Články

- Knižní novinky -

Skrytá spiritualita muže (Matthew Fox)

    „Na života běh se můžeme podívat i ve světle toho, jak v nás Otec Nebe a Matka Země stále znovu vstupují do posvátného svazku. U malých dětí je to jasné a nekomplikované. Předpokládáme, že se matčina bradavka vejde mezi rty kojence - a taky že ano! Matka pečuje o dítě, krmí ho a svírá v náručí, otec dítěte usměrňuje a chrání ho, každý z nich se o něj svým způsobem pečlivě stará, poskytují mu pevnou střechu nad hlavou, vytyčují mu hranice, učí ho žasnout a žít na této planetě. V dětském věku opouštíme domov a podnikáme výpravy do světa dvorků a parků, městských ulic a jezer, abychom si tam hráli. Nebe i Země k nám svým jazykem promlouvají v horkých letních dnech, v mrazivých zimních dnech, v jarních dnech, kdy se vše plní mízou, i v poklidných dnech podzimu. Cítíme, že k nám promlouvají i skrze naše kamarády a vrstevníky, kteří nás motivují a učí. Nebe a Země s námi komunikují bez ustání. Otázka je jen, zda nasloucháme.“

    Tak takhle to nějak začíná. Celý pocit, který si z této knihy odnášíte. Jako vajíčko, které se ještě nevylíhlo, ale už jen a pouze tušíte malou prasklinku, ze které se za chvíli něco vyklube.

Vyklube se za 400 stran

    Více než 400 stran se vám z tohoto tušení, z tohoto malého vajíčka jakési předtuchy věcí příštích vyklube. Nebude to rozkošné kuřátko ani roztomilá kačenka, nýbrž pěkně obrovský, gigantický dinosaurus se vší hrůzou, která z něj jde. Logicky. Mužská energie je obrovská, tak obrovská, že když zůstane nezkrocena, neovládnuta duchovní silou a moudrostí muže, dopadá to na světě… no, abych tak řekla… tak nějak, jak to je nyní. Stačí si pustit televizi a okamžitě vám musí být jasné, že zpravodajství nevede křehká cituplná bytost, ale něco,co je nadupáno udupanou agresivitou od palců na nohou do konce každého vlasu. Je zvláštní, jak autor dokázal propojit v úžasné čtení názory jiných známých autorů, rozhovory s muži, se kterými se ve své praxi i v běžném životě měl možnost sejít a vše doplnit historickými fakty a svým vlastním názorem. Vzniklo tak deset různých archetypů mužnosti, které ve své duši muž skrývá.

    A také žena - protože i ženy v sobě mají každá kus mužské energie. Jako tarotovou milovnici mne velmi zaujala metafora Zeleného muže, takového císaře, krále pentaklů, muže, který rozvíjí a plodí, opatruje, je vousatý, vrostlý ve stromech a snoubí se se stejnou ženskou pečující energií. Zaujala mne pravá podstata mužů lovců a sběračů a jak právě v tomto pokřiveném světě se onen „lov“ stává pro společnost přítěží. Ať už dík těm, kteří opravdu loví (třeba takový lov moci, zejména té nad lidmi, nad společenstvím, nedejbože nad celými územímí) nebo těmi, kteří tento svůj pud museli z mnoha důvodů potlačit. Pak vznikají psychózy, nezdravé chování, agrese, která dosahuje často až obludných rozměrů. Pravda, byla bych tu hodně dlouho, než bych vypsala, co všechno mne v této knize zvedlo ze židle nebo mne naopak příjemně uhoupalo k téměř meditačnímu klidu…

    Ale tohle si musí každý najít sám. Za mne je to kniha, která výtečně zpracovala téma, jež se v poslední době objevuje v různých souvislostech. Matthew Fox tomu dal trochu jiný úhel pohledu, snažil se být komplexní a čtivý, což se mu myslím podařilo. V knize bylo opravdu jen pár chvilek, kdy jsem se nudila nebo nechápala či toužila zrovna tuhle stránku přeskočit.

    Skrytá spiritualita muže by měla každého nabít energií. Energií dítěte, které se ještě umí dívat na svět rozšířenýma očima a srdcem. A energií muže, který umí přestoupit tu pomyslnou hranici dospělosti a stát se zodpovědným a schopným nést břemeno svého kmene a překračovat bolest.

O autorovi:

    Matthew Fox byl třicet čtyři let členem řádu dominikánů. Věnoval se pedagogické činnosti, která akcentovala především spiritualitu. Kardinál Ratzinger (pozdější papež Benedikt XVI), hlavní inkvizitor katolické církve a vedoucí Kongregace pro nauku víry, ale vyloučil Foxe z řádu a celý jeho učební program zastavil.

    Dnes Fox vyučuje na Academy for the Love of Learning v Santa Fe v Novém Mexiku v USA. Je členem týmu, který usiluje o vytvoření nového vzdělávacího programu pro městskou mládež. Je autorem dvaceti osmi knih a žije v Oaklandu a Kalifornii. Jeho webová stránka je www.matthewfox.org.

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing 2014, www.synergiepublishing.com

Vydáno:   28. 05. 2015

Přečetlo:  1045 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Renata Petříčková



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)