Články

- Záhady a tajemno -

Sanatorium Waverly Hills: Z továrny na smrt, továrnou na strach
    Řadí se mezi pět nejstrašlivějších míst ve Spojených státech! Zkáza a smrt v době „největší slávy“ tam připravovala půdu pro nástup mrazivého třesu a děsivých úkazů. To je vizitka chátrajícího kolosu léčebny Waverly Hills na předměstí Louisvillu ve státě Kentucky. Do esence hrůzy v oprýskaných reáliích je promítnuta veškerá někdejší bolest. Exkurze začíná.

Text: Michal Misík



    Skon dvou sálových sester na pracovišti. 63 000 úmrtí pacientů. Namísto běžného pohřebiště jen bezedná betonová jáma. Duchové bezcílně se potulující po chodbách. Agonické klopotání a nářek umírajících. Kročeje bez původce odkudsi z povzdálí. „Opuštěná“ americká nemocnice je místem, kam byste se rozhodně nechtěli vydat ani za bílého dne. Zkazky dále hovoří o paranormálních aktivitách v podobě rozzáření a zhášení světel (bez elektřiny) a skřípotu otevíraných dveří. Hovoří se rovněž o mladé dívce pobíhající po prostorách třetího poschodí, o dítěti kopajícím do míče a starší ženě s krvácejícím zápěstím žadonící o pomoc. Démoni sanatoria však na sebe neberou pouhou audiovizuální podobu - je zmiňován přízrak v bílém plášti, jež má na svědomí, že se okolím vybrakované kuchyně počne linout vůně vařeného masa. Představuje 70 let trvající utrpení otevřenou náruč pro rejdy tajemných sil?

SKONEM POČÁTKU
    Ústav byl založen roku 1910 jako běžné nemocniční zařízení s orientací také na pacienty trpící plicní tuberkulózou. Postupně se zjistilo, že - nehledě na počasí - dobře větrané prostory a kvalitní strava dávají největší šanci na jejich uzdravení. TBC byla před nástupem antibiotik (až do válečného roku 1943) masově zhoubnou nemocí, s nutností udržovat nakažené v nekompromisní izolaci před intaktní populací. Sanatorium obecně slouží jako ústav pro dlouhodobou léčbu vleklých chorob, po svém pozdějším rozšíření právě na léčebnu v roce 1924 patřil komplex k nemodernějším svého druhu na světě. Každodenně tak až do roku 1980 ztělesňoval pojem domov pro čtyři stovky pacientů. Onemocnění bylo prakticky vymýceno, kapacity přebývaly a rekonstrukce byla shledána jako nerentabilní. Avšak praxe i zánik WH s sebou nesou podstatnou otázku: neléčil v tamějším sanatoriu spíše sám doktor Smrt?

SKLUZ DO JÁMY PEKELNÉ
    Manželé Tina a Charles (USA, *1952 a *1960) Mattinglyovi, jedni z nesčíslných majitelů budovy v posledních letech, svorně přísahají, že v prostorách bývalé léčebny přebývají duchové mrtvých. Příčiny shledávají v nehumánním způsobu nakládání s těly chorobou přemožených nemocných. Kopcovitá krajina vůkol sanatoria viděla více smrti, než bylo amerických ztrát na životech ve Vietnamské válce, přesto se žádnému z těl nedostalo čestného odchodu na onen svět. Celý proces lze nejlépe popsat skutečně jako sešup do betonové propasti. Připomínaje cestu do pekel se až k úpatí kopce propadá 152 metrů dlouhý tunel - čekárna před kadávernou. Šedý a ponurý jako smrt sama, evokující válečné praktiky vojsk SS. Neúcta k tamějším mrtvým proplula také do dnešních dní, kdy je sanatorium v titulcích časopisů posměvačně uváděno jako Waverly Hills 90210. Stojí dehonestující manipulace s těly i dnešní bažení po senzacích na pozadí děsivých událostí v budově léčebny?

POZOR, VIZITA!
    Napříč planetou jsou soustavně prověřovány důkazy o myriádě míst, kde lokální nadvládu uchvacuje zvůle tajemných sil. Přízračnost Waverly Hills - vzhledem k ryze lidským aktivitám, jež tam v posledních letech probíhají - podlamuje navázanost na celou plejádu komerčních zájmů. Do komplexu se vydávají i třicetihlavé skupiny návštěvníků, takzvaní lovci duchů na místě natáčejí reality show pro kabelové televize a radiostanice… Obzvláštní miazma strachu je pak spjato s místností č. 502 na pátém podlaží. Co má pro nás větší výpovědní hodnotu - svědectví osamělých odvážlivců, nebo zběsilý, leč soustředěný cirkus? A tak se na mysl vkrádá otázka, zdali nejde jen o formu zážitkového podnikání s příslušným technickým vybavením a reklamou. Nepotřebuje dnešní Amerika WH více než za časů epidemie souchotí? Není ohlas obskurních zvuků způsobován dilatací kovů naddimenzovaného systému vytápění? A sten duchů není jen pouhou hrou desítek průvanů? Čím nás zjizvená tvář sanatoria překvapí zítra?
Citát:
„… cokoliv to bylo, nebylo to ani zvíře, ani člověk…“
(Grant Steven Wilson
(USA, *1966), lovec duchů-vyšetřovatel)


Vydáno:   16. 12. 2014

Přečetlo:  2140 čtenářů
Zdroj:

Autor (vložil): Michal Misík



Komentáře k článku...
Zatím žádné komentáře..
Nejste přihlášen(a)