Články

- Knižní novinky -

Zóna úspěchu (Gay Altucher)

    Gay Altucher objevil velmi zajímavý psychologický fenomén. Každý z nás má určitou „horní mez“, za kterou se nám žije tak těžce, že raději sami sobě podrazíme nohy, abychom se dostali zpátky do své průměrnosti a zajetých kolejí. Možná to nazýváme smolařstvím nebo něčím jako „ty vždycky všechno zkazíš!“ Proč? Protože jsme tak byli vychováni, protože máme skrytý strach, ale většinou vůbec netušíme, že za prvé takovou mez vůbec máme a za druhé, co je její příčinou. Ničení našeho štěstí, vlastní rána do zátylku, když se začínáme rozhlížet po šťastných a zelených loukách - a to platí nejen v pracovní oblasti, ale také v lásce. Tato kniha je tedy nejen o pracovním úspěchu, ale i o osobním úspěchu.
    Ono totiž i v lásce je to obtížný úkol a ona Zóna úspěchu je i o láskyplném vztahu. Tuto sebedestrukci jste v životě jistě poznali buď sami, nebo ve svém okolí.

    „V každém případě jde o krajně obtížný úkol. Důvod je dvojí: za prvé jen hrstka z nás měla možnost poznat zdravý vztah a zadruhé platí, že vybudovat zdravý vztah je evolučně nová výzva. Prvních pár milionů let v evoluci člověka byl vztah mezi dvěma lidmi definován potřebou přežít a komunikace se omezovala jen na vrčení. Myšlenka, že účelem vztahu mezi lidmi je spokojenost, upřímné sdílení, komunikace a vzájemná oddanost, je pro nás relativně nová. Každý, kdo se vydá na cestu spirituálního růstu, nesmí zapomínat na to, že si s sebou nese miliony let evoluce. Není lepšího způsobu vzbudit v sobě neandrtálce, než se dostat do láskyplného vztahu. Když otevřeme srdce většímu množství lásky a energie, začne se z našeho systému vyplavovat staré programování. Náš energetický termostat se nastaví na vyšší hodnoty, což může spustit alarm. Upřímný vztah s druhým člověkem nás vynese vzhůru a aktivuje tak problém horní meze, který nás nutí klesnout znovu dolů na úroveň, kde to tak dobře známe…“

    Je šokujícím faktem, že lidé mají přirozenou touhu si zkazit radost nebo úspěch, kterého dosáhneme. Byť jen myšlenkami nebo pochybami, že si to třeba vůbec nezasloužíme. Někdo nám složí kompliment a my ho zpochybníme: „Ale néééé….“ Anebo obligátní české ohrazení se obdarovaného „To sis neměl dělat škodu.“

    Člověka aby v tu chvíli vzal čert samými rozpaky, hanbou ba i vztekem na člověka, který takhle neguje náš vztah k němu. Gay Hendricks výborně rozebral příčiny tohoto chování a v několika dalších kapitolách podrobně navrhuje změny, které vychází z hloubky našeho podvědomí. Naučí nás najít své vlastní přednosti, přesvědčit nás, že mír a mírnost není nuda, kterou je nutné ihned nějak rozbít… a v neposlední řadě i podnikatelé si z ní mnoho vezmou. Ačkoliv je koncipována právě jako byznys motivační kniha, principy podnikání, úspěchu i lásky a dobrého partnerského vztahu jsou podobné. A navíc, ono i podnikání je duchovní cesta, jak na jednom místě autor sděluje.

    Vede knihu jako velmi strhující seminář a na závěr v krátkých a výstižných bodech shrnuje celou přeměnu svého vlastního myšlení. Myslím si, že se určitě vyplatí si z této knih něco vzít a zkusit. Minimálně to člověku přinese vnitřní klid a uvědomění si své vlastní hodnoty.

    Drobné krůčky k novému uvažování zahrnují i velice zajímavé věci - třeba věnovat svému snu každý den deset minut. Deset minut přemýšlení, sepisování nebo realizace. Deset minut denně - pravidelně. Soustavně, cíleně. Uspokojí nás to, protože nebudeme stresováni tím, že „na to nemáme čas nebo že na to nemáme myšlenky“… uspokojí nás, že se umíme překonat, svou lenost a negaci a nakonec z toho může i ten sen nakonec vyjít jako realizovaný.

A v podobných drobnostech je krása a úspěch života.

O autorovi

    Gay Hendricks se věnuje zkoumání inteligence těla a zóny úspěchu již více než třicet let, z toho přes dvacet let jako univerzitní profesor na University of Colorado. Se svojí ženou Kathlyn založil Hendricks Institute, organizaci zaměřenou na vědomý život a vědomé partnerství.
    Slovy jeho ženy: „Je obdařen darem vidět esenci druhých a klíčové vzorce, které jim brání v přímém prožívání jejich esence. Je odevzdán životu bez kompromisů, ve službě lidstvu a sdílený svých darů s druhými. Nadšený hráč na bluesovou harmoniku, tanečník-improvizátor v neobvyklých denních i nočních hodinách a zručný obraceč palačinek. Žije v přítomnosti, ať už dělá cokoliv. Navíc je také ohromně štědrý a zábavný.“

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2015, www.synergiepublishing.com

Vydáno:   07. 05. 2015

Přečetlo:  1266 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Renata Petříčková



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)