duchovně založené lidi", z nichž každý má "Absolutní pravdu". :-) Mnozí říkají: "Ale ne, já se nesnažím vést lidi proto, abych si zvýšil sebevědomí a byl nadřazený. Chci jim předat kus své cesty!". To je ale jen zpravidla půlka pravdy. Společnost nás tak vychovává - šťastní a oblíbení budou jen ti nejsilnější, nejlepší, nejchytřejší, nejkrásnější, nejbohatší... a tak se snažíme jak můžeme, ačkoli praxe ukazuje, že je to zřejmý nesmysl. Já ani příliš nemám rád, když sám o sobě někdo prohlásí, že je "indigové dítě" , "pozemský anděl", že "pochází z jiné galaxie", že "je převtělením toho či onoho" nebo že je "šéfinspektor channelingu". Může to být sice ve všech případech pravda, ale jednak ta informace ostatním lidem k ničemu moc není a jednak on nebo ona je především člověk žijící na Zemi tady a teď. Stejně jako všichni ostatní chodí na záchod, platí daně a řeší si své problémy. A jestliže je někdo "výjimečný", pak tím jak se chová a co dělá a ne vynuceným respektem, že je "mystik".

2) Únik od "reality všedního dne"
Většina z vás, kteří se začali zajímat o duchovní život, se jistě s tímto problémem ať vědomě nebo nevědomě setkali. Únik od "reality" může být spojený s tím, že vaše okolí nepřijímá vaší víru a přesvědčení nebo jen proto, že víte nebo jste zažili něco nevídaného. Takže se uzavřete do svého "vnitřního světa", kde si meditujete, vykládáte si tarot a cvičíte jógu. Tohle však není posláním duchovního života. Uměním je propojit to co děláte v této oblasti s "reálným životem", aby se váš život stal meditací. Existuje tuna lidí, kteří se ponoří do meditace kde zažijí buď pocity Blažené - Všichni jsme Láska a Jednota - anebo naopak očišťovací (temnou noc duše; viz níže), a poté se "proberou" z meditace a pokračují v běžném životě - nadávají na politiky, nutí manželku k sexu, kritizují ostatní duchovní směry atd. atd. Toto souvisí mimo jiné s tím, že se mystici zaměřují ve svém sebepoznání a poznání prakticky výhradně na vyšší čakry. Lidem s tímto přístupem se otevírají vyšší čakry (4.-7.) a dokáží tak prožívat v meditacích Úžasnééé stavy Blaženosti, dokáží se napojit na Intuici (nebo nějakého božského Mistra), dokáží mít silné cítění, léčitelské schopnosti a vhled na přítomnost (a mnohokrát i do budoudna), ale problém je v tom, že pořád nemají pročištěné nižší čakry, v nichž sídlí právě např. sexualita a agresivita. Je to jako by se dívali nad oblaka a přijímali všechny ty informace, ale dole by byli silně zaboření v hlíně. To je jeden z důvodů, proč můžete najít člověka, který může skutečně mít výše popsané schopnosti, ale přitom být např. agresivní. Je tedy nezbytné nejen otevření vrchních čaker, ale i spodních a jejich vzájemné propojení, protože jinak můžete "uletět" na vlně Lásky a Blaženosti ani nevíte jak. :-) A "uletět" stejným způsobem lze i na astrálním cestování, lucidním snění, astrologii, numerologii, tarotu, magii, zabýváním se budoucností či minulými životy apod. Když jsem psal o tom, aby se "váš život stal meditací", neměl jsem na mysli prožívat "reálný život" v uzavřeném meditativním stavu. Meditace do Práznoty nebo do svého středu je krásná, ale když se do takového stavu dostanete, nezapomeňte se někdy otočit směrem ven (vně) - na své okolí. Nezapomínejte, že "realita všedního dne" (-vaše práce či škola) není oddělená od "reality duchovního světa"!

3) Temná noc duše (TND)
Temná noc duše je dalším důvodem, proč se člověk zabývající duchovnem může chovat např. agresivně. Pokud se začnete zabývat duchovním životem (a otevřou se vám tak horní čakry), přinese to automaticky s sebou "vytahování bloků" ze spodních čaker, což lze nazvat "temná noc duše" (-ten pojem má ještě další významy). Život vám tedy bude ukazovat vaši 13tou komnatu - nezpracované části sebe sama. Toto pročíštování může probíhat jak v meditaci, tak i v reálném životě. A teď je vždy otázka, jak to budete nebo nebudete řešit. Pokud svou na povrch vyvstátou agresivitu (ješitnost, zvýšenou sexualitu...) potlačíte, dříve nebo později se nepochybně objeví zas. Takže je třeba to "odžívat" a "čistit se", jinak ve vašem životě nenastane změna a budete tím, čím je vaše 13tá komnata. Někteří ale svou 13tou komnatu neřeší a když se objeví něco z ní, své nestandartní chování si tímto omluví ("já jsem mystik a mystikům se to stává kvůli TND), ale dále jí neřeší. Vím, že temná noc duše není jednoduchá (představte si, když se vám třeba najednou zvýší 7x sexualita :-)) ), ale jakmile jste se jednou vydali na cestu sebepoznání, patří to do ní. A pokud už se na TND chcete vymlouvat, alespoň své vyplavované bloky řešte :-)

Pokud chcete vidět temnou noc duše v praxi, nahlédněte do mého mystického deníku na zápis z "10.4.2007 - 12.4.2007".

Myslím, že celou úvahu by dobře vystihla věta, kterou mi kdysi řekla Míla Rejlková: "Tome, přestaň se nazývat mystikem a začni se sebou něco dělat!". :-) Takže se přestaňte nazývat mystiky, avatary, guru a já-nevím-jak-ještě, přestaňte si namlouvat, že pomocí magie, reiki či astrálního cestování se poznáváte, postavte se na zem a začněte opravdu zjišťovat kdo jste a co chcete. Esoterika je široká oblast, ale některé věci v ní jsou... jako když se jeden člověk celý život modlil, aby se naučil chodit po vodě (-proto, aby mohl přecházet na druhý břeh a také věřil, že mu to přinese štěstí). A když se mu to na konci života podařilo, zjistil, že je mu to vlastně úplně k ničemu (že ho loďka stejně tak dobře převeze přes řeku)... Takže zjistěte co opravdu chcete, abyste se nezaměřili na "chůzi po vodě", a pak toho litovali (i když vše nás má něco naučit :-) ). Úskalí v mystice sebepoznání je více, ale přesto to stojí za to.

Pozn.: Tento článek doplňuje původní úvahu s názvem Magie a esoterika, která má podobné poslání a vychází z osobní zkušenosti.

Vydáno:   10. 11. 2007

Přečetlo:  2060 čtenářů
Zdroj: http://www.cestydusi.cz

Autor (vložil): Straptom



Komentáře k článku...
Předmět:
Datum:
Jméno:
¤ dekuji
11. 11. 2007 19:08
iv
¤ Jj,
11. 11. 2007 18:42
Anry
¤ re:
11. 11. 2007 16:34
Jarda