Články

- Knižní novinky -

Rok vědomého života (Gay Hendricks)

Rok vědomého života
Gay Hendricks

    Gay Hendricks vytvořil tuto knihu vlastně na popud jedné své čtenářky, která vyjádřila touhu mít něco, co by jí provázelo celý rokem, dalo jí to takový kurz uvědomělého a smysluplného života a to hezky na celých 365 dní. Autor tehdy slíbil, že se nad tím minimálně zamyslí. Uplynulo několik let a nejenže se zamyslel, ale také tuto knihu opravdu stvořil. Nyní ji máme v rukou v příjemném menší formátu, pěkně tlusťoučkou všemi těmi dny příštího roku - anebo vlastně, proč nezačít rovnou dnes?

    Už jen tento malý příběh, se kterým se autor svěřil, mi knihu, kterou jsem držela v ruce, zlidštil. Přiblížil a náhle jsem měla velké puzení si ji pročíst hezky den po dni.

    No, nezkoušejte to, je to za prvé velká nálož vědomostí, moudrosti a podnětů k přemýšlení a je tam toho za druhé opravdu kvantitativně tolik, že to vydá na celý rok. Hezky každý den jedno téma.

    V tomto článku zmíním dvě hlavní oblasti, kterým se autor především věnuje. Vztahům a seberozvoji. Okrajově i jiným tématům, ale po dočtení této knihy jsem měla komplexní pocit, že pokud bych se opravdu celý rok poctivě řídila jeho KURZEM navykání si na smysluplný život, a někdy to je opravdu práce v potu tváře, tak bych si velmi ulevila především ve vztahu k sobě samé, a i k ostatním. A to je vlastně na celém životě a pocitu ze svého života to nejdůležitější.

    Zachází k běžným věcem, ale věnuje se i těm, které jsou na hranici samotného vědomí existence. Na samém dně, na kterém se můžeme v životě ocitnout… To mne v tuto chvíli zaujalo asi nejvíce, protože o tom vypráví mnoho ezoterických knih. Ale jak těžké je toto udělat v praxi? Strašně!

„Otevřenost možnostem.

    Na konci románu Johna Steinbecka Hrozny hněvu sedí zlomená Róza Sáronská ve stodole - usmýkaná životem, vyhladovělá, chudá tak, že si to ani nedovedete představit, a bez špetky naděje - tak to aspoň vypadá. Zdá se, že už všechno vzdala a těžko jí to dávat za vinu. Pa se ale stane něco magického a zázračného. Lehne si vedle starce, který už málem umírá hlady, jemně přiloží jeho hlavu ke svému prsu a začne ho kojit. V okamžiku největšího odevzdání, kdy se zcela poddá děsivým silám vesmíru, které málem zničily celou její rodinu - záplavy, hladomor, krutost velkostatkářů - nachází odpověď. Září svou odpovědností k životu a vůči životům lidí, kteří se v tomto vesmíru ocitli v její blízkosti. Tuto záři nelze zastřít. V takových chvílích často myslím na čínské slovo, které znamená „krize“ a skládá se ze dvou čínských znaků: znaku příležitosti a znaku změny. V těch nejtemnějších dobách se můžete nejvíc otevřít změnám a novým možnostem, jestliže se odevzdáte úplnému bezvýhradnému vztahu se světem kolem sebe.“


    To je velká síla, vážení… Dokázali byste to? Pravdou je, že na takovém pomyslném a faktickém dně svého života se můžeme ocitnout ze dne na den, je to osudová rána, která si nevybírá. Ale také se to může týkat všech situací, ve kterých se už marně dlouho snažíme o výsledek, ale žádný výsledek se nedostavuje. Milion a jednu podobu má tato chvíle, kdy už nemáme sílu bojovat a odevzdáváme se čemukoliv, ať nás to klidně zabije… nebo zachrání, je-li to náš osud. Necháváme vše osudu.

Anebo vztahy… autor tu nakousl jedno velice zajímavé téma…

„Jak takové střídání sexuálních vztahů působí na vaše srdce?

    Viděl jsem v tomto případě používat následující příklad: vezměte si dva kousky lepicí pásky a přilepte je k sobě. Napoprvé drží dobře. Odtrhněte je a znovu přilepte. Tentokrát už nedrží tak pevně. Čím častěji je budete slepovat a zase rozlepovat, tím hůř budou držet. Promiskuitní sexuální život s mnoha partnery nejenže představuje obrovské zdravotní riziko, ale také může poškodit vaši schopnost vzájemné vazby. Zdůrazňuji, že se to týká promiskuitní sexuality a nemluvím zde o sexuálním životě v kontextu lásky, vzájemnosti a úcty.

Několik následujících dní budu probírat vědomou sexualitu…


    … slibuje autor a čtenáři se mohou těšit na první zářijové dny příštího roku, do kterých toto téma Gay Hendricks situoval. Je to vyšší škola lidských vztahů a pochopení především svých vlastních reakcí ve vztahu.

    Kniha Rok vědomého života je inspirativní blok na každý den. Příjemný malý formát, kniha tak akorát tlustá do ruky, že máte pocit, že opravdu něco držíte… a přehledné grafické roztřídění. Potěcha, povídání, rada, úkol… najdete tu prostě všechno, abyste se opravdu mohli hnout z místa. A navíc úsměv z toho, že autor vlastně splnil nápad jedné ze svých čtenářek…
O autorovi:
    Gay Hendricks je psycholog, spisovatel a odborník v oblasti osobního růstu a vztahů. Se svou ženou Katie je autorem více než 35 knih v nichž využívá své bohaté zkušenosti profesora poradenské psychologie. Vede workshopy, publikuje a je hostem v mnoha televizních pořadech (Oprah…) a na rádiových stanicích.
Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2016, www.synergiepublishing.com


Vydáno:   02. 10. 2016

Přečetlo:  882 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Renata Petříčková



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)