Články

- Videa -

DAKOTA 38 - film v plném znění s českými titulky
DAKOTA 38 - dokument o indiánské cestě smíření
    Na jaře roku 2005 se Jimu Millerovi, indiánskému duchovnímu vůdci a veteránu vietnamské války, zdál vizionářský sen, ve kterém jel na koni po pláních Jižní Dakoty. Než se probudil, dojel na břeh řeky v Minnesotě a byl svědkem popravy svých třiceti osmi předků. V té době Jim nic nevěděl o největší masové popravě v dějinách Spojených států, která byla vykonána na vánoce roku 1862 z příkazu prezidenta Abrahama Lincolna.

    „Když máte sny, poznáte, že přicházejí od Stvořitele… Jako každý uzdravený alkoholik jsem se snažil uvěřit, že se mi nezdál. Snažil jsem se ho dostat ze své hlavy, ale byl to jeden z těch snů, které vás trápí dnem i nocí.”

    O čtyři roky později a vedený svým snem, Jim zorganizoval skupinu jezdců, kteří ujeli v zimě 550km dlouhou cestu z jeho snu z rezervace v Jižní Dakotě zpět do domoviny v Mankatu, Minnesotě tak, aby přijeli na popraviště v den výročí popravy. „Už nemusíme vinit bílého muže. Děláme si to sami. Prodáváme drogy. Zabíjíme své vlastní lidi. O tom ta jízda je, o léčení.”

    Tento mimořádný dokument je příběhem jejich cesty. Příběhem o bouřkách a vánicích, které museli vydržet, indiánských i neindiánských skupinách, které jim na cestě poskytly přístřeší a pohoštění a temné historii, kterou začínají uzdravovat.



Vydáno:   08. 02. 2018

Přečetlo:  841 čtenářů



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)