Články

- Knižní novinky -

Prostá pravda (David Deida)

    Modrý plamen ryzí pravdy - to je asi to, co jsem očekávala v nějakých abstraktních myšlenkách od této nové Deidovy knihy. Nebyla jsem vůbec zklamaná, ač autor v mnohém shrnuje své předchozí knihy, dochází ovšem ke stále novým myšlenkám. Roztáčí moji představivost! Opět je pro mě tím úžasným objevitelem, badatelem v lidské duši. Ten člověk má prostě neuvěřitelný talent pro vnímání nejen lidské psychicky, ale i mysteriózních významů lidského bytí.

    A právě jeho nové závěry a myšlenky fascinují mne, jako čtenářku, naprosto stejně jako Davida Deidu ve chvíli, kdy k nim jeho mysl došla. Nadšení a údiv nad jednoduchostí lidského života a jeho významu je cítit z každého slova.

    Časopis Spirituality and Health vyhlásil knihu Prostá pravda jednou z nejlepších duchovních knih roku 2005 v kategorii osobního růstu. Jak vidíte, kniha vyšla v originále již před před deseti lety (v roce 2004 v nakladatelství Sounds True, Inc.). Trvalo jí dlouho, než poctila i české čtenáře. A tento duchovní průvodce po životě, smrti, lásce a milování má tentokrát za úkol ve vás probudit vášeň a lásku, poznat svou obrovskou sílu.

    Zcela kriticky musím přiznat, že některé jeho myšlenky jsou na mě (snad zatím ještě) těžké a nepochopitelné, či spíše nerealizovatelné v běžném obyčejném lidském životě. Jiné jsou tak jednoduché, až jsou geniální a dokáží doslova rozzářit váš život, pokud k nim člověk hlouběji dojde a dokáže je aplikovat ve svém životě.

    Některé jsou k zamyšlení a určeny k dalšímu hloubání…

    „Pokud jste ale někdy dosáhli svých cílů, dobře víte, že blaženost vyvolaná dosažením cíle pomine - ať je váš záměr jakkoli ušlechtilý - a vy budete znovu hledat způsob, jak se ještě víc osvobodit od stresující motivace.

    Když jste plní jako nesmírná láska, můžete sdílet blaženost lásky se svými dětmi, aniž byste je dusili svými potřebami. Jste-li otevření jako svobodné vědomí, můžete nabídnout své dary světu prostřednictvím svého životního poslání, aniž byste se nervovali tím, jestli budete mít úspěch.

    Každý čin a vztah ve vašem životě je dar. Dávejte se úplně. Otevřete se jako bezmezná láska a neomezená svoboda. Vždycky dávejte z neomezené plnosti otevřeného srdce. Nevytvářejte si z rodiny nebo práce náhražku za blaženost, která je skutečnou podstatou vašeho bytí.

    Ani ve zdánlivě zázračných okamžicích se nespokojujte s leskem dočasného naplnění. Objetí vašeho dítěte nebo úspěch v práci vám mohou nějaký čas přinášet nesmírné uspokojení. I přesto se věnujte praxi hojné plnosti a naprosté uvolněnosti v každém okamžiku, protože to jste prostě vy. Narodili jste se, abyste žili jako bezmezná láska a otevřenost. Narodili jste se, abyste rozdávali své největší dary. Nezatěžujte své děti ani práci tím, aby měly povinnost vás uspokojovat celý život.“


    David Deida mě ve své Prosté pravdě bavil, zopakovala jsem si to, co jsem už pozapomněla z jeho předchozích knih a zažehl ve mně oheň další zvídavosti nad přemýšlením o svém vlastním životě. A to je právě to, co by měla taková ideální kniha s člověkem udělat. Nenechat ho vydechnout, zároveň ho zastavit po každé větě, protože ji potřebujete vstřebat, vzrušit temnými i světlými stránkami lidské lásky a fyzického milování, ale i ukonejšit intimní hloubkou duchovní lásky. Ideální mix. Je to prostě PROSTÉ.

    Mnohé části Vám z této knihy ulpí v mysli navždy… a všechny, které jsem četla se zastaveným dechem, jsem si zcela bezostyšně v knize označila. Abych se k nim mohla vracet ve chvílích, kdy budu potřebovat podporu a dobrou radu.

    Zlatým hřebem je čtyřicátá závěrečná kapitola, která ukazuje syrovost knihy Cesta vášně, která je naprosto nezaměnitelná mezi všemi dalšími od toho autora… ale do kontextu Prosté pravdy, jednoduše na toto místo patří. Sami uvidíte proč. Aneb prostá pravda u piva prostřednictvím MUŽE.


    David Deida je považován za jednoho z nejpřevratnějších a nejprovokativnějších duchovních učitelů současnosti. Jeho učení a knihy o radikálně praktické spiritualitě hluboce ovlivnily směr našeho duchovního a sexuálního růstu.

    Jeho knihy byly přeloženy do více než pětadvaceti jazyků a stávají se doporučenou literaturou na univerzitách, workshopech a mužských i ženských skupinách po celém světě. Jako cenný zdroj pro duchovní transformaci a posvátnou sexualitu ho cituje mnoho dalších autorů.

    Nakladatelství Synergie vydalo v češtině další čtyři bestsellery Davida Deidy - Cesta pravého muže (2011), Cesta vášně (2012), Když jde o muže (2013) a Cesta nespoutané ženy (2013), Intimní splynut (2014) a připravuje několik dalších. David Deida také pořádá workshopy duchovního růstu a posvátné blízkosti zaměřené na probuzení mysli, těla i srdce.
Synergie Publishing SE, 2015, www.synergiepublishing.com

Vydáno:   22. 01. 2015

Přečetlo:  1457 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Renata Petříčková



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)