Články

- Knižní novinky -

Vitamíny a stopové prvky pro zdraví (Andreas Jopp)

    Zajímavá je tato kniha už z toho důvodu, že velmi podrobně probírá účinky jednotlivých vitamínů a minerálů na lidský organismus. Z tohoto úhlu pohledu je to kniha precizní a dokonale zpracovaná. Co mi ale chybí, jsou přirozené zdroje těchto vitamínů a neustálé opakování faktu, že z přirozených zdrojů nelze získat někdy ani preventivní, natož pak léčebnou dávku potřebných látek. Budiž. Když tedy zůstanete u názoru Andrease Joppa a půjdete si pro ony vitamíny do lékárny, může se váš zdravotní stav změnit k lepšímu. Jsou ale dostupné v ČR? Chvílemi je kniha velmi bojovná, mířící…vlastně nevím kam? Je toto pravda?

    „ Vlastní import vysoce dávkovaného cenově výhodného vitamínu C z USA se nevyplatí. Bude zničen německými celníky nebo odeslán zpět na vaše náklady, protože konečný spotřebitel nesmí importovat žádná léčiva. V rámci EU naproti tomu už neexistují žádné celní kontroly, proto je objednávka amerických produktů např. z Holandska bezproblémová. Když přijíždíte z USA a přivážíte si více „zahraničních léčiv“ (vitaminů) než pro vlastní spotřebu, mohli byste mít problémy kvůli „uvedení zahraničních léčiv do oběhu“. V každém případě vám celníci zabaví množství, které přesahuje osobní potřebu.“

    Dozvíte se tu třeba i to, že silněji dávkovaná a více koncentrovaná léčiva (vitamíny) můžete v lékárně požadovat na objednávku, protože nesmí být na skladě, natož pak na pultě. Ale na vlastní žádost pak dodání trvá dva až čtyři dny. Popravdě řečeno, je to kniha, která spíše nějak popisuje realitu farmaceutického průmyslu a snad i výhod z vitamínově podvyživených obyvatel pro farmacii a medicínu, pro zdravotní pojišťovny, než že by to byla kniha, ve které bych se dozvěděla něco o Vitamínech a stopových prvcích. Pořád se dokola vracím k tomu, že mi prostě chybí ten základ - přirozené zdroje. Dobrá, takže životní prostředí je zničeno, ovoce a zelenina zdaleka neobsahuje to, co by měla, maso je kontaminováno antibiotiky, všechno se ničí buď skladováním nebo varem - ale co tedy máme dělat? Jít do lékáren a požadovat přípravky, které autor doporučuje?

    Přesto ale tato kniha je zajímavým pojednáním plným různých odkazů na výzkumy. Byť jsou z drtivé většiny německé a celý ten vzorek obyvatel, se kterými autor pracuje je v Německu, není to příliš vzdálené pro české luhy a háje.

Kniha však vyniká:

    I přesto, co jsem výše napsala, považuji tuto publikaci za zdařilou z několika důvodů:

- Je psána velmi čtivě, což je opravdu heroický výkon v tomto tématu plném faktů

- Graficky je rozdělena tak, že se v ní snadno orientujete, tabulky se základními informacem apod.

- Může posloužit i jako jednoduchý domácí lékař, protože zcela jasně spojuje nedostatky vitamínů s určitými nemocemi. Můžete si tady podpůrně dohledat další informace týkající se samoléčení nebo vlastní diagnostiky.

    Pro mne to třeba zůstane jako jedna z těch vedlejších knih, kterou otevřu pokaždé, když se udu chtít dozvědět něco víc o vitamínu B nebo vitamínu E, či něčem podobném, co zrovna budu akutně řešit ve svém životě.

O autorovi:

    Andreas Jopp je německý odborník na výživu, který publikoval více než 200 odborných článků na téma anti-aging a zdravý životní styl. Napsal i knihu o tom, jak se zbavit závislosti na nikotinu za 30 dní a na toto téma vede i on-line kurzy. Co se mu v této knize určitě podařilo, je dostát svému mottu - mít své texty čtivé a strhující, nenudné a zábavné a zároveň podložené množstvím relevantních informací. Své knihy píše na základě dlouhých rozhovorů s odborníky a na základě vlastních zdrojů z knih a odborných prací.
Vydalo nakladatelství Eminent, 2015, www.eminent.cz

Vydáno:   11. 06. 2015

Přečetlo:  1058 čtenářů



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)