Články

- Knižní novinky -

Tajná řeč stromů (Erwin Thoma)

Tajná řeč stromů
Erwin Thoma

    Vykročme na cestu poznání, vyzývá autor. Do světa jednotlivých stromů, jejich vlastností, které jsou tak jedinečné, až zůstanete s úžasem stát… a do světa lesů jako dokonalých organismů, jež mají své vlastní cykly a spolupracují ku prospěchu všech, kdož v něm rostou. No ano, netušila jsem, že stromy nerostou stále stejně, ale přizpůsobují se svému okolí, případně lesy rostou ve vlnách a jsou období, kdy odpočívají, nebo naopak se stahují, aby uvolnily prostor generaci nových stromů. A to všechno, prosím pěkně, bez zásahů člověka.

    Anebo… pamatujete si na tohle? Ještě moje babička to dělávala, větvičku ze smrku si pamatuju moc dobře, a fungovala!!!

    „Stojí-li jehličnatý strom náhle nahý a zbavený veškeré zeleně, lze proti obloze zřetelně vidět všechny jeho údy - větve, které od těch nejsilnějších rostou přímo k kmene, až k drobným snítkám, jež zase visí směrem dolů.

    Z dob svého lesničení jsem znal zvyk přibíjet na stěnu chalupy dlouhou větev zaschlého smrku. Připevnila se tak, aby se mohla volně pohybovat nahoru i dolů. Spolehlivě jako z barometru lze podle ní odečítat vysoký i nízký tlak vzduch i blížící se fronty špatného počasí. Celé hodiny předtím, než se náhlé povětrnostní zvraty ukázaly také na obloze, putovaly naše barometry z větví směrem dolů.“


A kdyby jen tohle…

    Když se pak autor v povídání dostává až do chvíle, kdy začal realizovat svůj sen stavět domy jen ze dřeva, odhalil, jaké psí kusy a výzkumy se dřevem prováděli. Některé je schopno odklonit i vysokofrekvenční záření, jiné je zase nehořlavé, nebo že není úplně jednoduché zjistit, které dřevo je odolné vůči zemětřesení a jak se vůbec takové testy dělají. Je to počteníčko pro každého. Pro milovníka stromů, duchovního života stromů, bylinkářství i praktika, lesníka nebo architekta a stavaře. Neuvěřitelná kniha, kde vidíte, jak stačí jedno nadšení pro kus lesa a dřevo - a vznikne nejen úžasný nápad technologie stavby domu, ale i přenádherné povídání, ve kterém je na každém slovíčku vidět, že autor hodně ví, hodně tuší, hodně prožil a hlavně ? miluje a prožívá to celým svým srdcem.
O autorovi:
    Ing. Dr. Erwin Thoma se narodil v roce 1962 v Rakousku, po gymnáziu se stal lesníkem a lesy studoval uprostřed tyrolského Karwendelu a své poznatky později využil k založení výroby domů ze dřeva káceného podle měsíčních fází. Má patent na domy HOlz100 a obdržel za tyto domy četná vyznamenání. Žije s manželkou a třemi dětmi v rakouském Goldeggu.
Vydalo nakladatelství Anch-Books, 2017, www.anch-books.eu

Vydáno:   09. 05. 2018

Přečetlo:  653 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Renata Petříčková



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)