Články

- Knižní novinky -

Za oponu s Bárou Hrzánovou, nejen o její buddhistické duši

Za oponu s Bárou Hrzánovou, nejen o její buddhistické duši

    Možná už víte, že Bára Hrzánová je jednou z těch šťastných žen, které se setkali osobně s Jeho Svatostí Dalajlamou a v této knize, která je celá o této úžasné a neopakovatelné ženě, se mimo jiné přiznává, že ač je duší ráda v Himalájích, nikdy by se tam kvůli svým bolavým nohám nejspíš nevyškrábala a tudíž o tom ani nesní.

    Člověk si rázem uvědomí, že nemusí nikde být fyzicky, ale duší může tíhnout k naprosto čemukoliv. A přenést tu energii léčivých či silných míst právě tam, kde fyzicky jsme.

A to ona umí….

    Krásná kniha Richarda Ermla, divadelního kritika je směsí rozhovorů, myšlenkových reportáží a různých úhlů pohledů nejen se samotnou Bárou… a výsledkem je charismatický lidský dojem z člověka, nad kterým budete dlouho přemýšlet. Kde bere životní energii, jak neokoukaný a obrovský je herecký dar, který získala nejen po tatínkovi, ale i po své mamince?

Ona je opravdu jedinečná!

    Potvrdí to určitě milovníci divadelních prken. V knize s ní půjdeme do divadla nejčastěji. Její láska, její touha být s diváky v přímém kontaktu ji odvedla i od filmového natáčení a je to asi dobře. Člověk jako on se nehodí do komerčních seriálů ani filmů.

    Autor knihy proložil ty myšlenky a části rozhovorů životopisem, ze kterého je příjemně, no a někomu možná i nepříjemně, cítit čas, ve kterém se životní epizody Báry Hrzánové odehrávaly. Politiku neovlivníte, ta tady je vždycky, ovlivňuje to i obyčejné diváky, a zrovna herecká branže se jí do určité míry přizpůsobit musí. Kolegové, nálady v divadlech a trendy, tlačenky nebo známosti, nebo naopak - štěstí začátečníků. Tak tohle všechno se děje tam, kam divák nevidí. A vše si chtě nechtě v sobě mícháte s vlastními zážitky z dob minulých, protože se tu všude vznáší ten pel obecně a celospolečensky prožívaného.

    A do historie, kterou už zavál čas, časy předrevoluční, revoluční i ty dnešní… A nějak se mi začalo stýskat, když jsem to všechno četla. Po nadšení, po naději lepších zítřků, po změnách, ze kterých bylo tušeno něco lepšího, nebo v horším případě, něco zásadně jiného. Jak to dopadlo, všichni víme a zejména pro čtenáře, kteří prožili část této doby, bude tato kniha i svědectvím historickým, leč více než encyklopedickým, spíše emocionálním. A hluboce duchovním. S moudrostí, kterou může za sebou nechávat jen žena, která „umí být tak trochu chlap“, a která se umí na ledacos povznést.

Umění, které si musíme osvojit, chceme-li si život užít

    Jestli něco umí Richard Erml zachytit dokonale, tak to je atmosféra každé situace, kterou popisuje. Můžete ji zapomenout, ba dokonce můžete zapomenout i o čem Vinnetou dnešní doby je, ale rozhodně si zapamatujete ten otisk nálady, který ve vás zanechal. A fotografie to jen dokreslují. Černobílé, dokumentární, osobní, amatérské a náhodné i profesionální a v sériích. Vybere si každý. A každá dodává kousek lidskosti, možnost zahledět se Báře Hrzánové do očí a vidět tam celý svět.

Nejen ten divadelní, ale ten její.

Ona, žena, která není křehkou lesní vílou, ale… pořádnou ženskou, která si umí poradit.

A to by se někdy mělo vyučovat!
O autorech:
    Bára Hrzánová (1964) Absolventka DAMU, divadelní, filmová a rozhlasová herečka, muzikantka. Hrála na scénách Národního divadla, Divadla v Řeznické, Divadla Na zábradlí, Divadla Na Jezerce. Dnes ji můžeme vidět v Praze v Divadle Kalich a ve Viole. Vystupovala ve filmech Requiem pro panenku, Spiklenci vlasti, Už a v dalších. S inscenací Hrdý Budžes podle bestselleru Ireny Douskové objíždí již šestnáctým rokem republiku. Na vysoké škole založila kapelu Condurango, pro kterou skládá, píše texty, hraje s ní a zpívá. S hercem Radkem Holubem mají syna Tondu a fenku Pepinu.

    Richard Erml (1961) absolvent FAMU, divadelní publicista, kritik, dramaturg a autor šesti knih z prostředí Tibetu, Indie a pražské Libně (Zuzanka a tibetské velehory, Jidášovi bratři, Můj muž, má žena a další). Dlouholetý redaktor čtrnáctideníku Divadelní noviny, externista týdeníku Reflex. V nakladatelství Eminent vydal knihy Panker a já v hustým Ladaku a Tibetské nebe, peklo, ráj. S tibetoložkou Zuzanou Ondomišiovou mají syna Tashiho a pejska Berryho.
Vydalo nakladatelství Eminent, 2018, www.eminent.cz



Vydáno:   28. 11. 2018

Přečetlo:  537 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Administrátor



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)