Články

- Knižní novinky -

Zánět, skrytý zabiják (David Frej)

    Jednoduchý je objev MUDr. Davida Freje. Zcela logická pravda, kterou znali staří lékaři a východní medicína. Kterou klasická medicína někam zašlapala, protože je nepohodlná. Jakýkoliv chronicky udržovaný zánět v těle je skvělou živnou půdou pro „civilizační nemoci“. Vliv na zánět v těle má mnoho věcí, které tu autor dopodrobna popisuje, ale mezi nejvýraznější patří samozřejmě to, co doporučoval už Hippokrates (jen se to jaksi raději zapomnělo)… STRAVA.

    Když celý obsah této knihy zjednoduším co nejvíce, tak si tu prostě uděláte dotazník, který zjistí, jak moc jste ohroženi nebo trpíte chronickým zánětem v těle. A pak je tu spousta různých cest, změn, doporučení. Lehké změny v jídelníčku (třeba jen si dávat pozor na to, co kombinujeme - nekombinovat maso se sýry nebo jídla slaná se sladkými, nezapíjet sladkou limonádou slaný oběd apod)… a několik podpůrných bylinek, vitamínů nebo potravinových doplňků dokáží zázraky. Je to jídelníček a doporučení, která mají co nejvíce ulehčit trávení, zregenerovat nejen žaludek, ale i to,co nevidíme - střeva. Drážděná střeva, střeva neustále zahlcována toxickými produkty z trávení šílených kombinací jídel se stávají pro tyto toxiny propustná a ty potom jednoduše řečeno, přechází do krve a do dalších orgánů, ovlivňují naši imunitu a nakonec i psychický stav. Ona vlastně i deprese nebo stavy úzkosti jsou ukazatelem toho, že v našem těle je něco špatně. Že nefunguje, jak má.

Ozdravný jídelníček i drobné tipy

    MUDr. Frej v knize doporučuje 4 - 6 týdenní program, který by měl tělu ulevit. Sada nejrůznějších doporučení pomůže odlehčit tělu a případně vám samotným poté určit i alergeny z potravin, které vám dělají zle. A opět, jako u všeho, i tady se můžete držet doporučení přesně, nebo si vybrat jen ta (případně upravit i délku svého ozdravného programu), podle sebe. Celá kniha je potom souhrnem doporučení nejen ohledně stravy, ale také ohledně pohybu, meditací pro zlepšení duševní rovnováhy, eliminace zplodin kolem sebe (kouření, kosmetika, zplodiny při topení…), životosprávy a třeba se i dívá do minulosti, co je příčinou intolerance některých potravin. Kromě předčasného zavádění lepku do potravy to může být i předčasné narození, nízká porodní váha apod. Jsou to drobnosti, o kterých popravdě nevím, jestli je alergologové berou v potaz. Doufám, že ano. Jsou to velmi důležité ukazatele.

    Fascinovalo mne - a to byl pro mne strhující faktor knihy - jak pečlivě autor probral svět kolem nás, naše zvyky. A někdy to jsou zajímavé věci, i když - zcela logické. Jedno letní téma, každý už ví, že klimatizace v sobě skrývá riziko „špíny“ a plísní, které se šíří stále dokola do vzduchu, protože pro dobrou funkci nemůžeme větrat a obměňovat vzduch. Ale…

    „Dlouhodobý a pravidelný čas strávený v klimatizovaných místnostech snižuje schopnost tolerance horka. Přechod z chladné místnosti do horkého prostředí může vyvolávat zdravotní potíže, snadné přehřátí organismu, nemoci srdce apod. Kondenzací vzduchu se v klimatizačních jednotkách množí mikroorganismy a plísně, které se šíří v místnosti. Suchý vzduch v klimatizovaných místnostech vysušuje nosní sliznici a umožňuje virům, aby se pomnožily. Tím klimatizace podporuje zánět v těle a výrazně se zhorší alergie, astma a další nemoci.“

Jak prosté.

Šance vzít zdraví do svých rukou!

    Popravdě jsem tuto knihu využila opravdu prakticky. Vzala jsem si sešit a vypsala si všechno, co mi z programu této knihy vyhovuje. Co chci změnit a co jsem schopna změnit a do svého jídelníčku a životního stylu (případně jaké přípravky a bylinky ) zařadit nyní nebo s postupujícím časem. Každá změna, byť malá, se počítá. Není to jen kniha plná teorie a mentorování, ale zcela reálně použitelný návod, který po nás nechce zázraky, ale zcela drobné změny… kterými se postupně k zázrakům propracujeme.

MUDr. David Frej

    Po ukončení studia na lékařské fakultě v Praze pracoval několik let jako internista. Přírodní medicínu a výživu studoval v USA, v Rakousku a v indické Puně. Ve svém centru se zabývá vlastním léčebným systémem propojujícím léčbu zánětu a s ním souvisejících chronických nemocí, výživu, biologické rytmy a detoxikaci organismu. Pravidelně přednáší, pořádá semináře a publikuje články v měsíčníku Regenerace.

Vydalo nakladatelství Eminent, 2015, www.eminent.cz

Vydáno:   19. 06. 2015

Přečetlo:  1685 čtenářů



Komentáře k článku...
Předmět:
Datum:
Jméno:
¤ Knížku jsem
20. 06. 2015 18:47
Grush