Články

- Knižní novinky -

155 receptů gurmánské živé stravy (Růžena a Andreas Wegener)

    Přechod na živou stravu může být vnímám také jako přechod na zcela jiný odlehčený způsob myšlení, k přibližení se své vlastní duši a podstatě svého těla. Je to nádherný a velmi příjemný „vedlejší“ účinek živé stravy. Tito dva autoři, Růžena a Andreas Wegenerovi, navíc vystrojili v této knize doslova gurmánskou hostinu.

155 úžasných obrázků, které jen ochutnat, jak jsou detailní

155 jednoduchých receptů

    A mnoho inspirace, když si to všechno nějak smotáte v hlavě a začnete vymýšlet své vlastní variace.

    Ať už jste zastánci a příznivci živé stravy, nebo s ní jen občas koketujete, toto je kniha, která za prvé všechno znovu od začátku naučí v kostce a velmi přehledně, a za druhé tipy na některé vybrané lahůdky jsou právě tím, co je na raw food tak špičkové.

    Kapitoly věnované dezertům, zmrzlinám a sladkým i slaným smoothie jsou těmi nej nej nej. Dorty a zákusky k nerozeznání od těch obyčejných, mnohem méně zdravých, že? A také variace z rostlinné stravy na mléko, na pečivo… raw chlebíky a krekry, ba i sušené palačinky či základy pod pizzu jsou fascinující samy o sobě.

    Zjistila jsem, že je to vaření jednoduché, recepty nezaberou velkou přípravu, pokud nepočítám třeba předchozí namáčení či poté sušení v sušičce či na slunci. Je to zábavné a hravé. Podněcující k novému přemýšlení a zcela jinému kuchyňskému přístupu. A to mne baví!

    A faktem je, že opravdu stojí za to, raw food vyzkoušet. Můžete se vrhnout do náročnějších jídel. I když jak tu autoři správně říkají, jejich gurmánská kuchařka je náročná, ale spíše finančně, než nějak na práci či čas strávený v kuchyni. Ingredience, které používá a ze kterých se třeba nejčastěji tvoří ty báječné dorty jsou cenově náročnější (kešu oříšky, makadamové ořechy nebo avokáda apod..). Tvořit lze i s levnějšími variantami, třeba takové makové mléko je naprosto úžasné a podle mne třeba chuťově předčí to mandlové.

    Za mne je to kniha, která rozhodně obohatí každého, kdo touží nějak odlehčit svému tělu a potažmo i duši. Ta úleva je tam obrovská.

A mimochodem, tato pravda je stokrát pravdou:

    „Nejprve je zajímavé si uvědomit, proč vlastně jíme? Jíme vždy pouze když máme hlad a chceme si udržet dostatek energie nebo jíme často spíše z nudy, kvůli milostnému trápení, z frustrace v důsledku zatlačování emocí, k potlačení stresu, ze společenských důvodů, pro potěšení nebo protože nás rodiče učili vše dojíst a nenechávat zbytky?

    Jak vidíme, jedná se často o náhradní uspokojení. U těchto případů je třeba se tématy zabývat a zpracovat je, uvědomit si je a pochopit, proč opravdu jíme v daný okamžik. Když jsme v práci a sníme za den hromadu sladkostí, zamyslíme se, proč jich jíme tolik? Měli bychom bez nich hlad? Jedná se o něco, co si někteří z vás již uvědomují nebo teprve uvědomí. Zeptejte se klidně sami sebe, proč sáhnete po jídel, proč zrovna v tu chvíli chcete jíst? Když sedíte večer před televizí a před sebou máte sáček chipsů, napadlo vás „proč“? Ptejte se, proč chcete právě teď otevřít tento sáček chipsů. Určitě u některých z vás vyplavou na povrch velmi zajímavá témata. Nejde o žádné zakazování, ale o nabádání k uvědomění si tohoto impulsu. Jen stačí, když se nad tím zamyslíte.“

    A úžasné je, že pokud právě s tímto stylem přejídání nebo „zbytečného jedení“ bojujete, raw food dokáže tělo vrátit do takové pohody, že podobné nepříjemné a těžké myšlení (nejen na chipsy) bude za několik dnů nebo týdnů pryč.

O autorech:

    Růžena a Andreas Wegenerovi žijí společně v Německu, kde si pěstují na vlastní zahrádce většinu svých plodin. Růžena je od roku 2009 vitariánkou, předtím byla vegetariánka a pak veganka. Tvrdí, že vitariánství podle ní přináší do života člověka klid a pochopení prapodstaty lidského bytí. Tato osvětová kniha je výtečným počinem už jen proto, že přibližuje a ukazuje gurmánskou tvář syrové stravy.

Vydalo nakladatelství IFP Publishing, 2015, www.ifp-publishing.com

Vydáno:   09. 06. 2015

Přečetlo:  1027 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Renata Petříčková



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)