Články

- Zajímavosti -

Vytvořte si vlastní mandalu
Pokud vás nějaká mandala oslovila, pak je její energie určena právě vám.

Jak vytvořit svou mandalu?

- Vyberte si mandalu, která se vám spontánně zalíbí. Ta pravděpodobně odpovídá vašemu citovému stavu.

- Najděte si klidné místo, mějte k dispozici široký výběr barev, abyste mohli rozvinout svoji fantazii.

- Začátečníci se drží předlohy, pokročilí mohou dotvářet mandaly vlastními nápady. Dokreslete si je černým fixem a vybarvěte je.

- Každý má jiný způsob vnímání a může vidět v mandalách něco jiného.

- Před malováním si prohlédněte mandalu 1 x od vnějšího tvaru směrem dovnitř a 1 x z vnitřku směrem ven. Rozhodněte se, kterým směrem chcete malovat.

- Nedokončenou mandalu nedokreslujte příští den, začněte s novou (naše nálady se mění).

- Mandalu si malujte zásadně jen pro sebe, protože si urovnáváte své vlastní nitro.

- Mandaly můžete malovat i v malé skupince, ale nemělo by se při tom mluvit. Společné malování vytváří ve skupince silné pouto.

- Můžete se inspirovat potichu hrající hudbou, která zvyšuje vnímavost duše.

- Během vybarvování mandal se bude postupně zklidňovat váš dech, vnitřně se dostanete do své duše.

- Malování mandal může i unavit, znamená to, že jste byli předtím příliš napjatí.

- Vybarvená mandala by měla zůstat nějakou dobu na očích.

Práce s mandalou

Mandala působí tam, kde ji umístíte, a to sama o sobě svými energiemi. Chcete-li jí však lépe porozumět a využít jejích energií i k Vašemu osobnímu růstu, můžete s mandalou pracovat.

Následující postup je pouze inspirací, každý si samozřejmě může najít svůj vlastní způsob práce s mandalou.

Jednou z možností je MEDITACE. Posaďte se naproti mandale tak, abyste se cítili pohodlně. Můžete si zpříjemnit atmosféru tichou relaxační hudbou a zapálenou svíčkou či vonnou tyčinkou. Zklidněte svou mysl a zahleďte se na mandalu. Snažte se na nic nemyslet, jen vnímejte pocity a asociace, které ve Vás mandala vyvolává.

Pro porozumění mandale můžete využít i její výklad na základě barev a tvarů, které obsahuje.

Upozorňuji, že významy, které naleznete, jsou pouze jedním z mnoha způsobů interpretace.

Vždy je dobré se řídit jen tím, co cítíte, že je Vám blízké. Ať už se jedná o výklad nebo tvorbu mandaly.

Výklad mandaly - BARVY

Růžová probouzí soucit, lásku, podporuje vnitřní čistotu, zklidňuje emoce. Zahání hněv a pocity opuštěnosti.

Fialová je duchovní barvou, pomáhá harmonizovat jak fyzické, tak i duchovní energie. Přináší inspiraci, a také pokoru, napomáhá meditacím. Působí na sedmou, korunní čakru.

Modrá uklidňuje, uvolňuje, čistí. Uvolňuje mysl, aby se mohla otevřít inspiraci a intuici, pomáhá také proti pocitům samoty a opuštěnosti. Je barvou hluboké vody, v níž se odráží vysoké nebe. Přináší klid, rozjímání, spojuje se s uvážlivým, mírným způsobem života. Působí na pátou, krční čakru.

Tyrkysová je barvou chladné jezerní vody, přechází mezi modrou a zelenou a spojuje tak v sobě jejich blahodárné účinky - posiluje a zároveň čistí. Pomáhá uklidňovat tělo i duši, harmonizuje.

Zelená je nejrozšířenější barvou na naší planetě, barvou vegetativního života, která podporuje rozvoj a růst. Má tišící účinky, uklidňuje nervovou soustavu. Souvisí se smyslovým vnímáním. Povzbuzuje přátelství, pocity sounáležitosti s ostatními. Souvisí se službou druhým, s potřebou být užitečný. Působí na čtvrtou, srdeční čakru.

Žlutá je veselá, živá barva, pronikavá a projasňující. Je to slunce, které dává chuť do života. Povzbuzuje sebevědomí a optimismus, uzdravuje tělo a mysl. Rozvíjí samostatnost, nezávislost, uvědomění si sebe sama. Podporuje intuici a tvořivost. Ovlivňuje třetí čakru, čakru sluneční pleteně.

Oranžová je barvou radosti, moudrosti. Je mimořádně povzbuzující, podporuje zdravé prosazování, aktivní úsilí. Posiluje tělo, podporuje trávení, pomáhá překonávat citové ochromení, depresi. Působí na druhou, sexuální čakru.

Červená je mimořádně povzbuzující, aktivní barva. Zahřívá, dodává energii, probouzí životní sílu. Podněcuje hluboké emoce. Je barvou krve, boje, zuřivosti, násilí, vášní, ale i lásky, odvahy a vůle. Dává energii první, kořenové čakře.

Hnědá je barva připoutaná k zemi. Klidná, teplá, vyzařuje z ní důvěrnost a prostota. Je spíš pasivní, zato pomáhá probudit zdravý rozum, schopnost stát nohama na pevné zemi. Ocení ji lidé, kteří potřebují získat jistotu a oporu ve světě, který jim připadá příliš ohrožující.

Černá je barvou tmy, nevědomí, smrti a smutku, alespoň v našem kulturním prostředí, kde je považována za negativní. Příliš mnoho černé může navodit stavy sklíčenosti, zhoršit citový i tělesný stav člověka. Ve spolupráci s ostatními barvami ale může působit jako ochranná barva, nejúčiněji v kombinaci s bílou, kdy vyrovnává polaritu lidem, kteří nad sebou ztrácejí vládu.

Černá a bílá v sobě obě obsahují celé barevné spektrum a jsou symbolem protikladů, které bez sebe nemohou existovat a nedávají smysl, nebo-li jinu a jangu. V různých kulturách se obě stávají symboly počátku i konce, zrození i smrti. Když je však smícháme, vznikne šedá, nudná barva - nebarva.

Bílá je barvou čistoty a nevinnosti. Dává sílu, je světlem, které očišťuje celou energetickou soustavu. Stabilizuje, posiluje, probouzí bdělé vědomí a tvořivost. Je bílým papírem, na nějž je možné namalovat cokoli - umocňuje působení barvy, s níž je používána.

Vydáno:   25. 07. 2007

Přečetlo:  3489 čtenářů



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)