Články

- Knižní novinky -

Mystická Lenormand: Karty na celý den

Mystická Lenormand: Karty „na celý den“

    Říkalo se jí také „pařížská Sibylla“, madam krásná a vznešená, Mademoiselle Lenormand (žila v letech 1772 - 1843). Karty Lenormand patří k těm oblíbeným a dá se o nich směle říci, že kdo jim jednou propadne, ten u nich už zůstane. A jsou jiné, setsakramentsky jiné než všechny ostatní vykládací a tarotové. Nedají se ani v nejmenším porovnávat, protože jsou zcela jiným pokrmem na stříbrném talíři.

    A teď si představte, že je někdo, koho tyto karty dvacet let fascinují a pak dostane možnost o nich napsat knihu, do které vetká jak staré známé pravdy a pravidla těchto výkladů, tak i své zkušenosti a poznatky. Každá karta je pro Regulu Elizabeth Fiechter fascinujícím a mystickým zážitkem, což si myslím dala velmi hezky najevo právě v této knize. Už jenom předmluva jak autorky textu, tak i výtvarníka a prvních několik informací o lenormandkách obecně dává tušit, že tady držíte v podstatě poklady k celoživotnímu studiu a vášni.

Působí mysticky: Překonejte strach!

    Mívala jsem z lenormandek strach. Jsou přímé, jasné, nedají se obejít a jejich poselství je bez možnosti, jak do své budoucnosti sami zasáhnout a někam uhnout. Připomínaly mi cikánské karty, které stejným způsobem stanoví vaši nalinkovanou budoucnost a včil se tomu přizpůsob! Není cesty zpět, tvůj osud je dán!

    Tyhle karty na mne i po Mystické Lenormand stále působí přímým způsobem, ale díky zpracování od této autorky mám dojem, že tam přece jenom někde vzniká vůle pro různé způsoby výkladů. Nejvíce závazné jsou totiž ty kombinace, které možná znáte. Jedna karta má s druhou pevně daný význam a přes to vlak nejede.

    Regula Elizabeth Fiechter tvrdí a ukazuje, že ta vůle tam je. Vkládá čtenáři a novým vykladačům do ruky jejich vlastní intuici, kterou lze použít. Přiznám se, že pro mne bylo na dlouhou dobu, a stále ještě je, abych se oprostila od jednotlivých významů a vnímala kolem karet ještě něco jiného. Snad je to tréma? Strach, strach vystoupit z konvencí a znesvětit takové karty něčím jako je vlastní názor?

    No povím vám, že jsem u nich zažila opravdu nečekané a někdy rozporuplné pocity. Střídala se touha na ně nahlížet volně, jako na tarot… a touha zůstat věrná příručce a daným pravidlům.

Jaké informace vůbec ukáží? Ukáže čas….

    U tarotu většinou dokážu říci, jaké informace vám dá a jestli patří k těm, který se vám splní velmi brzy. Tady jsem ale zůstala často sedět o otevřenou pusou, a to doslova… co se týkalo minulosti, byly karty velice přesné. Velmi často totiž výklady jdou do minulosti. V příručce najdete několik typů výkladu od nejjednodušších až po složitější. A nejsilnější je asi „velký list“, který znáte i z cikánských karet, je to rozložení všech karet z balíčku, ve kterém potom hledáte svou osobní kartu a témata, která potřebujete řešit. A rázem se tu rozprostírá část minulosti za „zády“ osobní karty, a budoucnost, vpředu… Věci důležité nahoře i dole a co každá karta, to další pavouček informací přesně k ní. Co je nad ní, co vedle ní…

    Nesmíme se možná nechat zmást tím, že významy jsou zdánlivě jasné a přesné a „nejede přes ně vlak“. Občas jsem měla pocit, že ve spojení s jinými kartami říkaly něco jiného, než co jsem si potom přečetla v knížečce. Chce to hromadu času, který strávíte interpretací a pak další hromadu, kterou tomu prostě dáte, abyste viděli, co a jakým způsobem doopravdy přišlo a jakou roli v tom hrála informace, která se k této době vztahovala v lenormandkách.

    Symbolika, čísla, astrologie, vlastnosti a často i časové určení jsou potom zajímavými informacemi, které doporučuji si někam poznamenat. Snadno je přehlédneme nebo naopak se třeba na ty časové údaje příliš upneme, ale přehlédneme něco jiného. Třeba symbolické zvíře, které na kartě je také důležité, ačkoliv stojí v pozadí…

    Řeknu vám, je to dobrodružství s 36 kartami, které jsou každá jako tlustá kniha plná tajemství, mystéria, symboliky a netušených možností a kombinací. Karty, nad jejichž výkladem strávíte často celý den, a stále bude co objevovat

    Navíc ilustrace vnímám velmi jemně, něžně a měkce a asi jsou i jedním z důvodů, proč jsem se odvážila si tyhle karty vůbec vyložit. Jsou změklé, mají obroušené hrany těch přísných klasických lenormandek. Mají hlubší vhled do karty, takže Urbanu Tröschovi, výtvarníkovi, patří velký dík a poklona za ten úžasný zážitek, který dokázal zprostředkovat a úctu, kterou ke kartám zachoval v plné šíři!
O autorech:
    Regula Elizabeth Fiechter se narodila v roce 1953 a vyrůstala v Bernu. Již mnoho let žije v západním Švýcarsku. Vzděláním učitelka jazyků, diplomovaná andragožka, astroložka, žurnalistka. Věnuje se malířství a působí jako médium. Věštecké karty Lenormand ji fascinují již přes dvacet let.

    Urban Trösch, se narodil v roce 1954 v Curychu. Žije a pracuje od roku 1968 v Bernu. Je známý svými obrazy plnými fantazie, které maluje pastely a vaječnou temperou, a jeho díla jsou mezi soukromými sběrateli vysoce ceněna. Výstavy ve Švýcarsku i v zahraničí. Námět i pracovní postup je pro něj jako životní harmonie. Mystickou Lenormand namaloval podle zadání autorky.
Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2017, www.synergiepublishing.com



Vydáno:   09. 12. 2017

Přečetlo:  881 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Renata Petříčková



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)