Články

- Knižní novinky -

Konečně mám koně (Melinda Folse)

Konečně mám koně
Melinda Folse

    Konečně mám svého koně! Kniha je sice praktickým průvodcem splněným snem, pořízením a péčí o koně… ale zároveň je hluboce napojena na ženskou duši. A na plnění i jiných snů, na které - měly jsme pocit - že už je pozdě. Není. Koňský sen je ale snad nejvýraznější, typický… Tajemné a magické pouto mezi lidmi a koňmi se proplétá napříč civilizacemi, kulturami a generacemi. Nejvýraznějším a nejhlubším příkladem takového pouta jsou však vztahy, které vznikají mezi koňmi a ženami. Koně totiž mají úžasnou schopnost s naší psychikou navázat intimnější vztah.

    A tak kromě toho, že autorka sama hoří silnými city k těmto ušlechtilým zvířatům, zvolila toto téma a pojala ho lehce a s nadhledem tak, že i ten, kdož ví, že si toho koně stejně nikdy nepořídí, odejde po četbě této knihy příjemně naladěn, osvěžen, a především si v tom věku, před středním věkem, ve středním věku, uvědomí, že není všechno ztraceno a že vzít za tu možná poslední velkou šanci svého života, se opravdu vyplatí.

    A pořádně za ten provaz zatáhnout. Můžete si tam do života vtáhnout mnoho šťastných, naplněných let, která se s těmi mladými a naivními nebudou moci ani porovnat!

    Mnoho témat je věnováno ženskému sebevědomí. Tohle si třeba umím docela dobře představit. Jak u koně získat přirozenou autoritu? V tomhle jsou koně opravdoví a kdo ji doopravdy nemá, ten si ji nikdy nezíská. A téhle situaci, kterou autorka popisuje, se opravdu říká „křest ohněm“.

     „M Cormicková čekala. Moji spoluúčastníci čekali. A tak jsem se zhluboka nadechla, shromáždila svoje „vnitřní cosi“, soustředěně se zadívala klidně na plec a co nejrozhodněji k ní vykročila. Nepohnula se. Ani se na mě nepodívala. Kdyby ji to napadlo, nejspíš by zívla. Všichni se zasmáli.

    „Ukážu vám, jak to myslím,“ řekla McCormicková. Rozvážně se vydala ke klisně. Ta zvedla hlavu a udělala dva kroky do strany. Něco na její reakci nám vyrazilo dech. Bylo nám jasné, že kůň cítil změnu energie, která z McCormickové vyzařovala. Ještě jsem nevěděla, jak to získat, ale okamžitě jsem pochopila, že to, co klisnu přimělo se pohnout, je přesně tím, co schází mému životu.

    „Když ztratíte kontakt se svou základní osobností, ztratíte také možnost uvažovat a chovat se jako to, čemu říkám vaše vnitřní klisna,“ vysvětlila McCormicková. Pokud obnovíte tuto vnitřní sílu, vaše jednání bude mít dopad. „Dá vám to schopnost pohnout světem nejen v malém měřítku,“ upřesnila. „Nejde o agresi, ale o vnitřní autoritu. Musíte vědět jistě, kdo jste a co chcete, a s ničím menším se nespokojit.“

    „Když jim dáte jenom trochu šanci, koně vaše autentické já vyvedou na povrch a posílí je,“ tvrdí Linda Kohanová, autorka knihy S koněm mezi světy. „Jako kdyby čekali celé tisíce let, jen aby nás překvapili a připomněli nám, kým opravdu jsme - částečně asi proto, aby měl kdo ocenit, kým doopravdy jsou oni.“

Kým doopravdy jste?

    Říká se, že kůň je prověrkou vlastní duše. Zajímavé ale je, že jak v knihách od Lindy Kohanov, tak i v této, se nezbavíte neodbytného pocit, že to, co ve vás probudí kůň, sama o sobě víte, milá ženo! Víte přesně, jaká jste a jaká jsou vaše omezení, tmavé třinácté komnaty a komnaty vnitřních zranění i snů, které se podařilo nebo nepodařilo realizovat. Možná někdy stačí si jen přiznat vnitřní pravdu. Prožijete možná okamžik studu, jako se to stalo hlavní hrdince v předchozí ukázce, ale z této prakticky pojaté knihy opravdu načerpáte energii. Chuť nebýt tou ztracenou v davu, ztracenou ve ztracené generaci, ale dát se k těm, kteří aktivně hledají a pokoušejí se o změny. Protože Konečně mám svého koně vás naučí:

- Vyřadit ze života zbytečné věci
- Začít cvičit a pochopit tělo
- Vypořádat se se strachem

    No, a máte-li koně, tak se naučíte vybrat dobrou stáj, koupit dům, pronajmout stáj, naučit se řídit s přívěsem, naučit se vybrat dobré sedlo a vůbec - pro koňařky tu je spousta lákavého čtení a sem tam možná i něco, co ještě nevěděly a co je opravdu dobrou vychytávkou.

    KONEČNĚ MÁM SAMA SEBE - dalo by se říci na úplný závěr. Protože Melinda Folse se mimo lásky ke koním ve vás bude snažit rozhořet a vzplát i lásku k sobě samé.

    Je to opravdový průvodce splněným snem, ale nečekejte zázraky, ale pořádné mozoly na svých vlastních rukou. Od vidlí a lopat. A vykydat své stání - to budete muset v duši, i ve stání u svého koně.

Jak je to všechno na světě stejné, logické a propojené!
O autorce:
    Melinda Folseová je spisovatelka, editorka a copywriterka, která se posledních dvacet let snaží být ženou, co pomocí síly slova vytváří příběhy, které mění svět. Jako malá snila o koních, ale až o mnoho let později se odhodlala svůj sen konečně naplnit. Cestu za ním se rozhodla zachytit i v knize, kterou držíte v rukou. Jak sama říká, napsala ji, protože je to přesně to, co jí chybělo, když se chystala ve 45 letech zpět do sedla. Trochu osobních příběhů, trochu své svépomoci, ale hlavně spousta praktických informací.
Melinda Folseová žije v Texasu v USA se svojí rodinou, do které patří i dva koně, kteří jí každý den připomínají, co je opravdu důležité. www.melindafolse.com

Vydáno:   05. 04. 2017

Přečetlo:  655 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Renata Petříčková



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)