Články

- Kurzy, Akce, Semináře -

MÉDIA vs. REALITA - Milan Vidlák
    Média ovlivňují život každého z nás možná víc, než si uvědomujeme. Sdělovací prostředky, jak se jim také říká, zejména ty v západním světě, samy sebe často označují jako „hlídací psy demokracie“ nebo si dávají přívlastky jako „svobodné“, či dokonce „seriózní“. Ať už jde o noviny, časopisy, internetové portály, rozhlas nebo televizi, oslovují masově veřejnost, které slouží jako hlavní zdroj informací o tom, co se děje doma či ve světě. I proto si mnoho lidí dodnes myslí, že jejich úkolem je veřejnost informovat, a že když to bylo v televizi, musí to být pravda.

    Jenže jak již zřejmě tušíte, už název mojí přednášky Média vs. realita ? jak číst mezi řádky a nebýt manipulován naznačuje jistý rozpor. Rozpor mezi tím, co se píše nebo vysílá především v mainstreamových médiích, a co se doopravdy děje doma i ve světě. Tento nesoulad vnímá stále víc lidí, kteří tuší, že s nimi masmédia nehrají čistou hru, a při jejich sledování často kroutí hlavou, rozčilují se nebo se rovnou popadají za břicho, případně je rovnou ignorují.
Nevěřit všemu, co se nám předkládá, je prvním předpokladem úspěchu. To ale nestačí.

    Důležité je totiž snažit se porozumět tomu, jak věci fungují, pochopit principy informačního světa, naučit se číst mezi řádky a vyznat se v proudu informací, které se na nás valí, tak, abychom nebyli tak snadno manipulováni, a pokud možno zůstali alespoň trochu v obraze.

    Na médiích je totiž ještě zajímavější než to, co se v nich píše, spíše to, co se nepíše. Samozřejmě, pokud významný vydavatelský dům vlastní oligarcha (v Česku vlastní všechna hlavní vydavatelství oligarchové), bylo by naivní domnívat se, že jeho plátky budou informovat o tom, jaký je to darebák. Pokud naopak budou informovat o nějakém jiném darebákovi, je třeba si položit otázku proč, případně proč zrovna teď. Vždycky je třeba podívat se, odkud vítr fouká.

    Pak tu máme ale další, ještě zásadnějšírozměr mediální manipulace.„80 až 90 procent toho, co čtete v médiích, vychází z oficiálních míst. Myslím, že jsou novináři rádi součástí této hry, a proto konvenční názory jsou ty nejlepší názory,“ říká profesor Melvin Goodman, bývalý analytik CIA.

    Pamatujete ještě, jak začala třeba válka v Iráku? To nám mainstreamová média najednou začala podsouvat historku o tom, kterak Saddám Husajn ohrožuje svět chemickými zbraněmi. Mělo to jeden háček - žádné chemické zbraně neměl a důkazy byly kompletně vymyšlené. Stejně jako zbytek příběhu. „Zpravodajství 24 hodin denně, a to především, je systém, který je nejsnazší zmanipulovat,“ říká zahraniční reportér BBC v letech 2000 až 2006 Rageh Omar, jenž byl jedním z žurnalistů, kteří reportovali o příjezdu Američanů do Bagdádu coby o osvobození a jejich vítání davy Iráčanů. Později vyšlo najevo, že Iráčanů bylo u svržení Husajnovy diktatury sotva tolik co novinářů. Rageh Omar později přiznal: „Ne, opravdu jsem nedělal svou práci tak, jak bych měl. Všechny kamery vysílající živě byly na balkonu hotelu Palestina. A to byly jediné události, které mohly vidět z pádu Iráku. Byla to jen událost připravená pro televize.“

    Takhle nějak funguje mediální propaganda. A právě o její všudypřítomnosti, o jejích sofistikovaných principech a o tom, jak mediální manipulaci rozpoznat, jak se jí ubránit, proč jsou média schopna tvrdit, že černá je bílá, proč nepíšou o tom, co je důležité a co by lidi zajímalo, jak se tvoří virtuální mediální realita a jak se z toho všeho, co se do éteru valí, nezbláznit, vám coby zkušený novinář, který se v tom kolotoči točí již dlouhá léta, trochu povyprávím… Těšit se samozřejmě můžete i na pár zákulisních historek...

Milan Vidlák, šéfredaktor časopisu Šifra

    Autor je zkušený český novinář s desetiletou praxí ve velkých médiích jako Lidové noviny a Mladá fronta, kde pochopil, že aby mohl psát svobodně a bez cenzury, musí si založit vlastní časopis. Nejprve spoluzakládal časopis Vědomí a poté založil vlastní časopis Šifra, jediný necenzurovaný měsíčník na českém trhu, který si klade důležité otázky: Jak převzít zodpovědnost za vlastní život? Jak funguje systém? Proč nejsme zdraví a šťastní? A jak z toho ven?www.casopis-sifra.cz

    Tato přednáška se uskuteční v rámci festivalu Miluj svůj život v Praze v pátek 11.3. od 15.00 hod. Více k celé akci na viz zdroj.

Vydáno:   17. 02. 2016

Přečetlo:  1030 čtenářů
Zdroj: http://www.ezotera.cz/ano

Autor (vložil): agentura ANO



( Sekce Kurzy, akce, semináře není zahrnutá do diskuzí, má strukturu pouze informační )