Články

- Knižní novinky -

Kódování paměti (Lynne Kelly)

Kódování paměti
Lynne Kelly

Převratný pohled do životů starých kultur a na sílu lidské mysli

Tradiční aboriginské paměťové techniky, které odemykají tajemství Stonehenge, Velikonočního ostrova a starobylých monumentů po celém světě

Originální název: The Memory Code: The Secrets of Stonehenge, Easter Island and Other Ancient Monuments (2016)
    S pomocí tradičních australských domorodých písní objevila Dr. Lynne Kelly účinnou paměťovou techniku používanou našimi předky a domorodými lidmi po celém světě.

    Autorka při svém výzkumu zjistila, že tato prastará technika na zlepšení paměti stojí v pozadí tajemství velkých prehistorických památek jako Stonehenge, které se archeologové pokoušeli rozluštit po dlouhé roky. Menhiry celé severní Evropy, komplikované kamenné domy v Novém Mexiku, obrovské obrazce zvířat v Peru i sochy na Velikonočním ostrově… to vše sloužilo jako nejúčinnější paměťový systém, jaký kdy byl lidmi vynalezen. Umožňoval lidem z negramotných kultur zapamatovat si obrovské množství informací, které potřebovali k přežití.

    Kniha poutavou popisnou formou seznamuje čtenáře s tajemstvím staveb našich předků roztroušených po celé zemi a odhaluje složitost a krásu světoznámých monumentálních historických památek a jejich roli takzvaných paláců paměti, jak trefně autorka vystihla jejich význam. Kódování paměti navíc vysvětluje, jak můžeme tuto prastarou mnemotechnickou techniku našich předků využít k trénování své mysli.
O autorce:
    Dr Lynne Kelly je popularizátorka vědy a čestná docentka na La Trobe University v Melbourne. Po většinu života učí fyziku, matematiku, informační technologie a obecnou vědu na střední škole. Je autorkou populárně naučných knih o svých zkoumáních v oblasti paranormálních jevů, krokodýlů a pavouků. Začala studovat doktorát zaměřený na zvířecí příběhy původních obyvatel, což ji dovedlo až k úžasu nad tím, jak si předliterární kultury dokáží zapamatovat obrovské množství praktických informací, aniž by znaly písmo. Jednoho dne si při pohledu na Salisburskou pláň a na Stonehenge uvědomila, že tato myšlenka nabízí nový úhel pohledu na archeologická naleziště po celém světě. A tak začala vzrušující cesta vedoucí až ke Kódování paměti, její šestnácté knize.
Vydalo nakladatelství Anag 2018, www.anag.cz
ISBN: 978-80-7554-164-2 / 288 stran
Více o knize zde: Kódování paměti (Lynne Kelly)

Vydáno:   29. 11. 2018

Přečetlo:  576 čtenářů
Zdroj: http://www.anag.cz

Autor (vložil): Administrátor



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)