Články

- Záhady a tajemno -

Oregonský vír (1)
Oregonský vír se nachází na pobřeží Sardine Creek (asi třicet mil od Grantova průsmyku). Už když se člověk blíží, zřetelně si všimne, že tu všechno není tak, jak by mělo být. Koně se začínají plašit, ptáci náhle mění směr letu a stromy rostou v podivných úhlech.

Vír je přibližně kruhová zóna s průměrem asi 55 metrů, která lehce kolísá v intervalu 90 dnů. Uvnitř tohoto kruhu stojí stará dřevěná bouda, která před sto lety sloužila jako mincovní zkušebna. Vliv víru byl však tak rušivý, že byla v roce 1890 uzavřena. Tehdy stála ještě na vršku, během času ale klouzala spolu s podložím vlivem přitažlivosti víru. Stojí tam ještě dnes, zborcená a zkroucená podivnými silami.

Člověk se cítí přitahován k zemi, jako by gravitace náhle zesílila. Zcela automaticky zaujme šikmé držení těla ve směru centra víru, aby vyrovnal přitažlivost. Když se ale skloní do opačného směru, cítí, jak tah neviditelných rukou ještě zesiluje. Kouř z cigarety se začne spirálovitě kroutit. Kulaté předměty se koulejí ke středu víru - ať už po rovině, nebo do kopce! - podle toho kde leží. Útržky papíru vržené do vzduchu se vznášejí ve spirálách jako cigaretový kouř. Je to nanejvýš podivné, a proto se místo stalo samozřejmě turistickou atrakcí.

Co by to vlastně mohlo být, nikdo neví. Věda musela kapitulovat, ovšem bez boje. Měřilo se, registrovalo, spektroskopovalo, zkoumalo a experimentovalo. Výsledek: nula! Nějakým způsobem jsou ve hře elektromagnetická pole, ale to nevysvětlilo vliv na každou hmotu. Jaká síla je odpovědná za to, že golfové hole, košťata a vycházkové hůlky, jsou v rovnováze, když jsou nakloněny o 10 stupňů, že 15 kg těžká ocelová koule visela na řetěze šikmo a jen s námahou se podařilo ji odtlačit od centra víru, to se vymyká jakékoliv představě, stejně jako otázka, jak to, že se uvnitř víru poblázní fotometry a kompasy.

I dnes se to stále ještě vymyká jakékoliv představě. Jisté je pouze to, že přírodní zákony jsou na tomto místě trochu jiné. Oregonský vír má ve vzdálenosti 45 mil, v Camp Burch v Coloradu ještě jednoho menšího příbuzného. I tam jednají podivné gravitační síly.

Související články: Oregonský vír (2)





Komentáře k článku...
Předmět:
Datum:
Jméno:
¤ hmm
5. 08. 2008 13:43
Setsu
¤ Optický klam ...
16. 07. 2007 15:10
KPUFO.CZ
¤ Znovu
25. 06. 2007 18:53
maulwurf
¤ Linky
25. 06. 2007 18:52
maulwurf
¤ re:maxipes
25. 06. 2007 12:20
Jarda
¤ pěkná pohádka...
24. 06. 2007 23:05
maxipes