Články

- Knižní novinky -

Žít s lehkostí (Pema Chödrön)

    Víte co? Že i zlý pohled, pohrdavý úšklebek a odmítavý výraz tváře může škodit? Ubližovat a posilovat agresivní řeč těla? Asi to matně tušíme, přesto už málokomu dojde, že třeba něčím takovým škodí nejen tomu druhému, ale také sám sobě. Otravuje své myšlenky. Ono je to těžké. Život není jednoduchý a právě ona nejistota a strach, který nás dennodenně provází, často kompenzujeme odmítavým postojem ke světu jako takovému. A to, co jsem popsala v první větě je vlastně taková agrese vůči sobě samému.

    Kniha buddhistické mnišky Pemy Chödrön si s tím vším poradila velmi svérázným způsobem a autorka nám tu předkládá tři kroky, které když si uvědomíme a budeme na nich pracovat, tak se velmi zlepší nejen naše vnímání světa, ale také se nám otevřou jiné možnosit. Z jednoduchého důvodu - protože je uvidíme. Není to naučná psychologická příručka, není to ani úplně ezotericky ujetý text, kterého byste se museli bát. Je to něco mezi tím vším - spoustu termínů vychází z buddhismu, spoustu informací a závěrů vychází také ze samotného života a zkušeností autorky. Takže se připravte na takovou komorní jízdu s ženou, která svému učení opravdu zasvětila život. Nejsou jí vzdálené světské starosti, přesto jsem někdy měla pocit, že kdyby strávila život jako prodavačka za pultem nebo dělnice u pásové výroby, tak by mluvila jinak. Ona prostě měla štěstí a mohla se v životě věnovat onomu „objevování krás života“ a cestě, o kterou se nyní může dělit. A mnohé z toho nám opravdu může vylepšit život, změnit úhly pohledu na své vlastní žití a třeba i dodat odvahy ke změnám, které můžeme udělat, ale… bojíme se….

    Co když se teď stane tohle? Co když se teď stane tamto? Rozproudíme v sobě intenzivní duševní činnost. Do svého útěku od příslušného pocitu zapojíme tělo, řeč i mysl, což daný pocit pouze posiluje a posiluje a posiluje.

    Této zvykové odezvě můžeme čelit, jestliže se cvičíme v duchapřítomnosti, tedy bytí přítomni duchem. Jistá žena, která zná postřeh Jill Bolte Taylorové ohledně devadesátisekundového působení emocí, mi v dopise popsala, co dělá, když se dostaví neklid. Píše: „Prostě si dám minutku a půl pauzu.“

    A osobně bych řekla, že právě tohle je to typické, do čeho padáme ve stresu, ve stavech velké vyčerpanosti ať už psychické, nebo fyzické. Co určitě autorce nemohu vzít, je její schopnost vniknout do lidské duše a rozpoznat tam škodlivé vzorce chování a myšlení. A to bez ohledu na to, jestli si ty vzorce stokrát sami v sobě obhájíme, protože v tuhle chvíli nemůžeme dělat nic jiného… než být rozčilení, závistiví, naštvaní, unavení a smutní. Ano, v tuhle chvíli ano. Ale pracujme s touto emocí, nechme si ji jako informaci a nenechme se jí pohltit a stáhnout na dno.

    A právě to jsou drobné rady, které tady autorka rozvíjí a přináší také tři kroky, tři sliby sobě samým, díky kterým se nám to může lépe povést. Lépe se srovnat s nejistotou, kterou život nese, lépe v ní plavat, rozeznávat možnosti, které nám přináší a které často nevidíme. Zachovat klid, vyrovnat se s bolestí a jít dál. To jsou umění, která jsou nesmírně důležitá, ale přesto je tak těžké se je naučit. Protože bolí. Protože nás vyhazují ze zdánlivé pohody, kterou však zaměňujeme s leností. S leností se sebou něco udělat. Ano, stokrát jsem se u této knihy červenala, kterak jsem duševně a duchovně líná. Ale také jsem už ochutnala tu chuť vítězství, kdy člověk zvítězí nad smutkem a strachem a emocemi, a vydá se dál. Utře slzy a vydá se dál… Je to neodolatelná chuť.

    Tato kniha Žít s lehkostí, umí tuto chuť dodat a já věřím, že každému, kdo si ji přečte a bude mít pocit, že autorka si s ním právě dala dobrý čaj v nějaké rajské zahradě a u toho mu promlouvala do duše, bude cítit tento text ku svému prospěchu.
O autorce:
    Pema Chörön je buddhistická mniška a žákyně Chögyama Trungpy rinpočeho, jednoho z nejvlivnějších buddhistických učitelů 20. století. V současné době působí jako představená a učitelka v klášteře Gampo Abbey na ostrově Cape Breton v kanadské provincii Nova Scotia, prvním tibetském klášteře určeném pro obyvatele Západu. Z mnoha inspirujících knih, které napsala, vyšly v nakladatelství Synergie například tituly Jak meditovat a Místa, která vás děsí.
Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2016, www.synergiepublishing.com

Vydáno:   20. 08. 2016

Přečetlo:  914 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Renata Petříčková



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)