Články

- Knižní novinky -

Vztahy bez stížností (Will Bowen)

Vztahy bez stížností
Will Bowen

    Jedno z důležitých mouder, které jsem si z této knihy vzala, bylo: „V duchu si neustále něco říkáme o druhých lidech. Stačí si to uvědomit, a objasní nám to všechny náročné a složité vztahy.“ Jo jo, tak jednoduchá věta. A jen si to přiznejte, autor má svatou pravdu. Většina našich naštvaností na lidi, dokonce často i závěrů, na kterých umanutě trváme, pramení z toho, že si něco o někom myslíme. Nebo alespoň domyslíme k faktům.

Ruku na srdce, je to tak skoro vždycky.

    Tak tohle bylo pro mě silné uvědomění a trefa přímo do mé slabiny. Ano, mám sklony dělat unáhlené soudy, vím to o sobě, pracuju na tom. A Vztahy bez stížností mi tímto přišly právě vhod. Už to nebylo jen o bičování se, a uvědomování si různých úhlů pohledu na lidi kolem sebe, ale Will Bowen mnoho toho, co v nás ve vztazích automaticky vyvolává negativní pocity a naštvanost, objasňuje. Ano, většina problémů s životem jako takovým, může pocházet ze vztahů s druhými lidmi. Báječné je, že samotný Will Bowen na to přišel až poté, co byla dlouho už na světě jeho první kniha Svět bez stížností. Jak jednoduché a prosté někdy pravdy jsou!

    Dokonce tak, že nejsou na první pohled vidět, protože hledáme pořád něco složitějšího, víc dávajícího smysl. A před námi křičí prostá pravda. A tak můžou začít roztávat ledy.

Můžeme se začíst do klenotnice lidských reakcí….

    A dozvědět se třeba to, že i ty agresivní projevy, naštvanost, pocit bezmoci, oběti - ač to jsou nesmyslné a bolestivé pocity, o kterých si řeknete, že to asi nikdo nechce prožívat dobrovolně - ty jsou pro mozek jako droba. Jsou uvolňující, jsou to staré známé koleje… stejně tak i různé stěžování si, ventilování svých problémů. Stěžování je vlastně zlozvyk, který tím, že ho provozujeme, ještě víc živíme.

    A je rozdíl mezi stěžováním si, ventilováním, jednoduše vířením vod, a mezi procesováním. Tedy chvílí, kdy o svém rozhořčení či problémech mluvíme, ale zároveň rozhovorem hledáme řešení. Všichni znáte lidi, kteří si stěžují, ale když jim nabídnete řešení, mají tisíc dalších důvodů, proč to řešení vlastně nechtějí.

    Tak, a můžu říct, že souhlasím s autorem. Druzí lidé jsou nám největším darem a největší učební lekcí. A my sami si můžeme u této knihy několikrát sáhnout hluboko do svědomí, uvědomit si, že i nenáviděný škarohlíd mám možná někoho, kdo ho miluje a vidí ho jinak. Uvědomit si, že sami sebe často podceňujeme a mluvíme o sobě špatně, čímž přivádíme druhé do rozpaků a prázdného plkání, nebo že ten, kdo se zeptá, může být za hlupáka pět minut, ale ten, kdo se nezeptá, za něj může být pak celý život.

    Kniha je skvělou mozaikou života, vztahů, reakcí lidí na vás, ale i vašich reakcí na druhé lidi. Mám pocit, že každý má nyní možnost si vytáhnout to své, že je to kniha, kterou můžete číst za rok a hledat a nacházet v ní zase zcela jiné odpovědi podle toho, v jaké životní situaci jste.
O autorovi:
    Will Bowen obohatil svět o program Svět bez stížností, který si získal miliony nadšených čtenářů. O knize se mluvilo v televizních pořadech, rádiích, fialové náramky, které nás udrží v nestěžovacím módu využívají i tisíce škol, firem a jiných organizací a upevňují tak pozitivní postoje v životě. O svém tématu autor také aktivně přednáší na nejrůznějších akcích a sbírá tak další zkušenosti.
Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2018, www.synergiepublishing.com

Vydáno:   05. 01. 2019

Přečetlo:  556 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Renata Petříčková



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)